Reklama

#93 Marc Marquez příjíždí domů jako lídr šampionátu

Marc Marquez dosud vyhrál v sezóně 2016 ze tří závodů dva a jednou byl odmávnut jako třetí, což znamená, že na své nejbližší konkurenty v MS má náskok 21, resp. 33 bodů a to je po pouhých třech odjetých závodech Grand Prix skvělá a hodně nečekaná výchozí pozice.

Circuito de Jerez je klasickým okruhem MS, kde se poprvé závodilo o mistrovské body 1987. A trať zažila řadu doslova gigantických soubojů, stačí vzpomenout jen ty nejznámější: Doohan a Criville, Rossi a Gibernau, Lorenzo a Pedrosa nebo Marquez a Lorenzo.

Ačkoliv se při testech u HRC objevily částečné problémy, tak Honda a Marc Marquez dokázali společně velmi rychle otočit list a mistr světa z let 2013 a 2014 je jediným pilotem, který stál ve všech dosavadních závodech vždy na pódiových stupních. Španěl tedy přijel do své vlasti se ziskem 66 bodů a jeho soupeři mají co dohánět. V posledních pěti letech zde byl vždy Marquez odmávnut v Top-2.

Jeho nejvážnějším bodovým konkurentem je Jorge Lorenzoi (Movistar Yamaha MotoGP), ten má ale na svého krajana ztrátu 21 bodů.

Jorge Lorenzo sice havaroval v Argentině, ale druhým místem v Austinu se opět vrátil do hry. Při závodě Gran Premio Bed Bull de Espaňa pojede Lorenzo první ze čtyř závodů na domácí půdě a pokud se podíváme do statistiky, tak od svého vstupu do královské kubatury v roce 2008 zde pouze dvakrát neskončil na stupních vítězů, naopak dokázal v Jerezu už třikrát vyhrát.

Třetí v šampionátu je vicemistr světa Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP), který od Aragonu 2014 poprvé nedokončil závod, neboť v Austinu spadl v L3. Na Marqueze ztrácí 33 bodů, v posledních dvou letech dojel v Jerezu vždy v Top-3: Celkem se mu to podařilo v Jerezu v královské kubatuře už 11x, včetně 6 vítězství.

Vedle Marqueze patří mezi sedm pilotů, kteří dokázali bodovat ve všech třech závodech také Pol Espargaro (Monster Yamaha Tech 3). Se dvěma sedmými a jedním šestým místem je Espargaro v Top-4 celkově, na „The Doctora“ ztrácí pouhých 5 bodů a se ziskem 28 je nejlepším satelitním jezdcem. Faktem ale je, že tento eventuální nástupce Jorge Lorenza u Yamahy na rok 2017 ještě nikdy nestál na stupních vítězů v MotoGP.

Pro jeho týmového kolegu Bradleyho Smithe byl závod Red Bull Grand Prix of The Americas doslova katastrofou, spadl a nakonec skončil v cíli až na P17.

GP Americas se sice skončila pro Daniho Pedrosu (Repsol Honda Team) pádem, ale získal si hodně respektu. Po svém pádu v T1, kdy jeho motocykl sundal Andreu Doviziosa (Ducati Team) se Pedrosa okamžitě staral o to, jak se Italovi vede. Potom, co závod předčasně ukončil a vrátil se do boxové uličky, tak se okamžitě zašel omluvit Doviziosovi do garáže Ducati a tím se projevil jako opravdový sportovec a gentleman.

Dovizioso byl „poslán“ k zemi v posledních dvou závodech a klesl tak na P7 v průběžném pořadí, prostě zkušenému Italovi letos štěstí nepřeje, jinak by se zřejmě nacházel před Jerezem v Top-3. Jeho týmový kolega Andrea Iannone uviděl v texaském Austinu poprvé letos cílový praporek, když závod dokončil na pódiovém stupni.

Vedle Pola Espargara jezdí letos velmi konstantně také jeho Hector Barbera (Avintia Racing), který byl ve všech závodech odmávnut v Top-10. Tím má na svém kontě 25 bodů, tedy jen o osm méně než za celou loňskou sezónu. Jako šestý v tabulce MS je Barbera také aktuálně nejlepším jezdcem továrny Ducati v celkovém pořadí.

Po prvním výsledku v Top-5 zůstal tým Suzuki Ecstar ještě jeden den v Austinu kvůli testování a Maverick Viňales, stejně jako Aleix Espargaro doufají v první pódium pro tuto továrnu od roku 2008, kdy ji získal Chris Vermeulen v USA.

Nejenom Suzuki se ale zlepšuje, Aprilia Racing Team Gresini sice vystartoval do sezóny trochu později, ale Stefan Bradl už má na svém kontě dvě umístění v Top-10 a Alvaro Bautista zatím vždy bodoval.

Jack Miller (Estrella Galicia 0,0 Marc VDS) se vrací při GP Španělska na svůj motocykl, když tento Australan musel Austin vynechat - zranil si totiž opět kotník, který byl už před sezónou při motokrosovém tréninku vážně poškozený.

Pořadí v šampionátu

01- Marc Marquez – Repsol Honda Team – Honda RC213V - 66 bodů
02- Jorge Lorenzo – Movistar Yamaha MotoGP – Yamaha YZR M1 - 45
03- Valentino Rossi – Movistar Yamaha MotoGP – Yamaha YZR M1 - 33
04- Pol Espargaro – Monster Yamaha Tech 3 – Yamaha YZR M1 - 28
05- Dani Pedrosa – Repsol Honda Team – Honda RC213V - 27
06- Hector Barbera – Avintia Racing – Ducati Desmosedici GP14.2 - 25
07- Andrea Dovizioso – Ducati Team – Ducati Desmosedici GP - 23
08- Maverick Vinales – Team Suzuki Ecstar – Suzuki GSX-RR - 23
09- Eugene Laverty – Aspar Team MotoGP – Ducati Desmosedici GP14.2 - 21
10- Aleix Espargaro – Team Suzuki Ecstar – Suzuki GSX-RR - 21
11- Andrea Iannone – Ducati Team – Ducati Desmosedici GP - 16
12- Scott Redding – Octo Pramac Yakhnich – Ducati Desmosedici GP15 - 16
13- Bradley Smith – Monster Yamaha Tech 3 – Yamaha YZR M1 - 16
14- Stefan Bradl – Aprilia Racing Team Gresini – Aprilia RS-GP - 15
15- Alvaro Bautista – Aprilia Racing Team Gresini – Aprilia RS-GP - 14
16- Michele Pirro – Octo Pramac Yakhnich – Ducati Desmosedici GP15 - 12
17- Tito Rabat – Estrella Galicia 0,0 Marc VDS – Honda RC213V - 11
18- Jack Miller – Estrella Galicia 0,0 Marc VDS – Honda RC213V - 2
19- Yonny Hernandez – Aspar Team MotoGP – Ducati Desmosedici GP14.2 - 2
20- Loris Baz – Avintia Racing – Ducati Desmosedici GP14.2 - 1



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama