Reklama

MotoAmerica-SBK: Historické vítězství Jihoafričana s motocyklem STK

Na okruhu Barber Motorsports Park se skončil letošní šampionát US-Superbike, který se jezdí pod názvem MotoAmerica. Zatímco posledními letošními vítězi se stali Roger Lee Hayden (Suzuki) a Mathew Scholtz (STK-Yamaha), tak nový šampión už byl znám dříve: Mistr světa Moto2 z roku 2010 Toni Elias ze Španělska.

Roger Lee Hayden (Suzuki) vyhrál turbulentní první závod US-Superbike Moto America na okruhu Barber Motorsports Park, za ním skončili oba jezdci s motocykly Yamaha Joshua Herrin a Mathew Scholtz, ten ovšem s modifikací STK.

Roger Hayden vyhrál Qualifying pro sezonní finále US-Superbike a získal tak na trati Barber Motorsports Park Pole-Position a také do závodu nejlépe odstartoval. Ovšem už ve 2. kole musel být závod přerušen, když nezávisle na sobě havarovali Sylvain Barrier a Joshua Hayes.

Ani druhý pokus nebyl úspěšný, hned v první zatáčce havaroval David Anthony a jeho Kawasaki zapříčinila oheň, když vzplál Airfences. Po dalším novém startu havaroval také nový šampion Toni Elias, a ani on, stejně jako 8 dalších pilotů neuvidělo šachovnicový praporek.

Roger Hayden (Yoshimura Suzuki) tak mohl oslavit své třetí sezonní vítězství, stupně vítězů doplnili oba piloti s motocykly Yamaha Joshua Herrin (+0,700) a Mathew Scholtz (+1.471). Dále byli odmávnuti Jake Gagne, Danny Eslick a Hayden Gillim.

Na startu i tentokrát chyběl pro zranění obhájce titulu Cameron Beaubier (Yamaha).

Mathew Scholtz se nestal jen prvním Jihoafričanem, který vyhrál závod amerického šampionátu, ale také prvním jezdcem, který dokázal porazit všechny piloty se superbikovými motocykly s bikem konfigurace Superstock-1000.

Rovněž druhý závod US-Superbike na okruhu Barber Motorsports Park byl hodně turbulentní. Nakonec ho vyhrál Mathew Scholtz s motocyklem Superstock-1000-Yamaha před novým šampionem MotoAmerica Tonim Eliasem (Suzuki) a ex-šampionem Joshuou Hayesem (Yamaha). Scholtz je prvním Jihoafričanem v 41-leté historii mistrovství US-Superbike, který dokázal vyhrát závod.

První start druhého závodu finále MotoAmerica se jel ještě na suché trati, ale brzy se déšť postaral o první přerušení. Po re-startu začalo pršet opravdu hodně silně a na cílové rovince havaroval pozdější vítěz Mathew Scholtz (Yamaha). Teprve třetí start se podařil a vyhrál Mathew Scholtz, druhý byl odmávnut novopečený šampión Toni Elias (+1.013) a třetí Joshua Hayes (+4.371), dále byli klasifikováni Hayden Gillim (Suzuki), Jason di Salvo (BMW) a Danny Eslick (Yamaha).

Konečné pořadí šampionátu MotoAmerica 2017 - Top-10: 1. Toni Elias (410 bodů); 2. Roger Lee Hayden (322); 3. Cameron Beaubier (255); 4. Joshua Kurt Hayes (223); 5. Mathew Scholtz (216); 6. Jake Lewis (165); 7. Bobby Fong (160); 8. Joshua Herrin (157); 9. Danny Eslick (148); 10. Kyle Wyman (128).



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama