Reklama

MS-Moto2 2021: 7 Rookies a jak si vedou

V prostřední kubatuře Grand Prix v Moto2 startuje letos celkem 30 stabilních jezdců, mezi kterými je i 7 letošních Rookies. A jak si vedou, co ukázali tito nováčci ve čtyřech zatím odjetých závodech Grand Prix?

Z této sedmičky pochází celá pětice z MS-Moto3, šampion US-Superbike Beaubier pak přichází z MotoAmerica a Yari Montella ze šampionátu CEV-Repsol jako loňský evropský šampion této kubatury.

Celkem pochopitelně začneme u toho, který si zatím vede nejlépe: Je to vítěz z Portimaa, tedy Raul FERNANDEZ - Kalex/SPA (3. - 56 bodů). Pilot týmu Red Bull KTM Ajo je celkově třetí, na lídra šampionátu a svého týmového kolegu Remyho Gardnera ztrácí Raul Fernandez pouhých 6 bodů. Jeho bilance je skvělá, kromě už jmenovaného vítězství získal ještě jedno pódium v Losailu a dvakrát dojel pátý. Na Rookieho prostřední kubatury Grand Prix je to opravdu skvělá bilance.

Hodně překvapivě si se silnějším motocyklem velmi dobře rozumí Ai OGURA - Kalex/JPN (10. - 20 bodů). Japonský jezdec vloni obsadil třetí místo v šampionátu Moto3, až do posledního závodu ale pilot týmu IDEMITSU Honda Team Asia bojoval o titul mistra světa. V sezonní premiéře byl odmávnut za Top-15, potom jednou havaroval a ještě dvakrát bral pořádnou dávku bodů za 5. a 7. místo v cíli.

Pilot týmu SKY Racing Team VR46 Celestino VIETTI - Kalex/ITA (12. - 13 bodů) zatím dvakrát bodoval a to hned ve své premiéře v této kubatuře a na stejné trati dojel při odvetě 7.

Pětinásobný šampion US-Superbike Cameron BEAUBIER - Kalex USA (14. - 12 bodů) si zatím vede průměrně: Ačkoliv detailně nezná skoro žádný z okruhů (na některých sice závodil 2007 při svém působení v Red Bull Rookies Cupu, ale to už je pěkná řádka let). Později pak absolvoval 2009 celkem 13 závodů Moto3 za tým Red Bull KTM Moto Sport, ovšem tehdy získal pouze hubené 3 body. Dá se očekávat, že se s přibývajícími závody bude pilot týmu American Racing postupně zlepšovat, až se v Evropě pořádně «rozkouká».

Vicemistr světa Moto3 Tony ARBOLINO - Kalex ITA (21. - 5 bodů) zatím bodoval pouze jednou, když pilot týmu Liqui Moly Intact GP dojel jako 11. ve druhém katarském závodě.

Zřejmě největším zklamáním - hlavně pro něho samotného - je dosavadní závodění úřadujícího mistra světa Moto3: Albert ARENAS - Boscoscuro SPA (22. - 4 bodů) bodoval dvakrát, když byl pilot týmu Inde Aspar odmávnut jako 15. v Losailu II a potom v Portugalsku na P13.

A tak jediným, kdo se zatím bodově neprosadil je mistr Evropy této kubatury Yari MONTELLA - Boscoscuro ITA (bez bodů). Italský jezdec ze stáje MB Conveyors Speed Up dojel nejlépe jako 18. v Losailu II.

Stručně shrnuto: Všichni jmenovaní Rookies ukazují s přibývajícími závody Grand Prix vzestupnou tendenci a to hned ve své první sezóně s motocykly, které jsou u většiny z nich objemově na úplně úrovni, než byli doposud zvyklí.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama