Reklama

Všichni letošní Rookies dokázali bodovat

Na startovním roštu šampionátu WorldSBK pro rok 2022 bylo sedm nováčků se smíšeným štěstím, protože jezdci měli letos výrazně odlišné výsledky.

Sedm nováčků se postavilo na start MOTUL FIM Mistrovství světa Superbike, když sezóna začala na okruhu v MotorLand Aragon, a závodilo s různou úrovní úspěšnosti. Od brzkého umístění na stupních vítězů pro jednoho jezdce až po všech sedm bodovaných bodů v roce 2022, všech sedm nováčků se letos dostalo do výsledkové listiny, tedy získalo mistrovské body.

Nejlepším byl Iker Lecuona, který dokončil sezónu jako nejlepší nováček. Iker Lecuona (Team HRC) se po působení v MotoGP™ přestěhoval do WorldSBK jako tovární jezdec Hondy pro sezónu 2022 a od samého začátku ukázoval své tempo. Poprvé se umístil na stupních vítězů ve 2. závodě v Assenu, po pouhých šesti závodech ve své kariéře, a podpořil to 0úžasným ziskem Pole position na domácí půdě v Katalánsku; ukončil tak šestileté čekání pro Hondu. Lecuona vynechal poslední dvě kola kvůli zranění, ale přesto nasbíral 189 bodů a skončil celkově devátý v šampionátu a umístil se jako nejvýše umístěný nováček.

Xavi Vierge ve své první sezóně v WorldSBK opravdu zapůsobil hodně silným dojmem. Tým HRC se v roce 2022 rozhodl pro dva nováčky, když se k Lecuonovi připojil Xavi Vierge, který přestoupil z Moto2™. Vierge sice nedosahoval takových úspěchů jako Lecuona, pokud jde o umístění na stupních vítězů nebo či zisku Pole position, ale často byl svému týmovému kolegovi velmi blízko a na konci sezóny skončil pouze 25 bodů za Lecuonou. Nejlepší umístění na čtvrtém místě v závodě Tissot Superpole Race v Misanu pomohlo Vierge na konci roku k umístění v Top-10.

Poté, co postoupil z WorldSSP do WorldBSK, byl Phillip Oettl (Team GoEleven) nejvýše umístěným nováčkem, který nepocházel z továrního týmu. Oettl, který se často ocitl v boji o první desítku, dosáhl svého nejlepšího výsledku ziskem šestého místa v závodě SprintRace/Superpole v Katalánsku. Svými výsledky si pro rok 2023 vysloužil druhý rok v týmu Independent Ducati Team GoEleven. Oettl v této sezóně nasbíral 85 bodů a obsadil 13. místo v průběžném pořadí.

Poté, co se Roberto Tamburini (Yamaha Motoxracing Racing WorldSBK) připojil ke startovnímu roštu WorldSBK až v pozdějším oznámení, stihl ale premiéru sezóny v Aragonu. Italský jezdec závodil v roce 2022 pouze v evropských kolech a získal body ve všech víkendech, kterých se zúčastnil, kromě jednoho, čímž prokázalo skvělou adaptaci na šampionát i přes pozdní výzvu. Tamburini obsadil 17. místo v šampionátu.

Pro Lucu Bernardiho to byla hodně smíšená sezóna: Sezónu 2022 začal s BARNI Spark Racing Team ve WorldSBK a ukončil ji s CM Racing ve WorldSSP, tedy v týmu, ve kterém si udělal jméno v roce 2021. Bernardi absolvoval v polovině sezóny operaci, po havárii ve WorldSSP na Magny-Cours v roce 2021, ale v roce 2022 stále bodoval a obsadil nejlepší 10. místo ve druhém závodě v Mostě. Skončil celkově na 18. místě v klasifikaci šampionátu ve WorldSBK poté, co ve WorldSSP závodil v posledních třech kolech sezóny.

Navzdory bezbodovým prvním pěti víkendům sezóny 2022, se stal Hafizh Syahrin (MIE Racing Honda Team) nejlepším jezdcem MIE Racing Honda, navzdory tomu, že získal pouze 10 bodů. Malajský nováček, který se připojil k WorldSBK z Moto2™, bude pokračovat v roce 2023 se druhým rokem s MIE Honda. Bude se snažit navázat na své 23. místo v letošním šampionátu.

Oliver Konig (Orelac Racing VerdNatura) byl posledním nováčkem v klasifikaci v této sezóně, když na konci letošního šampionátu získal tři body. Ve 2. závodě v Mandalice bodoval na 15. místě, a potom přidal další dva v Austrálii. Poté, co v roce 2022 postoupil přímo z WorldSSP300 do WorldSBK, obsadil český jezdec ve své nováčkovské kampani 27. místo v celkovém hodnocení šampionátu.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama