Reklama

Superbiky a supersporty míří do Jerezu

Po dvou testech před přelomem roku hostí Jerez úvodní dvoudenní test šampionátu WorldSBK v roce 2023, protože týmy a jezdci se připravují na nadcházející sezónu. Na trati bude zastoupeno všech pět továren a velká většina startovního pole Superbike včetně našeho Olivera Königa.

První test v roce 2023 začíná už zítra a tak se většina paddocku šampionátu superbike MOTUL FIM sjela na okruh Circuito de Jerez – Angel Nieto, kde se koná dvoudenní test na jihu Španělska. Testu se zúčastní všech pět továrních týmů a zároveň to bude první příležitost vidět během testu některé nové jezdce v nových barvách, když se jezdci připravují na sezónu 2023 WorldSBK, která začíná příští měsíc v Austrálii.

Úřadující šampioni z Ducati budou přítomni s Alvarem Bautistou (Aruba.it Racing – Ducati) a týmovým kolegou Michaelem Rubenem Rinaldim a předvedou model Panigale V4 R z roku 2023. Dvoudenní test, který začíná v 10:00 SEČ ve středu a končí ve čtvrtek v 18:00 hodin, umožní tak všem zájemcům poprvé zahlédnout nové motocykly na trati. Po předvedení jejich motocyklu v pondělí v Itálii bude na testu také první šance vidět číslo #1 na Ducati poprvé od roku 2005 poté (naposledy to byl James Toseland), co se Bautista rozhodl přejít ze svého tradičního čísla #19.

Yamaha i Kawasaki budou určitě usilovat o změnu rozložení sil v roce 2023, protože chtějí znovu získat nazpět své tituly, které si zajistily v letech 2021 (Razgatlioglu) a 2020 (Rea), takže pochopitelně na testu nebudou chybět. Tým Pata Yamaha WorldSBK bude přítomen s Toprakem Razgatlioglu a Andreou Locatellim již třetí sezónu v řadě, zatímco šestinásobný šampion Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) bude testovat společně s týmovým kolegou Alexem Lowesem.

BMW i Honda se budou v roce 2023 snažit posunout o krok vpřed a dvoudenní test by pro ně mohl být zásadní, protože chtějí smazat ztrátu za Ducati, Yamahou a Kawasaki. BMW bude mít ve hře Scotta Reddinga a Michaela van der Marka v továrním týmu ROKiT BMW Motorrad WorldSBK, zatímco tým HRC bude mít na testu opět Ikera Lecuonu a Xaviho Viergeho. Během testu vyjedou na trať celkem čtyři motocykly BMW, zatímco tým Bonovo Action BMW se na dva dny připojí k továrnímu týmu, a to s Lorisem Bazem a novou posilou Garrettem Gerloffem.

Tým GMT94 Yamaha bude debutovat v šampionátu WorldSBK s Lorenzem Baldassarrim, když tým i jezdec postoupili z WorldSSP. Test v Jerezu bude tak jejich generálkou a bude to poprvé, kdy tým GMT94 Yamaha otestuje svůj stroj Yamaha YZF-R1.

Dva další nováčci budou testovat s týmem GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team: Remy Gardner a Dominique Aegerter budou pokračovat ve své adaptaci na superbikové stroje WorldSBK, zatímco Danilo Petrucci (Barni Spark Racing Team) poprvé vyzkouší Panigale V4 R se specifikací WorldSBK.

Philipp Oettl (Team GoEleven) i Oliver Konig (Orelac Racing VerdNatura) míří do své druhé sezóny WorldSBK a oba nebudou chybět na trati v Jerezu. A je tu také návrat Toma Sykese (Kawasaki Puccetti Racing) a tento test bude jeho druhým návratem ke stroji Kawasaki.

Na testu bude také několik týmů a jezdců ze šampionátu WorldSSP. Althea Racing bude v Jerezu s jezdcem Federicem Caricasulo, Andrea Mantovani bude na testu debutovat v týmu Evan Bros - WorldSSP Yamaha Team, zatímco tým Vince64 by Puccetti Racing poprvé vyrazí na trať s Johnem McPheem. Adrian Huertas (MTM Kawasaki) bude před svou druhou sezónou v šampionátu testovat na domácí půdě, zatímco jeho bývalý týmový kolega Yuta Okaya (Prodina Kawasaki Racing WorldSSP) bude na testu debutovat v kubatuře WorldSSP. Can Oncu (Kawasaki Puccetti Racing) chce v této sezóně zamířit hodně vysoko a jeho start do sezóny začíná právě v Jerezu tímto dvoudenním testem, stejně jako pro Nicola Bulegu (Aruba Racing WorldSSP Team), když se pouští do svého druhého roku závoděn s Ducati v šampionátu WorldSSP.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama