Reklama

Ve věku pouhých 48 let zemřel Anthony Gobert

Životní příběh Anthonyho Goberta může být jen stěží smutnější: Australan vstoupil do mistrovství světa superbiků a později do 500ccm jako obrovský talent, ale nikdy se nedokázal pořádně vypořádat s úspěchem a tlakem.

10. ledna Aaron Gobert, rovněž bývalý závodní jezdec, oznámil, že jeho bratr Anthony, který byl o šest let starší než on, umírá. „S lítostí oznamujeme , že Anthony je v nemocnici a dostává paliativní péči a je v závěrečné fázi svého života po krátké nemoci.“

Cílem paliativní medicíny je zmírnit následky nemoci, kdy není vyhlídka na vyléčení.

Nyní máme šokující zprávu, že Anthony Gobert zemřel – bylo mu pouhých 48 let.

„Můj prvorozený, úžasný syn Anthony zemřel,“ řekla jeho matka Suzanne Gobert. „Miluji ho od chvíle, kdy se narodil, až do dne, kdy zemřu. Občas to bylo přinejmenším náročné, ale vždy měl dobré srdce a na každém mu záleželo. Bohužel se stal obětí závislosti, která má kořeny hluboko v našich rodinách. Často se to snažil vylepšit, ale nikdy se mu to úplně nepodařilo. Jsem na něj moc hrdá a děkuji všem dobrým lidem, kteří přispěli k jeho životu. Ty víš kdo jsi."

Hodně toho bylo napsáno o Anthonyho užívání alkoholu a drog, o tom, jak se dostal do problémů, byl odsouzen za kriminální činy a občas byl bez domova. Jeho fanoušci po celém světě s velkým zájmem sledovali, jak od začátku roku 2021 našel cestu zpět do života díky svému bratrovi Aaronovi.

Příběh Anthonyho Goberta nemůže být smutnější. Byl to vysoce talentovaný závodník v mistrovství světa superbiků a v Grand Prix kubatury 500 ccm, pohledný kluk z Greenacre v Novém Jižním Walesu v Austrálii.

Byl to miláček ženské části publika motocyklových závodů, který způsobil mnoho akcí na trati i mimo ni. Byl to rajský pták a bláznivý pes, který bohužel nezvládl úspěch a tlak, a proto se uchýlil do jiné reality.

Co bychom si měli pamatovat, nejsou jeho lidské slabosti, ale jeho velké úspěchy jako sportovce.

V roce 1994 se tehdejší blonďatý chlapec přihlásil do mistrovství světa superbiků a skončil osmý a šestý na Hondě v japonském Sugu. Na konci sezóny jel na Kawasaki na svém domácím závodě na Phillip Islandu a ohromil svět třetím a prvním místem. K dnešnímu dni zůstává nejmladším jezdcem (19 let, 7 měsíců a 26 dní), který vyhrál závod v této kubatuře z pole position. Vyšla tehdy prostě nová hvězda.

V roce 1995 zažil „The Go Show“ sportovní vrchol své závodní kariéry se dvěma vítězstvími a čtvrtým místem v mistrovství světa za Carlem Fogartym, Troyem Corserem a Aaronem Slightem.

Následující rok Anthony dokonce vyhrál ještě jeden závod a šestkrát stál na stupních vítězů, ale v mistrovství světa skončil pouze osmý, protože kvůli zranění vynechal čtyři závodní víkendy a osm závodů.

Pro rok 1997 Gobert podepsal tovární smlouvu se Suzuki na mistrovství světa třídy 500 ccm. Po pozitivním dopingovém testu (podezření na zneužívání marihuany) byl ale během sezony propuštěn. V mistrovství světa «premier class» přesto skončil na 15. místě se 44 body.

V roce 1998 Anthony startoval v US Superbike Championship, jeho pokus o comeback v «premier class» ale skončil na začátku roku 1999 z disciplinárních důvodů (startoval na švýcarském stroji MZ Weber 500 ccm s motorem swissauto V4). Přesedlal do závodního seriálu US Superbike Championship a zúčastnil se mistrovství světa s divokou kartou v Laguna Seca s Ducati svého týmu Vance & Hines - a vyhrál první závod!

V roce 2000 Kenny Roberts znovu nasadil Australana jako rezervního jezdce na tříválci 500 ccm Modenas a v Silverstone získal bod za 15. místo.

V mistrovství světa motocyklů absolvoval Gobert celkem 13 startů ve třídě 500, jeho nejlepším výsledkem bylo 7. místo na GP Rakouska v roce 1997.

V roce 2000 Gobert startoval také v mistrovství světa superbiků a vyhrál první závod v Austrálii v dešti na Bimotě, bylo to jeho osmé a zároveň poslední vítězství v této kubatuře. Celkem obsadil 16 pódiových umístění během 57 startů, dvakrát stál na prvním místě na startovním roštu a dvakrát zajel nejrychlejší závodní kolo. Celkem v mistrovství světa nasbíral 504 bodů.

Gobert byl aktivní do roku 2007 a během své kariéry startoval také v národních šampionátech Superbike v USA, Austrálii, Velké Británii a Francii. Na začátku sezóny 2006 absolvoval dva závody mistrovství světa supersportů jako náhrada za Davida Checu.

R.I.P. Anthony



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama