Reklama

Toprak začal test o den dříve

O den dříve, než bylo plánováno, objel Toprak Razgatlioglu první kola na BMW M1000RR v Portimão. Jak probíhal Turkův první den testování v rámci přípravy na mistrovství světa superbiků 2024?

Poté, co mu 30. listopadu skončila smlouva s Yamahou, byl pro Topraka Razgatliogla naplánován první test se strojem BMW na dnešní pondělí. Protože však předpověď počasí v Portimãu není příliš slibná, jeho šéf týmu ROKiT Shaun Muir změnil plány a umožnil Turkovi debutovat s německým motocyklem už v neděli.

BMW tomu věnovalo půl dne testování a ve 12 hodin nadešel dlouho očekávaný okamžik a Razgatlioglu vyrazil na trať, kompletně v designu BMW. „Nejprve musím říct: Konečně! Čekali jsme, až mi vyprší smlouva, ale konečně řídím BMW,“ citoval web WorldSBK.com sedmadvacetiletého jezdce. „Pro mě to bylo velmi pozitivní. Rád prudce brzdím, ale motorová brzda pracuje intenzivně. V týmu se cítím jako doma. Všichni jsou velmi přátelští, to mě těší.„

Razgatlioglu se ale k jízdě moc nedostal - normálnímu testování zabránil kromě počasí technický problém. “Myslím, že to bylo celkem jen 11 kol, ale bylo důležité získat pocit a první čas byl bezchybný a pozitivní,„ řekl mistr světa z roku 2021. “Snažili jsme se upravit mé nastavení, ale motorka nebyla připravená. Měli jsme problém. Všichni si mysleli, že je to motor, ale ve skutečnosti to byl problém s olejem. Ztratil jsem kvůli tomu čas, ale moje poslední jízda byla velmi pozitivní, protože jsem odjel osm kol. Motorku jsem poznal, protože tato a moje stará motorka jsou jiné. Jsem šťastný, protože s každým kolem se zlepšuji a učím se stylu motorky. Potřebuji svůj styl, ale teď se cítím lépe v pomalých zatáčkách.„

Devětatřicetinásobný vítěz Superbike byl ohromen výkonem řadového čtyřválcového motoru vyrobeného v továrně BMW v Berlíně. “V prvním kole jsem se jen usmíval. Zejména na výjezdu ze zatáčky. Na výjezdu z poslední zatáčky jsem cítil neuvěřitelnou sílu a přes kopec to stále tlačilo dopředu. Tenhle motocykl je stále rychlejší,„ konstatoval spokojeně Razgatlioglu. “V první zatáčce jsem musel upravit brzdění, protože jsem to zkoušel jako předtím. Také po problému v první zatáčce byl olej na levé straně trati, takže jsem musel jet uprostřed. Takže první zatáčka pro mě nebyla jednoduchá, ale to nebylo tak důležité. Každopádně jsem se každým kolem zlepšoval a rozuměl motorce a trakci. Napojení na plyn je mnohem lepší. Jsem velmi šťastný a máme spoustu dílů, které můžeme vyzkoušet."

Časy kol nebyly zveřejněny. Dá se předpokládat, že první den testování byla hlavní pozornost obvyklé úpravy polohy sezení. Pokud počasí dovolí, bude test pokračovat v pondělí – trať je ale po nočním dešti mokrá.

Přes noc se tým ROKiT BMW Motorrad Motorsport přesune do 350 km vzdáleného Jerezu, kde už bude v dalším testování pokračovat i s Michaelem vd Markem - v úterý a ve středu.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama