Reklama

Zítra by se mělo rozhodnout, kdo pojede místo Folgera

Zítra by mělo mít definitivně oznámeno, kdo pojede za tým Tech3 Yamaha místo nemocného Jonase Folgera nejen testy v Sepangu, ale i celou sezónu. Tak si společně zopakujme celou situaci a představme si jednotlivé kandidáty.

Testy v Sepangu příští týden by měl sice absolvovat Kolumbijec Yonny Hernandez, ten byl ovšem oficiálně představen v sobotu na motocyklovém veletrhu «Motor-Bike-Expo» ve Veroně týmem Pedercini Kawasaki pro MS-Superbike 2018 a že by odešel závodit do MotoGP, nebylo vůbec tématem naznačeno ani v kuloárech.

A kdo jsou tedy kandidáti na prestižní místo na sedačku motocyklu Yamaha YZF M1?

Japonec Kohta Nozane je testovacím pilotem továrny Yamaha a při svém prvním vystoupení v Motegi zanechal výborný dojem. 22-letý Japonec ale nezná vůbec evropské okruhy a před zahájením nové sezóny 2018 by měl k dispozici pouhých 9 testovacích dnů.

Dalším je Japonec Kasuyuki Nakasaga - tedy rovněž testovací pilot Yamahy. Ovšem tento zkušený pilot má už 36 let a těžko se předpokládat, že by chtěl podstoupit závodit ve všech 19 Grand Prix v sezóně 2018.

Němec Stefan Bradl je jistě ze všech pilotů přicházejících v úvahu tím nejrychlejším, ale u něho zatím chybí jediná vazba na tuto japonskou továrnu. V jeho prospěch naopak hovoří že je Němec a ucpal by tak «díru po chybějícím německém pilotovi», takže podporu od promotéra Dorny by určitě měl 100%. Bradl ale bude už od středy testovat v Sepangu motocykl Honda, kdy jeho kolegy budou Hiroshi Aoyama a Takuma Takahashi.

Jestliže šéf týmu Tech Yamaha Monster Hervé Poncharal hovořil o možnosti anagžovat nějakého mladého pilota z Moto2, tak se v první řadě nabízí Ital Francesco Bagnaia. Ten má za sebou skvělou Rookie sezónu v Moto2 - celkově skončil v šampionátu pátý a jelikož jezdí za tým svého mentora a ikony továrny Yamaha Valentina Rossiho v «Sky VR46», tak by určitě žádný velký problém s jeho uvolněním do MotoGP neexistoval». Ačkoliv se jeho jméno v poslední době objevuje v souvislosti se závodní stáji Pramac Ducati, tak by se především «The Doctorovi» toto angažmá do jeho budoucích plánů týkajících se paddocku MotoGP a jeho potencionálního plánu a vlastního týmu určitě zamlouvalo.

Z jiných závodních sérií jistě všechny překvapila zpráva, že mistr světa MS-Supersport Lucas Mahias z Francie patří mezi do okruhu favorizovaných uchazečů. Musím popravdě říci, že jeho angažmá by bylo nejen pro mě, velkým šokem. Má smlouvu s týmem GRT Yamaha v kubatuře MS-Supersport a tak by se i jeho uvolnění do královské kubatury MotoGP dalo diplomaticky vyřešit.

To už bych si více vsadil na jednoho ze dvou jezdců ze seriálu MS-Superbike, tedy v první řadě na Nizozemce Michaela vd Marka. Ten měl vloni závodil místo Rossiho už v Aragonu, nakonec dostal v šanci místo Folgera v Sepangu a ve Valencii, na body ale ani jednou nedosáhl, když byl odmávnut na P16 a P17. Rovněž on má jezdit v týmu PATA Yamaha, takže by jeho uvolnění nebylo zas tak problematické.

A posledním kandidátem je Nizozemcův týmový kolega Alex Lowes z Velké Británie. Ten už za tým Hervé Poncharala závodil ve dvou Grand Prix v sezóně 2016 a hned ve svém premiérovém startu v královské kubatuře dokázal bodovat - 13. místo při premiéře v Silverstone je toho důkazem (v Misanu pak ale závod nedokončil).

Zkuste se taky zamyslet a třeba i napište, kdo nakonec podle Vašeho názoru bude tím vyvoleným.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama