Reklama

Mahias prohlášen vítězem v Portimao

Lucas Mahias (GRT Yamaha) protestoval u CAS v Lausanne proti výsledku závodu kubatury Supersport v Portimao - dostal za pravdu. To má samozřejmě dopad na pořadí v Top-3.

Lucas Mahias si jel jasně pro vítězství v závodě v Portimao 16. září 2018, svůj náskok před týmovým kolegou z GRT-Yamaha Federicem Caricasulou kontroloval Francouz bezproblémově, ovšem v posledním kole se vše změnilo.

Mahias jel pomalu s prázdnou zadní pneumatikou a už byl mimo závod. Zároveň se v závodním poli udála těžká kolize mezi Robem Hartogem jezdcem s wild card Borja Quero Martinezem, závod byl přerušen a výsledek byl určen dle pořadí v 16. kole. Tím se stal vítězem závodu Mahias.

Ovšem to znamenalo, že Mahias musel ukončit závod do 5 minut a svůj motocykl dovést do boxové uličky.

Zadní pneumatika byla kompletně zničena a motocykl byl skoro nepojízdný. Mahias při cestě do boxu dvakrát havaroval a za potlesku dojel do boxu a byl vyhlášen vítězem. Během několika okamžiků byl ale výsledek korigován a Mahias vyškrtnut z výsledků: Důvodem bylo větší časové zpoždění a navíc Mahias použil z dosažení boxové uličky zkratky.

Yamaha podala protest, ale ten byl zamítnut. Yamaha se proto odvolala k vyšší instanci, tedy k Court of Arbitration for Sport (CAS) v Lausanne. Několik minut před prvním volným tréninkem v Kataru bylo toto rozhodnutí oficiálně oznámeno.

Minulé pondělí 22. října se v Luganu konalo setkání mezi soudcem CAS Michele Bernasconim a FIM Deputy CEO Richardem Perretem. CAS korigovalo výsledek z Portimao a vrátilo Mahiasovi nazpět vítězství.

Z důvodů korigování výsledku v Portimao ztratil Sandro Cortese jeden bod v MS, neboť neskončil pátý, ale šestý.

Tím má Jules Cluzel nyní ztrátu místo 6 pouze 5 bodů, což znamená že pokud v Kataru Francouz vyhraje, tak se stane mistrem světa bez ohledu na to, jak dojede Cortese.

Daleko hůře postihlo toto rozhodnutí CAS třeba Randyho Krummenachera (Bardahl Evan Bros Yamaha), který byl před Katarem suverénně třetí a jelikož Mahias vyhrál, tak stále ještě úřadující mistr světa postoupil na třetí místo celkově a nyní má na Švýcara náskok 12 bodů.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama