Reklama

Třetí letošní vítězství pro Michaela Dunlopa

Po předchozích vítězstvích v závodech kubatur Supersport a Superbike dokázal Michael Dunlop vyhrát na Tourist Trophy 2023 i dnešní závod Supertwin a počet svých vítězství na Isle of Man tak zaokrouhlil na celkově 24; přičemž Dunlop k vítězství použil motocykl Paton S1-R.

Stupně vítězů v kubatuře Supertwin dokompletovali Mike Browne se stejným motocyklem jako jel vítěz a Jamie Coward (Kawasaki). Náš Michal Dokoupil se strojem Aprilia RS 660 obsadil v závodě 12. místo.

Po skončení tréninků bylo jasné, že pouze defekt může ovlivnit, že by Michael Dunlop nezískal 24. vítězství na Tourist Trophy.

Mnoho času k odpočinku nezůstalo Michaelu Dunlopovi, aby se zregeneroval po závodě Superstock, kdy skončil druhý Peterem Hickmanem. Už v tréninku byl 22-násobný vítěz TT o 6 sekund rychlejší, než je jeho vlastní rekord okruhu, a druhý za ním byl Jamie Coward, o celých 21 (!) sekund.

Nebylo tedy žádným překvapením, že Dunlop svou roli favorita splnil na 100%. Když se poprvé dojelo na Ramsey Hairpin, tak měl náskok 13 sekund na Cowarda. Mike Browne jako třetí bojoval tvrdě s Hickmanem.

Před první zastávkou v boxu vedl Dunlop o 14,3 sekund před Cowardem a další pořadí bylo Browne, Hickman, Josh Brookes, Michael Rutter, Pierre Yves Bian, Dominic Herbertson, Paul Jordan a Brian McCormack. To už vzdali oba dva Italové Stefano Bonetti a Francesco Curinga, kteří měli rozhodně šanci na umístění v Top-5, a také vloni třetí Paul Jordan.

S náskokem 24 sekund vjížděl Dunlop do posledního kola a pouze nějaká nečekaná událost (defekt nebo pád) mu mohly znemožnit jeho 24. vítězství na Tourist Trophy. Za ním se ale tvrdě bojovalo o druhé místo mezi Brownem a Cowardem. Hickman a Brooks byli v Top-5. Náš Michal Dokoupil jel jako 12. a byl hodně blízko tomu, aby si na Tourist Trophy zajistil své první umístění v Top-10.

Po 182,205 kilometrech projel cílem jako první Dunlop, Coward vsadil v posledním kole vše na jednu kartu a projel úsekem Ballaugh Bridge jako druhý o 0,011 sekund před Brownem, který byl ale v cíli nakonec druhý. Dále se umístili Hickman a Brookes, který jel s motocyklem zraněného Garyho Johnsona.

Výsledek, Supertwin 1: 1. Michael Dunlop (GB), Paton, 3 kola za 56:21,475 min. 2. Mike Browne (IRL), Paton, 26,783 sec zpět. 3. Jamie Coward (GB), Kawasaki, +29,020 sec. 4. Peter Hickman (GB), Yamaha. 5. Josh Brookes (AUS), Kawasaki. 6. Pierre Yves Bian (F), Paton. 7. Dominic Herbertson (GB), Kawasaki. 8. Michael Rutter (GB), Yamaha. 9. Baz Furber (GB), Yamaha. 10. Rob Hodson (GB), Kawasaki... 12. Michal Dokoupil (CZ), Aprilia.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama