Reklama

Team Petronas MIE Honda

Týmová šéfka MIE-Honda Midori Moriwaki podepsala s malajským olejovým gigantem Petronas dlouhodobou víceletou smlouvu pro šampionáty MS-Superbike a MS-Supersport, což samozřejmě přináší do budoucnosti hodně naděje. Nový název týmu je Petronas MIE Honda.

Od října 2022 vědí pravidelní návštěvníci našeho webu, že se olejový gigant Petronas vrací do paddocku SBK.

Midori Moriwaki je šéfovou a majitelkou týmu MIE, tyto tři písmena znamenají zkratku pro «Midori International Engineering», s Petronasem se ji podařil neuvěřitelný úlovek a snad už motocykly této stáje nebudou pravidelně uzavírat výsledkové listiny, jako doposud.

Motocykly obou pilotů z kubatury Superbike Erica Granada a Hafizhe Syahrina, stejně jako obou Rookies jezdců z kubatury Supersport Tarrana Mackenzieho a Adama Norrodina budou okamžitě nalakovány na tyrkysovou zelenou barvu, která je charakteristická pro značku Petronas.

MIE Honda tak obdrží pro letošní sezónu daleko více podpory od HRC (Honda Racing Corporation), ovšem časově už mnoho možností nezbývá.

Superbikový Petronas-Team sice absolvoval Roll-out v Portimao koncem ledna a nyní na Phillip Islandu, ale Granado a Syahrin se nacházeli na konci časové tabulky, což by se nyní s penězi od Petronasu mělo postupně změnit.

Projekt Supersport byl «postaven na nohy» teprve v posledních minutách a motocykly Mackenzieho a Norrodina byly na právě skončeném testu ve své podstatě sériovými motocykly; navíc chyběly některé zásadní náhradní součástky od HRC. Takže třeba Mackenzie byl po zničení motoru svého motocyklu odsouzen do role diváka.

Do zahájení evropské části šampionátu v dubnu v Assenu (21.- 23. dubna) by ale mělo vše fungovat.

Že se ale paní Moriwaki podařilo vrátit firmu Petronas k motocyklovému závodění tak ji patří všechna čest.

Jen pro dokreslení: 14. srpna 2021 oznámil tento koncern, že koncem sezóny odchází z MotoGP, když byl od roku 2018 partnerem týmů SIC v kubaturách Moto3 a Moto2, od roku 2019 přibyl satelitní tým Yamaha-MotoGP-RNF. Toto spojení trvalo tři roky a nebylo prodlouženo. A jméno Petronas zmizelo z paddocku MotoGP.

Nyní je tedy Petronas jako sponzor v MS-Superbike nazpět.

Jen připomínám, že Carl Fogarty závodil se svým týmem Foggy PETRONAS Racing v letech 2003 až 2006 v šampionátu MS-Superbike a se stroji Petronas-FP1.

V týmu Petronas MIE Honda nezůstal pro sezónu 2023 «kámen na kameni»: Už v únoru 2022 se Team MIE Honda přestěhoval z Prahy na německý Sachsenring. Po sezóně 2022 byla ukončena spolupráce s Milošem Čihákem a tím odešli z týmu Midori Moriwaki i zbývající Češi. Na doporučení Honda Racing Corporation se novým technickým ředitelem týmu stal Mick Shanley, který dříve pracoval týmu Shaun Muir Racing. Týmovým koordinátorem je nyní Němec Andreas Ledemann, o elektroniku se stará Rakušan Reinhard Zwirner. Manažérem je nyní Sandro Moretti a nad tím vším má hlavní slovo samozřejmě Midori Moriwaki. V Portimau měl tým Petronas MIE Honda kvůli porovnání ještě loňský motocykl. Nyní v Austrálii má poprvé v aktuální historii dost materiálu od HRC pro oba motocykly a jezdce.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama