Reklama

Názory z paddocku: Kdo bude mistrem světa Moto3?

Prognózy, kdo bude mistrem světa, bývají častokrát pouze spekulacemi. Vždyť sezóna je dlouhá, od března až do listopadu a letos obsahuje poprvé v historii dokonce 19 závodů. Ale podívejme se, jak tipují letošní šampionát Moto3 «lidé» z paddocku, tedy insideři, a to včetně samotných aktérů.

V kubatuře Moto3 vyměnili někteří piloti na sezónu 2018 jak týmy, tak značky svých motocyklů. Navíc někteří lídři odešli do Moto2, naopak přišli silní Rookies. A tak se zde v přímém souboji střetnou jak ostřílení piloti jako je třeba Enea Bastianini nebo naopak nováčci typu Alonsa Lopeze. A tak po předsezonních testech ve Valencii a v Jerezu se už někteří favorité vykrystalizovali a přečtěme si názory těch nejpovolanějších, kdo patří k největším a tedy horkým favoritům na titul mistra světa Moto3 v nové sezóně 2018.

Bývalý pilot MotoGP Héctor Barberá míní: „V Moto3 mají největší šance Martin a Canet“.

„V Moto3 doufám samozřejmě, že vyhraji já. Nejsem tím ale posedlý. Kromě mě musím jmenovat Bastianiniho a Caneta. Piloti KTM jsou na rovinkách rychlejší než jezdci s motocykly Honda, ale zase hodně ztrácejí v zatáčkách. Navíc si myslím, že Honda má lepší jezdce.“, je názoru Jorge Martin z týmu Gresini.

„Doufám, že titul získá Canet. Je mým kamarádem, znám ho už hodně let“, vysvětluje pilot Moto2 Xavi Vierge z týmu Intact.

Německý šéf vlastního rodinného týmu Peter Öttl prozrazuje: „V kubatuře Moto3 má největší šance Martin. Je rychlý a spolehlivý. Jediné, co hovoří proti němu, že stál mockrát 2017 na Pole-Position (celkem 9x - poznámka Bosso) a jen jednou dokázal vyhrát. Přesto je mým favoritem.“

„To je otázka za milion Euro. Opravdu nevím, kdo má nejlepší šance v Moto3. Je zde hodně kandidátů. Možná Martin nebo Canet, ale mezi nimi se nedokáži rozhodnout“, říká Crew-Chief týmu Tech3 Nicolas Reynier.

„To se dopředu nedá vůbec odhadnout. Kvůli proměnlivému počasí a podmínkám na testech je hodně těžké něco prognostikovat. V Moto3 to ale vypadá na Caneta nebo Martina“, říká jeden ze dvou majitelů firmy Kalex Alex Baumgärtel.

„V kubatuře Moto3 má největší šance Jorge Martin“, je názoru pilot Moto2 Fabio Quartararo.

Boss týmu Speed Up Luca Boscoscuro má následující tip: „Myslím si, že na špici Moto3 bude Martin. Přesto budu držet palce italským jezdcům, jako je třeba Bastianini. Ale nikdo nemůže dopředu tušit, zda se jako každý rok objeví nějaký překvapivý kandidát na titul.

Dominique Aegerter bez dlouhého přemýšlení říká: “Jorge Martin. Ale myslím si, že v kubatuře Moto3 je i řada dalších jezdců, kteří se mohou stát mistry světa.„

Ex-mistr světa Moto3 Brad Binder odpovědět nedokázal: “Musím přiznat, že nemám vůbec ponětí. Od doby, co jsem opustil kubaturu Moto3, tak se hodně málo dívám na tyto závody. Pouze mě zajímá, kde se nachází můj bratr Darryn. Mám hodně práce řešit svoje úkoly„.

Týmový šéf Jochen Kiefer: “Kdo bude mistrem světa? Myslím si, že Jorge Martin„.

Týmový šéf RW Racing Jarno Janssen tipuje: “Hodně těžké, ale možná Bastianini. Jelikož ale mám rád sny, tak říkám Livio Loi„.

Lucio Nicastro, ex-Crew-Chief od Sama Lowese, Sandra Corteseho a Dannyho Kenta: “Hmm, já říkám Canet.„

“V Moto3 tipuji na Jorge Martina. Bude to ale hodně těsný boj mezi jezdci s motocykly Honda. KTM nebude slavit titul mistra světa. Bude to jezdec Hondy„, je názoru technik od KYB Stefan Kurfiss.

“To jsem schopen říci teprve během GP ve Valencii. Hodinu před závodem, nebo ještě lépe hodinu po něm. Bude to hodně vyrovnané. V Moto3 může vyhrát titul čtyři až pět jezdců. Martin, Canet, Bastianini a naši jezdci.„ říká týmový manažer SKY VR46 Pablo Nieto.

“Boah. Co mám odpovědět? Canet„, myslí si ex-pilot GP Stefan Prein, který nyní pracuje jako Riding Coach pro tým Marc VDS.

Dřívější Crew-Chief od Sandra Corteseho Alfred Willeke odpovídá následovně: “V Moto3 nastalo tolik změn, že se dá těžko odhadnout aktuální rozložení sil. Pořád a stále se na špici objevují noví a mladí jezdci, s kterými před rokem nikdo nepočítal. Takže nejsem schopen dopředu odpovědět„.

A závěrem dejme slovo Jakubu Kornfeilovi, jedinému českému jezdci v této kubatuře, který se našemu webu ozval z Kataru: “To je hodně těžké, vždyť se ještě nezačalo ani závodit. Možná Martin, ale může to být kdokoliv...!"

Foto: Josef Fait



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama