Reklama

Oznámí Sofuoglu v Imole konec kariéry?

Pětinásobný mistr světa WorldSSP Kenan Sofuoglu by měl dle dostupných informací ohlásit při následujícím závodním víkendu v Imole (11. - 13. května) konec své kariéry. Kromě jiných mu toto rozhodnutí doporučil také turecký prezident Erdogan.

Musíme si uvědomit, že 43-násobný vítěz závodů WorldSSP je považován v Turecku doslova za národního hrdinu. Když třeba Sofuoglu v Magny Cours havaroval, tak během několika hodin bylo pro něho posláno vládní turecké letadlo.

Turecký prezident Erdogan kontaktoval Kenana po jeho havárii na Phillip Islandu a mimo jiné mu řekl, že už ztratil své dva bratry a hrozně nerad by slyšel ve zprávách, že Kenan Sofuoglu smrtelně havaroval při nějakém závodě. A že musí respektovat i svou rodinu, ostatně i Kenanova matka chce, aby Sofuoglu už dál nezávodil.

Nejnovější crashe hodně Kenana Sofuogla zdravotně poznamenaly. Vše začalo zlomeninou pánve, kterou si 33-letý přivodil v říjnu 2017 při Highsideru během Superpole-Session v Magny-Cours. Tato zlomenina nebyla úplně vyléčena a Turek havaroval při sezonním startu na Phillip Islandu ve volném tréninku, kdy mu praskla pneumatika při rychlosti 257 km/h. Sofuoglu při tomto crashi utrpěl těžké pohmožděniny, popáleniny a rovněž si znovu zranil ne ještě vyléčenou pánev. Rovněž si poranil levou nohu a levou ruku.

Faktem je, že bez Kenana Sofuogla, nejúspěšnějšího pilota MS-Supersport, je Kawasaki v této sezóně doslova neviditelná. Ten od roku 2012 vyhrál s ZX-6R tři tituly mistra světa.

Ovšem letos bez jeho účasti v závodech je převaha jezdců s motocykly Yamaha úplně jasná:

Nejlepším umístěním jezdce s motocyklem Kawasaki je zatím jedno 5. místo a o to se postaral ještě jezdec s Wildcard!

Phillip Island: 13. Kenan Sofuoglu (TR), +19,210 sec

Buriram: 5. Thitipong Warokorn (TH), +9,100 sec

Aragón: 7. Sheridan Morais (ZA), +14,771 sec

Assen: Rob Hartog (NL), +17,293 sec

Jako náhradníka angažoval týmový šéf Manuel Puccetti Jihoafričana s portugalskou Sheridan Morais. Ten je sice hodně rychlý (vloni v MS celkově čtvrtý), ale geniality pětinásobného mistra světa absolutně nedokazuje. A Japonec Hikari Okubo není zatím schopen využít potenciál ZX-6R.

V Assen se tým Kawasaki Puccetti dostal na samé dno propasti: Po vzájemné kolizi v T5 Morais a Okubo cílovou šachovnici vůbec neviděli.

Ukazuje se, že týmový šéf Puccetti udělal obrovskou taktickou chybu, když vsadil v letošní sezóně pouze na Sofuogla, zatímco Yamaha má pod smlouvou následující jezdce: mistra světa Lucase Mahiase, Federica Caricasula, Sandra Corteseho, Randyho Krummenachera a vítěze z Assenu Julese Cluzela - tedy pět potencionálních vítězů.

„Do této situace mě přivedl Kenan, který mě poprosil, abych v týmu neměl žádného silného jezdce jako #2. Nechtěl být ve stresu, a chtěl se pouze koncentrovat na zisk šestého titulu mistra světa, a nechtěl bojovat proti týmovému kolegovi. Takže jsem zvolil Okuba, tedy mladého jezdce. Nyní jsem bez Kenana v hodně svízelné situaci! V budoucnu budu mít v týmu dva silné jezdce“, říká Puccetti a vysvětluje své jasné plány na sezónu 2019: „Cluzel je jediný, který dokázal Kenana porazit - opravdu hodně silný jezdec. A z Mahiase se během sezóny 2017 stal hodně silný jezdec. Oba dva jsou na úrovni Kenana, pokud tedy Kenan skončí, tak jsou tito dva největšími kandidáty na mé listině“.

Co se týká Krummenachera a Corteseho, tak je Puccetti následujícího názoru: „Randy je jistě na levelu obou jmenovaných, má ale výkonnostní výkyvy. Před dvěma roky jel skvěle v Austrálii a Thajsku, potom v Imole a Doningtonu byl průměrný. A Cortese? Jsem hodně rád, že tak dobrý jezdec přijde z Moto2, navíc je to bývalý mistr světa. Svým příchodem určitě zvýšil laťku výkonnosti v našem šampionátu“.

Puccetti je i nadále názoru, že Kawasaki zůstává vítězným motocyklem, ačkoliv Yamaha v tomto roce získala 11 z 12 možných pódiových umístění - pouze Raffaele De Rosa porušil tuto hegemonii v Assenu, když byl odmávnut se svým motocyklem MV Agusta v cíli jako třetí.

„Momentálně je Yamaha hodně silná, ale já si kvůli tomu nedělám žádné starosti. Nemyslím si, že by se nějak změnil poměr sil, ale Kawasaki prostě nemá ve svém středu žádného silného jezdce. Tato sezóna je jedna z nejtěžších v MS-Supersport, ačkoliv Honda je na konci se silami a to je hodně smutné. Tolikrát byla přece mistrem světa“, uzavírá své hodnocení Manuel Puccetti.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama