Reklama

WorldSBK 2018: Tři závody za víkend? To není vtip!

Od začátku závodění MS-Superbike, tedy od roku 1988 jsme vždy viděli dvě víkendové jízdy, do roku 2015 obě - jak bylo zvykem - v neděli. Od 2016 se jezdil jeden závod v sobotu a jeden v neděli - 2018 by ale mohla nastat revoluce.

Vypadalo to ostatně hodně dlouho jako na věčnost: První jízda MS-Superbike ve 12 hodin v době nedělního oběda, druhý závod pak v době pití nedělní kávy, v 15.30 hod.

Samozřejmě byly výjimky, třeba Brands Hatch, kde se závodilo v pondělí. Nebo dříve v Laguna Sece, kdy byl závodní den v sobotu a v neděli. Nebo 2017 v Kataru, kde se o body bojovalo v pátek a v sobotu.

Jelikož ale F1 startovaly ve 14 hodin SEČ, tak byl časový program SBK po sezóně 2013 změněn.

2014 a 2015 závodili Jonathan Rea & Co. v prvním závodě od 10.30 hod., druhý závod následoval od 13.10 hod. Promotér šampionátu Dorna doufal, že vstoupí více televizních kanálů, to se ale nestalo.

Od sezóny 2016 přišla další změna, a začalo se závodit v sobotu a v neděli. V Evropě byl start pravidelně od 13 hodin.

Týmy se dostaly pod časový stres, neměly skoro žádný prostor, na svých motocyklech něco změnit.

2017 to vypadalo následovně, v pátek byly na programu dva kvalifikační tréninky, a v sobotu jeden krátký, ale pouze volný. Potom následovalo Superpole a chvíli po něm první závodní jízda. Druhý závod - nedělní - se konal v nedělním poledni, po krátkém ranním warm-upu.

Myšlenka na letošní program: Místo dvakrát 60 minut by se mělo v pátek trénovat třikrát 40 minut, a to by mělo týmům pomoci, aby měly více času ke změnám na motorkách.

Ale korunu by tomu měla dát následující novinka! V portugalském Portimao a britském Donington Parku by se měly odjet hned tři závody: Jeden v sobotu, dva v neděli! Obě tyto tratě byly zvoleny proto, že je zde hodinový časový posun vůči zbytku Evropy. A diskutuje se ještě o stejném modelu pro Argentinu...



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama