Reklama

Dalla Porta prvním italským mistrem světa Moto3

Itálie bezesporu patří mezi motocyklové velmoci a v kubatuře «Lightweight» získala řadu titulů mistra světa: Nello Paganim v roce 1949 počínaje a nyní Lorenzo Dalla Portou konče.

Ovšem historicky jsou si oba dva tito Italové absolutně rovni, neboť se zasloužili o první tituly pro Itálii vůbec: Nello Pagani byl prvním italským (nejen) mistrem světa 125 ccm, po něm následovali Bruno Rolfo, Carlo Ubbiali (ten dokonce 6x), Tarquinio Provini, Paolo Pileri, Pier Paolo Bianchi (3x), Eugenio Lazzarini, Fausto Gresini (2x), Luca Cadalora, Loris Capirossi (2x), Alessandro Gramigni, Valentino Rossi, Roberto Locatelli nebo Andrea Dovizioso (v roce 2004).

Ovšem s nástupem kubatury Moto3 se žádný z Italů mistrem světa už nestal, ačkoliv závody Grand Prix vyhrávali třeba: Romano Fenati, Niccolo Antonelli, Enea Bastianini, Francesco Bagnaia, Fabio di Gianantonio, Andrea Migno, Marco Bezzecchi, Lorenzo dalla Porta a Tony Arbolino.

Mistrem světa v nově zavedené kubatuře - od roku 2012 - se ale stal teprve letos Lorenzo Dalla Porta. Tento 22-letý rodák z Prata ve své třetí plnohodnotné sezóně jako stabilní jezdec (2017 - 28. místo; 2018 - 5. místo) se tedy letos stal mistrem světa! a to zcela zaslouženě: Třikrát byl odmávnut v cíli jako první, 6x druhý a 1x stál na stupních vítězl na třetím stupni.

Příští rok ho uvidíme o kubaturu výš, tedy v prostřední třídě, kde pojede za Italtrans Racing.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama