Reklama

Také EAB jde k Ducati

V MS-Supersport to tak vždy bylo: Pokud je nějaká značka (továrna) mimořádně úspěšná, tak získá více týmů a jezdců. 2024 uvidíme v prostřední kubatuře minimálně šest týmů s motocykly Ducati.

Dříve dominovala v MS-Supersport Honda, od 2017 pak Yamaha. Do 2022 to byl prakticky Yamaha-Cup, pak byly povoleny motocykly nové generace s větším objemem.

2022 určovala Yamaha se svým hodně silným týmem Ten-Kate tón této kategorie, pochopitelně i se skvělým jezdcem Domi Aegerterem. Ale už vloni naznačoval Nicolo Bulega svým celkově čtvrtým místem v šampionátu, že je potřeba v nejbližší budoucnosti počítat s Ducati.

Tuto sezónu ale nenašel Bulega vážnějšího soupeře: Ze 20 odjetých závodů jich 13 vyhrál – 17x stál na podiu. A o víkendu v sobotním Portimao - čtyři závody před koncem šampionátu - se může stát předčasně mistrem světa.

Letos vidíme kromě týmu Aruba na motocyklech Ducati také týmy D34G, Barni, Althea a Orelac, příští rok k nim přibude v MS-Supersport minimálně ještě jeden tým.

Týmový šéf EAB Ferry Schoenmakers už dlouho uvažoval o změně materiálu z Yamahy na Ducati, ostatně v kubatuře STK 1000 s továrnou z Bologne dlouho spolupracoval.

Ferry Schoenmakers ale ze zdravotních důvodů skončil a vše předal svému dosavadnímu šéfmechanikovi Koru Veldmanovi. Tento Nizozemec vyhrál s týmem Ten Kate Honda s jezdci Fabienem Foretem (2002) a Chrisem Vermeulenem (2003) MS-Supersport, 2007 byl šéfmechanikem Jamese Toselanda, když tento Brit vyhrál pro Hondu poslední titul mistra světa.

Pro sezónu 2024 je všechno připraveno, hlavní sponzor EAB zůstává. Co je také podstatné; týmy Ducati si navzájem vyměňují data.

Veldman dále pokračuje: „Nabízela se i MV Agusta, ale ta je v Nizozemí prakticky neprodejná.“

Glenn van Straalen, 2022 a 2023 závodil za EAB Yamaha, ale 2024 přestupuje do týmu Ten Kate, a tak EAB potřebuje nového jezdce, který ale má zkušenosti. Mohl by to být třeba Marcel Schrötter. Ten ale chce za své závodění dostat zaplaceno...! A tak Veldman jedná i s Niki Tuulim a Lucasem Mahiasem.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama