Reklama

Po vítězství s BMW: Toprak je jedním ze 7 pilotů SBK

Jedenáct let po Chazi Daviesovi se minulý víkend dočkala BMW v Barceloně zásluhou Topraka Razgatliogla opět vítězství v hlavním závodě MS-Superbike. Ale statistika tohoto šampionátu přináší ještě další zajímavosti.

Mnoho jezdců superbiků se vyhýbá změně výrobce, když jsou úspěšní. Například Troy Bayliss vyhrál své tři tituly mistra světa vždy na Ducati a populární Australan nikdy nejel s jiným výrobcem v tomto mistrovství světa - kromě hostování na Phillip Islandu před vstupem do mistrovství světa v roce 1997. A ti, kteří se k tomu odhodlali, tak většinou učinili kvůli nedostatku úspěchů.

Velkolepý přestup Topraka Razgatlioglua od Yamahy k BMW není výjimkou. Sedmadvacetiletý jezdec vyhrál s R1 v roce 2023 sedm závodů, ve 33 stál na stupních vítězů a v mistrovství světa skončil na druhém místě. Jasným protagonistou minulé sezóny byl Alvaro Bautista se strojem Ducati.

První vítězství si turecký jezdec připsal s modelem M1000RR při druhém závodním víkendu sezony 2024. To znamená, že Razgatlioglu vyhrál již se třetím výrobcem, tedy s Kawasaki (2), Yamahou (37) a BMW (2), což ho řadí do malého hodně elitního okruhu. Pouze šest dalších jezdců dosáhlo ve své kariéře vítězství se třemi různými značkami motocyklů: Stephane Mertens, Anthony Gobert, Troy Corser, Eugene Laverty, Marco Melandri a Chaz Davies.

Z pohledu BMW je tento seznam ještě kratší. Od roku 2009, kdy Němci poprvé startovali v nejvyšší kategorii mistrovství světa produkčních motocyklů, tehdy ještě s modelem S1000RR, si vítězství s motocyklem BMW připsali pouze čtyři jezdci. Nejúspěšnějším z nich je Marco Melandri s devíti vítězstvími, následovaný Chazem Daviesem se třemi a Razgatliogluem se dvěma. Michael van der Mark přispěl jedním vítězstvím. Mistři světa Tom Sykes, Troy Corser a James Toseland z tohoto pohledu vyšli naprázdno.

Mimochodem, Melandri je jediným jezdcem kategorie Superbike, který vyhrál závody se čtyřmi různými výrobci. Kromě BMW to byly Aprilia (5), Yamaha (4) a Ducati (3).



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama