Reklama

Superbiky vyhrál rovněž Michael Dunlop

Po včerejším vítězství ve «svých» supersportech vyhrál dnes Michael Dunlop i Superbike a bylo to jeho 23. vítězství na Tourist Trophy, čímž se vyrovnal v počtu vítězství na Snaefell Mountain Course Johnu McGuinnessovi.

Dojde v závodě Superbike opět k trojsouboji? Michael Dunlop, který v posledním tréninku vykouzlil nejrychlejší čas na asfaltu, Peter Hickman, který stále drží rekord na kolo, a Dean Harrison, nebo outsideři jako Davey Todd nebo Jamie Coward mohou přelstít trio? Každopádně na více než 60 km dlouhém a vyčerpávajícím horském okruhu Snaefell musíte zvládnout šest kol.

Napětí je hmatatelné ve výchozí oblasti. Dunlop vždy potřebuje více času, než se dostane ke svému motocyklu. Možná proto, aby se vyhnul otravným otázkám novinářů.

Na prvním mezičase je Dunlop o desetinu před Harrisonem a těsně za ním jsou Todd, Hickman a James Hillier. Na Ballaugh Bridge už jeho náskok narostl přes tři vteřiny. Pořadí za sebou se nezměnilo. Než se poprvé vydáte do horské části, vede Dunlop před Harrisonem o čtyři a půl sekundy, Hickman, který nyní předjel Todda na čtvrté místo, je o dalších 3,6 sekundy zpět.

Skutečnost, že John McGuinness, který je s 23 výhrami druhý za Joeym Dunlopem (26), znovu dokazuje, jaký je to skvělý sportovec. Poté, co si v Creg-Ny-Baa všiml, že Dunlop je těsně za ním, ustupuje mu. Dunlop, který překonal Harrisonův rekord na kolo Superbike z roku 2018 svým časem 16:49,727 minuty v prvním kole, mu poděkoval krátkým zvednutím ruky.

Mezi top 10 po prvním kole: Dunlop 6,2 s před Harrisonem, Hickman o dalších 4,9 s za ním a dále Todd, Hillier, Coward, McGuinness, Josh Brookes, Dominic Herbertson a Shaun Anderson. Je s podivem, že Hickman aktuálně nedokáže držet krok v boji o špici.

Dunlop jede jak kdyby «hořelo»! Přestože musí po druhém kole zajet do boxů natankovat a vyměnit pneumatiky, zůstává pouhé tři sekundy za absolutním rekordem na kolo. Se 14 sekundami na Harrisona, který mění helmu, a 20 sekund před Hickmanem, který musí při přeřazování používat spojku, protože nefunguje quickshifter, je jeho náskok už pohodlný, ale ještě to není polštář.

Pořadí v Top-8 se vyrovnalo, i když Hickman dohání Harrisona. Zdá se, že Herbertson, Anderson a Rob Hodson bojují pouze o deváté místo. O poločase míří Todd do boxu. Než sesedne, zůstává dlouho na motorce. Jeho zklamání je zřejmé. Jeho sen o druhém Top-3 výsledku v Tourist Trophy je prozatím u konce.

Dvě třetiny závodní vzdálenosti jsou ujeté a je čas na druhou zastávku v boxech. Harrison je prvním jezdcem, který se objevil v boxové uličce. Znovu se rozhodne vyměnit helmu místo hledí. Dunlop je v boxové uličce druhý. Hillier, Coward a McGuinness jedou do boxů ve stejnou chvíli. Všechny týmy pracují maximálně koncentrovaně, aby nechybovaly a neztrácely drahocenný čas.

Drama prvního závodu Supersport, ve kterém musel jen pár kilometrů před cílem přenechat druhé místo Hickmanovi, se pro Harrisona opakuje. Zatímco Dunlop zdolává poslední a jediné letmé kolo závodu s náskokem 17,3 sekundy, Hickman má na druhé místo jen dvě a půl sekundy. Harrison má také smůlu na dva jezdce, kteří byli na trati před ním a on je musel předjet.

Dunlop kontroluje svůj náskok a šetří svůj materiál, ale za ním Hickman nejen obsadil druhé místo na Ballaugh Bridge, ale je na dobré cestě zlepšit svůj vlastní rekord na kolo, který mu nakonec chybí o nicotných 46 tisícin sekundy. Díky tomuto úspěchu je nyní Dunlop na stejné úrovni jako McGuinness – oba vyhráli 23krát – a má jen o tři výhry méně než jeho strýc Joey Dunlop.

Výsledek, Superbike: 1. Michael Dunlop (GB), Honda, 6 kol za 1:43:01,854 min 2. Peter Hickman (GB), BMW, 8,233 sec zpět. 3. Dean Harrison (GB), Kawasaki, +18,093 s. 4. James Hillier (GB), Yamaha. 5. Jamie Coward (GB), Honda. 6. John McGuinness (GB), Honda. 7. Joshua Brookes (AUS), BMW. 8. Dominic Herbertson (UK), BMW. 9. Michael Rutter (GB), Honda. 10. Shaun Anderson (UK), Suzuki.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama