Reklama

Číselná fakta a zajímavosti okolo Phillip Islandu

Podívejme se společně na fakta a statistiky před prvním závodem MS-Superbike sezóny 2019, kterým je «Yamaha Finance Australian Round».

1. Po jedenácté v řadě bude okruh na Phillip Islandu otevíracím závodem sezóny. Australská závodní dráha je tak místem, kde se v historii mistrovství většinou začínala sezóna, po němž následují Donington, Valencia a Losail, které byly celkem 4x zahajovacími podniky sezóny.

2. Phillip Island je okruh s největším počtem závodů WorldSBK: 55. První závod o body se zde konal v roce 1990.

3. V historii mistrovství světa, v 17 sezónách z 31, vítěz na Phillip Islandu se na konci sezóny také stal mistrem světa. V minulém roce tomu ale tak nebylo, vyhrál zde dvakrát Marco Melandri a celkově v šampionátu obsadil až 5. místo.

4. Rea zahájí nyní šampionát 2019 a to už po 100. v pořadí jako lídr mistrovství světa. Nyní je to po 20. v řadě, tato nová kapitola začala v Buriramu 2018.

5. V loňském roce přerušil Marco Melandri 6 po sobě jdoucích britských vítězství na Phillip Islandu. Je to rekordní počet vítězných závodů pro jednu zemi v řadě, ta předchozí trvala od druhého závodu sezóny 2004 (Garry McCoy - do roku 2007 prvního závodu - Troy Bayliss - pro Austrálii.

6. Tom Sykes zde příští sobotu pojede už svůj 260. závod šampionátu WorldSBK, ovšem poprvé s motocyklem BMW.

7. Jonathan Rea je momentálně na vítězné vlně trvající 11 závodů v řadě, přičemž ani jednou neměl výhodu startu z Pole position.

8. Nejrychlejším byl zatím na ostrově Phillip Island výkonem 324,6 km/h Max Biaggi na svém motocyklu Aprilia v roce 2012.

9. Ve všech 31 sezonách v Austrálii skončil pozdější šampion vždy v Top-5, přičemž Tom Sykes a Jonathan Rea byli tak jedinými šampiony, kteří mistrovskou sezónu začali v Top-5 a pak se ještě stali mistry světa: V roce 2013 to byl Tom Sykes, v loňském roce pak Jonathan Rea.

10. Australští jezdci zde vyhráli svůj domácí závod celkem 23 krát z 55 možností, naposled se prosadil 2008 s dvojitým vítězným doublem Troy Bayliss. Od té doby zde na Phillip Islandu vyhráli jezdci ze sedmi různých zemí světa, naposled to byl Marco Melandri s vítězným doublem 2018.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama