Reklama

IRRC Imatra: Vyhráli Le Grelle a Lonbois, Červený obhájil titul

Ve finské Imatře se jel další závod - předposlední - šampionátu International Road Racing Championshipu. Zatímco v kubatuře IRRC-Supersport obhájil titul předčasně český jezdec Marek Červený, tak v IRRC-Superbike se rozhodne až ve finále na německém okruhu Frohburger Dreieck.

Obhájce titulu Marek Červený (Kawasaki) vyhrál ve finské Imatře oba závody a stal se předčasně staronovým šampionem IRRC-Supersport v seriálu International Road Racing Championshipu.

Imatra o všem rozhodla hned v sobotní první jízdě: Aktuální druhý jezdec v tabulce Joey den Besten (NL/Yamaha) totiž spadl a zůstal bez bodů, naopak český jezdec Červený svým finským doublem získal takový bodový náskok, že už nemůže být předstižen, pouze dostižen - v tom případě ale bude mít na svém kontě více vítězných závodů.

V první jízdě dojel za Červeným hodně překvapivě jako druhý Thomas Walther (D/Yamaha), Pierre-Yves Bian (F/Yamaha) pak doplnil stupně vítězů. Top-5 dokompletovali Arnaud Seydoux (CH/Honda) a Anders Blaha (DK/Kawasaki). Wolfgang Schuster (D/Yamaha) dostal časový trest 20 sekund za předčasný start, a byl klasifikován až na P6, ačkoliv projel cílem v Top-4. Petr Košťál (CZ-Yamaha) byl celkově klasifikován na P17, Miroslav Laki Sloboda (SVK/Yamaha) projel cílem na P14.

Ve druhé jízdě oslavil Marek Červený už své letošní osmé vítězství a tak získal předčasně titul šampiona. Joey den Besten byl odmávnut na P2 a je už vicemistrem tohoto šampionátu. O třetí se těsně prosadil Pierre-Yves Bian, zatímco Thomas Walther byl o pouhých 0,325 sec. čtvrtý. Mezi nimi se také na okruhu Frohburger Dreieck (24. a 25. září 2016) rozhodne o bronzu v letošním šampionátu. Top-5 pak dokompletoval Arnaud Seydoux, zatímco Petr Košťál obsadil P19, zatímco Slovák Miroslav Laki Sloboda byl odmávnut na P16.

Průběžné pořadí šampionátu IRRC-Supersport

01- Marek Červený (CZE - Kawasaki) - 240 bodů
02- Joey den Besten (NED - Yamaha) - 190
03- Pierre Yves Bian (FRA - Yamaha) - 115
04- Thomas Walther (GER - Yamaha) - 101
05- Laurent Hoffmann (BEL - Kawasaki) - 77
06- Anders Blaha (DEN - Kawasaki) – 74
07- Wolfgang Schuster (GER - Yamaha) - 65
08- Arnaud Seydoux (CH/Honda) - 59
09- Thomas Wendel (GER - Yamaha) - 54
10- Thomas Wendel (GER - Yamaha) - 52
A dále:
25- Petr Košťál (CZE - Yamaha) - 10

Piloti týmu Herpigny-BMW Vincent Lonbois a Sebstien Le Grelle si mezi sebou rozdělili dvě vítězství v IRRC-Superbike. Proto se o letošním šampionu rozhodne až ve finále ve Frohburgu.

Vincent Lonbois přijel jako lídr šampionátu International Road Racing Championshipu k pátému letošnímu závodnímu víkendu do Imatry. Belgičan dosud vyhrál šest letošních závodů a dvakrát skončil na P3. Jeho krajan Sebastien Le Grelle a Didier Grams (D) měli ale před premiérovým závodem na bývalém okruhu Grand Prix rovněž šance na letošní titul.

V prvním závodě ale vyprodukoval Lonbois předčasný start a to ho stálo vítězství, když dostal 20 sekund trest a musel se spokojit s druhým místem za Le Grellem. Didier Grams pak doplnil stupně vítězů, zatímco lokalmatadoři s wild card Erno Kostamo a Pauli Pekkanen se postarali o pětinásobný úspěch motocyklů BMW.

Marko Rättö (FIN/Kawasaki), Thomas Wendel (D/Yamaha), Marco Pagani (I/BMW), Juha Kallio (BMW) a Jochem Van den Hoek (NL/Kawasaki) - ten dostal rovněž 20 sekundový trest - pak vytvořili druhou polovinu elitní desítky. Zatímco vicemistr z loňského roku Johan Fredriks (NL/Kawasaki) po těžkém pádu v tréninku obsadil v cíli až P15, tak z početné plejády českých jezdců byl nejlepší Petr Bičiště (BMW) na P12, o jedno místo za ním byl odmávnut Kamil Holán (BMW), Pavel Tomeček (Kawasaki) obsadil P16 a Aleš Nechvátal (Yamaha) s jedním kolem ztráty P23.

Druhý závod vyhrál Lonbois suverenním způsobem s náskokem skoro deseti sekund, za ním byl odmávnut Le Grelle, zatímco domácí ´divočák´ Kostamo doplnil Top-3 a tedy stupně vítězů. Následovali Pekkanen, Grams, Van den Hoek, Pagani, Kallio, na P9 Kamil Holán a Rättö.

Pavel Tomeček byl odmávnut na P11, Aleš Nechvátal na P15, Petr Bičiště cílový šachovnicový praporek neviděl.

Jelikož ale v závodech IRRC-Superbike bodovalo hodně finských jezdců startujících s wild card, kteří body do šampionátu IRRC neberou, tak skutečná umístění našich jezdců do šampionátu IRRC byla daleko příznivější a rovněž jejich bodový zisk byl mnohem větší.

Lonbois vede klasifikaci IRRC-Superbike letošního International Road Racing Championshipu před finálem na okruhu Frohburger Dreieck (24. a 25. září 2016) s 227 body. Druhý je obhájce titulu Le Grelle se 198 body, a mezi nimi se rozhodne o letošním šampionu, když třetí místo má už dopředu zajištěno Didier Grams.

Průběžné pořadí šampionátu IRRC-Superbike

01- Vincent Lonbois (BEL - BMW) - 227 bodů
02- Sebastien Le Grelle (BEL - BMW) - 198
03- Didier Grams (GER - BMW) - 162
04- Johan Friedriks (NED - Kawasaki) - 111
05- Jochem van der Hoek (NED - Kawasaki) - 97
06- Kamil Holán (CZE - BMW) - 70
07- Petr Bičiště (CZE - BMW) - 70
08- Thomas Wendel (GER - Yamaha) - 67
09- David Datzer (GER/BMW) – 49
10- Pavel Tomeček (CZE - Kawasaki) - 43
A dále:
11- Aleš Nechvátal (CZE-BMW/Yamaha) - 41



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama