Reklama

Zemřel Paul Bird

Ve věku pouhých 56 let zemřel v nemocnici po krátké , ale těžké nemoci, dlouholetý týmový šéf Paul Bird. Angličan se angažoval jak v MS-Superbike, tak v MotoGP, ale také při závodech Tourist Trophy nebo v šampionátu BSB.

Tři písmena PBM znamenaly zkratku pro Paul Bird Motorsport.

Tým PBM ve své krátké tiskové zprávě oznámil, že Paul Bird zemřel po krátkém nemocničním pobytu 1. září ve věku 56 let. Přesné okolnosti jeho smrti nebyly oznámeny.

V letech 2009 až 2011 byl PBM továrním týmem v MS-Superbike, od roku 2012 byl za tovární tým Kawasaki v šampionátu WorldSBK zodpovědný tým Provec. Důvodem ukončení spolupráce PBM a Kawasaki byl incident, kdy ve dvou týmových trucích PBM byly při cestě do Velké Británie od celníků nalezeny následující předměty: Zbraň s municí, 8 kg kokainu, 71 kg amphetaminu v tabletách a 100 kg hašiše. Vše v celkové hodnotě přibližně 3 milionů Euro.

Bird tehdy úřadům řekl, že pašeráci ukryli nelegální náklad v jeho přívěsech. Čtyři zaměstnanci PBM byli tehdy zatčeni a po dvou letech vyšetřování byl řidič kamionu Phil Roe odsouzen k 18 letům vězení.

V létě 2015 byl hobby závodník Bird zapleten do dalšího skandálu, když měl jako jezdec pozitivní test na drogy na rallye Nicky Grist Stages. Byla u něho nalezena látka zvaná benzoylekgonin, která svědčila o užívání kokainu .

Kawasaki po sezóně 2011 stáhla svou důvěru v Birda, ten přešel v roce 2012 do mistrovství světa MotoGP, ve kterém použil motocykly Aprilia ART jako tým s pravidly CRT (Claiming-Rule-Team). V prvním roce za něho startoval v Grand Prix James Ellison, v roce 2013 závodili za PBM Michael Laverty a Yonny Hernandez, v roce 2014 Laverty a Broc Parkes.

Tým poté přestal závodit v «premier class» a soustředil se na starty na Isle of Man, v automobilových rallye a v britském šampionátu Superbike. PBM vyhrál TT s jezdci jako John McGuinness a Joey Dunlop a od roku 2002 získal PBM v šampionátu BSB celkem osm titulů : Šampiony se stali Steve Hislop, Shane Byrne, Scott Redding a Josh Brookes. PBM Ducati aktuálně vede klasifikaci BSB 2023 s Tommym Bridewellem a Glennem Irwinem.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama