Reklama

8h Suzuka: Hattrick a titul mistra světa pro Yamahu

Lépe se nemohla prestižní 8hodinovka v Suzuce/Japonsko pro značku Yamaha skončit. Tovární tým vyhrál potřetí za sebou a GMT94 Yamaha (11. místo v cíli) se stal mistrem světa Endurance.

Co chtěla Honda na své domovské trati v Suzuce za každou cenu Yamaze překazit, pokračovalo i v roce 2017. Yamaha Factory Racing ve složení lokalmatador Katsuyuki Nakasuga a oba tovární piloti z MS-Superbike Alex Lowes a Michael van der Mark získali potřetí v řadě vítěztsví v nejprestižnějším závodě pro japonské motocyklové továrny.

Více než dvě a půl hodiny trval souboj mezi továrním týmem Yamahy a MuSASHI RT HARC-PRO. Lehký pád jezdce z MS-Moto2 Takaaki Nakagamiho byl ale prvním rozhodnutím ve prospěch Yamahy.

Takumi Takahashi, jezdec MotoGP Jack Miller a Nakagami se po pěti hodinách opět dostali na rozdíl 15 sekund za týmem na třetím místě Kawasaki Green, ale problém se stěračem je donutil k další zatsávce v boxech, ovšem na konci se přece jen postavili na stupně vítězů.

Stejně jako vloni, tak i letos byl tým Green - ve kterém jeli ex-pilot z MS Leon Haslam, a dále Kazuma Watanabe a do závodu vůbec nezasahující Azlan Shah - odmávnut na druhé pozici. Tovární tým Kawasaki profitoval z problémů bezprostředních soupeřů v závěrečné fázi závodu.

Třetí místo patřilo týmu F.C.C. TSR Honda, který jel ve složení Dominique Aegerter a Randy de Puniet, zatímco Australan Josh Hook vůbec do závodu nezasáhl. Ještě půl hodiny před koncem závodu byla tato dvojice na druhém místě, ale motocykl začal během jízdy hořet a de Puniet to vůbec nezaregistroval, až byl svým týmem přinucen zastavit v depu.

Domi Aegerter, 26-letý Švýcar z MS-Moto2 tak zsíkal už své třetí pódium při 8h v Suzuce. Před dvěma lety skončil s týmem F.C.C. TSR Honda druhý, 2014 s týmem Kagayama & Verity Dřetí.

Jelikož Vincent Philippe jako startovací jezdec týmu Suzuki Endurance nenašel v předním kole vůbec jistotu a proto hodně ztrácel a Sodo Hamahara po dvou a půl hodinách havaroval, tak tým GMT94 Yamaha nemusel vůbec riskovat a zajistil si tak třetí titul mistra světa.

Hodinu před konce, musel tým Yamaha Austria zajet neplánovaně do boxu a výměně řetězového pastorku. Ačkoliv vše proběhlo hodně bleskově, tak po dalším kole musel Nozane opět zajet do boxu. Přesto trojice Broc Parkes, Kohta Nozane a Marvin Fritz obhájila páté místo.

Tým Yoshimura Suzuki se jako jeden z favoritů rozloučil se závodem už ve druhém kole, neboť Takuya Tsuda havaroval ve snaze dotáhnou ztrátu po špatném startu. On a jeho týmový kolega Sylvain Guintoli – Joshua Brookes se k závodění vůbec nedostal - se z poslední pozice dostali až na místo 7 (!).

Výsledek 8h Suzuka 2017: 1. Yamaha Factory (Nakasuga, Lowes, van der Mark), Yamaha YZF-R1, 216 kol. 2. Team Green (Haslam, Watanabe, Shah), Kawasaki ZX-10R. 3. F.C.C. TSR Honda (Aegerter, de Puniet, Hook), Honda CBR1000RR. 4. MuSASHI RT HARC-PRO (Takahashi, Miller, Nakagami), Honda CBR1000RR. 5. Yamaha Austria (Parkes, Nozane, Fritz), Yamaha YZF-R1. A dále: 11. GMT94 Yamaha (Checa, Canepa, di Meglio), Yamaha YZF-R1.47. EKO IVRacing BMW CSEU (Hanika, Choy, Chmelík), BMW S1000RR - 26 kol.

Konečné pořadí MS-EWC (po 5 závodech): 1. GMT94 Yamaha, 146 bodů. 2. Suzuki Endurance, 136,5. 3. Yamaha Austria, 130,5. 4. F.C.C. TSR Honda, 115,5. 5. SRC Kawasaki, 92. 6. Maco Racing, 87.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama