Reklama

Švýcarsko je na tom ještě hůře než Česko

Po ukončení závodní kariéry Toma Lüthiho a tragické smrti Jasona Dupasquiera nepojede v Grand Prix 2022 žádný Švýcar. Pouze Noah Dettwiler je snad jediným možným budoucím pilotem, ale před ním je ještě hodně dlouhá a trnitá cesta.

Ani titul mistra světa v WorldSSP Domiho Aegertera na tom nic nezměnil: „Jako Američan, Ind nebo Turek bych měl více šancí.“, říká smutně tento Švýcar, který tak musí zůstat ve «třetí» lize a zkusit obhajovat titul v prostřední třídě motocyklů, co nejvíce podobných těm sériovým.

Mimochodem: Rovněž Česká republika si z tohoto pohledu nemůže příliš «vyskakovat»: Zatímco 2019 závodili v seriálu Grand Prix ještě 3 Češi: Jakub Kornfeil a Filip Salač v «lightweight», tak v «premier class» to byl Karel Abraham , tak 2022 to bude zásluhou Jana Šťovíčka - naštěstí - pouze Salač v prostřední kubatuře Grand Prix. A jelikož ve Švýcarsku žádný «Šťovíček» neexistuje, tak za tuto zemi po Alpami po tragické havárii Jasona Dupasquiera nebude mít země «helvetského kříže» svého zástupce v paddocku Grand Prix.

Jen připomínám: Švýcarský motocyklový sport Grand-Prix zažil v minulosti zlaté časy zásluhou Luigiho Taveriho (trojnásobný mistr světa 125-ccm v letech 1962, 1962 a 1966) a Stefana Dörflingera (1982 a 1983 mistr světa 50-ccm, 1984 a 1985 mistr světa 80-ccm). Poslední titul mistra světa získal pro zemi «ementálského sýru» Tom Lüthi 2005 jako světový šampion 125-ccm.

Noah Dettwiler závodil v sezóně 2021 v závodních seriálech Red Bull Rookies Cupu a MSJ Moto3, ale moc se mu nedařilo. 16-letý Dettwiler se chce pomocí MSJ-Moto3 dostat do Grand Prix a dělá pro to úplně všechno: Přestěhoval se do Španělska a plánuje svou druhou sezónu v MSJ Moto3: „Talent hraje sice velkou roli, ale hodně podstatné jsou závodní podmínky. Sezóna v MSJ Moto3 stojí 200.000 švýcarských franků a ty sehnat není ve Švýcarsku tak jednoduché. A pandemie okolo Covidu-19 celou situaci ještě zhoršila“; ví dobře Dettwiler.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama