Reklama

Normální favorité a domácí hvězdy

V zatím letos posledním závodě na okruhu Sepang International Circuit byly výsledky WorldSSP hodně neobvyklé, z velké části pochopitelně zásluhou nevyzpytatelného počasí. Zkušený Ital Ayrton Badovini vyhrál svou první závod v této kubatuře a připomněl tak podobné vítězství Lorenza Lanziho v Assenu z roku 2012.

Spolu s ním stáli na stupních vítězů lokalmatador Zufahmi Khairuddin a Brit Gino Rea. Na polomokré, polosuché trati, tak nikdo z kandidátů na titul mistra světa nezazářil a spíše se v jejich případě jednalo o to, získat v Asii na své konto co nejvíce bodů.

Kenan Sofuoglu, úřadující šampion a lídr šampionátu, předvedl po vítězné Imole v Malajsii závod na jistotu, a v cíli byl odmávnut před svými největšími rivaly v šampionátu, tedy týmovým kolegou Randym Krummenacherem a – Julesem Cluzelem. Pouze US-Boy PJ Jacobsen dojel z potencionálních uchazečů o titul před ním.

Turecký lídr šampionátu vyhrál závod v Doningtonu 2015 před Cluzelem o pouhých 0.891 sec.

Mimochodem: Vloni se v Top-10 umístilo celkem pět Britů: Ryde (3.), Stapleford (6.), Hornsey (7.), Gino Rea (8.) a Reid (10.).

Rookie Randy Krummenacher měl na mokru v Sepangu trochu problémy, když za těchto podmínek závodil poprvé. Tento Švýcar zde závodil pouze v kubatuře 125 ccm, naposled v roce 2009.

Pilot týmu MV Agusta Reparto Corse Jules Cluzel byl 2015 v Doningtonu druhý a letos už poznal, jak chutná vítězství (Buriram). Stejně tak už v 2016 stál na Pole Position.

Jezdec Hondy PJ Jacobsen uzavírá sice po Malajsii až Top-5, ale svou nepopiratelnou rychlost ukázal v 2016 už několikrát. Ovšem také už dvakrát spadl v Aragonu a v Assenu, když v závodě vedl a to ho stálo hodně důležité body. Pilot týmu Honda World Supersport ale ukázal především v Malajsii, že se z chyb dokáže poučit a ze všech favoritů byl v Sepangu odmávnut v cíli jako první - tedy celkově v Top-5.

Domácí hvězdy zde vloni zářily, když Kyle Ryde po skvělém výkonu skončil s wild card nakonec na pódiu a to také dlouho atakovali jeho krajané Kyle Smith a Gino Rea. Favorizovaný Ryde těsně před domácím závodním víkendem vyměnil tým, a pojede jako týmový kolega Nico Terola s motocyklem MV Agusta. Vítěz z Assenu Smith a aktuální majitel dvou letošních pódií Gino Rea budou jistě doufat, že jim pomůže britské počasí a bude přinejmenším mokro. Úřadující národní šampion kubatury Supersport Luke Stapleford se rovněž vrátil do bývalého týmu a k motocyklu Triumph a bude chtít určitě zasáhnout do bojů o pódiové umístění.

Vítěz z mokrého Sepangu WorldSSP Ital Ayrton Badovini nahradí v týmu Lorini Honda Němce Kevina Wahra až do konce sezóny 2016, zatímco jezdec, který si vše platí, tedy Australan Glenn Scott, pochopitelně zůstává.

Český jezdec Ondřej Ježek měl až do Sepangu velmi dobrou sezónu, kdy celkem čtyřikrát byl odmávnut v Top-10 a z pěti příležitostí 5x bodoval, takže pouze v Malajsii vyšel bodově naprázdno a propadl se tak v celkovém hodnocení až za Top-10. To bude jistě ve Velké Británii napravit, ovšem v Doningtonu závodil zatím pouze jednou: V roce 2015 zde s továrním motocyklem Ducati Panigale dojel v STK jako šestý.

Pořadí v šampionátu

01- Kenan Sofuoglu – Kawasaki Puccetti Racing – Kawasaki ZX-6R - 96 bodů
02- Randy Krummenacher – Kawasaki Puccetti Racing – Kawasaki ZX-6R – 79
03- Jules Cluzel – MV Agusta Reparto Corse – MV Agusta F3 675 - 67
04- Kyle Smith - CIA Landlord Insurance Honda - Honda CBR600RR - 57
05- PJ Jacobsen – Honda World Supersport Team – Honda CBR 600RR – 56
06- Gino Rea - GRT Racing Team - MV Agusta F3 675 - 52
07- Alex Baldolini – Race Department ATK#25 – MV Agusta F3 675 – 51
08- Federico Caricasulo – Bardahl Evan Bros Honda Racing – Honda CBR 600RR – 48
09- Ayrton Badovini - Gemar Balloons - Team Lorini Honda CBR600RR - 41
10- Zulfahmi Khairuddin – Orelac Racing VerdNatura – Kawasaki ZX-6R - 40
A dále:
11- Ondřej Ježek – Team GoEleven – Kawasaki ZX-6R - 32



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama