Reklama

Důležitá fakta před Portimaem

Deset zajímavostí, které by každý měl vědět, než začne 10. závod letošního šampionátu WorldSBK v portugalském Portimao.

1. Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) je jediným jezdcem, který se zúčastnil všech 20 závodů WorldSBK v Algarve.

2. Zatím jsme poznali v Algarve devět různých vítězů. Čtyři z nich uvidíme i letos: Jonathan Rea - Kawasaki Racing Team WorldSBK (vyhrál 7x), Marco Melandri - Yamaha WorldSBK (2), Eugene Laverty - Team Goeleven (2) a Tom Sykes - BMW Motorrad WorldSBK Team (2). .

3. Sedm různých značek motocyklů zde zatím minimálně jednou dojelo v Top-3: Ducati, Honda, Aprilia, Kawasaki, Yamaha, Suzuki a BMW.

4. Tři různí jezdci na třech různých značkách motocyklů zde v posledních třech závodních víkendech stálo na Pole-Position: Davide Giugliano s Ducati Panigale R v roce 2015; Jonathan Rea na Kawasaki ZX-10R v roce 2017; Eugene Laverty s motocyklem Aprilia RSV4 F v posledním roce.

5. Yamaha je jedinou značkou, která získala Pole Position v řadě ve dvou letech s dvěma různými piloty: 2009 s Benem Spiesem a 2010 s Calem Crutchlowem.

6. Tom Sykes (BMW Motorrad WorldSBK Team) je Mr. Superpole v Algarve: Třikrát stál na Pole-Position v řadě - 2012 až 2014. Následuje Rea se dvěma a potom pět jezdců s jedním (Bayliss, Spies, Crutchlow, Giugliano a Laverty) .

7. Kawasaki drží rekordní vítěznou sérii v Algarve, a to zásluhou vítězných doublů Rey v letech 2015, 2017 a 2018. Je to jediná značka, která zde vyhrála více než dvakrát v řadě.

8. Rea je suverénem, neboť vyhrál celkem sedm závod, více než třetinu všech odjetých na tomto okruhu z celkového počtu 20 závodů WorldSBK v Algarve. Od roku 2014 zde neprohrál druhý závod.

9. Jonathan Rea je rovněž rekordmanem v počtu získaných pódií, z 20 odjetých závodů jich 14 dokončil v Top-3. Následuje Marco Melandri se šesti pódiovými umístěními.

10. Úřadující mistr světa Jonathan Rea debutoval 2008 při závodě WorldSBK v Portimao, tehdy to byl poslední závod sezóny. Přišel rovnou z WorldSSP a zajel v Qualifying třetí nejlepší čas. V prvním závodě obsadil 4. místo, ve druhém se ocitl mimo trať a po stíhacím závodě obsadil nakonec místo v Top-15.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama