Reklama

Statistika MotoGP po Mugellu a před Barcelonou

Fabio Quartararo přijíždí s továrním týmem Yamahy jako lídr k závodům na okruhu Circuit de Barcelona-Catalunya v Montmelo. Ovšem Ital Pecco Bagnaia vyhrál suverénním způsobem poslední Grand Prix v Mugellu.

Podívejme se na aktuální statistiky a zajímavosti v kubatuře MotoGP, ještě předtím než se v pátek ve Španělsku rozehřmí na dráze motory.

Francesco Bagnaia vyhrál v Mugellu 63. závod pro Ducati v kubatuře MotoGP. Za Caseym Stonerem (23 vítězství), Andreou Doviziosem (14) a Lorisem Capirossim (7) je se 6 úspěchy na čtvrtém místě v interní tabulce pilotů Ducati.

Vítězství Itala zároveň znamenalo, že v posledních 14 závodech Grand Prix stál vždy minimálně jeden jezdec s motocyklem Ducati na stupních vítězů.

Druhé místo Fabia Quartarara v Itálii bylo jeho 24. pódiovým umístěním v kubatuře MotoGP. Tím je jasně historicky nejlepším Francouzem v »premier class»: Za ním následují Christian Sarron (18 umístění v Top-3) a Johann Zarco (13). Všechna pódia získal Quartararo s motocyklem Yamaha. Tím je v tabulce nejlepších jezdců této japonské značky na sedmém místě. Valentino Rossi vede suverénně tento žebříček, když s motocyklem M1 byl 142x odmávnut v cíli mezi Top-3.

Aleix Espargaró získal v neděli v Mugellu své páté umístění v Top-3 během aktuální sezóny. Poprvé v historii získala Aprilia pět pódiových umístění během jedné sezóny v «premier class ». A dokonce čtyři z nich byly v řadě za sebou!

Pouze dva jezdci zatím v sezóně 2022 získali body v každém závodě: Jsou to první a druhý v průběžném hodnocení: Lídr MS Fabio Quartararo a druhý v MS Aleix Espargaró.

Díky pádům Joana Mira a Alexe Rinse nebodovala Suzuki v posledních dvou závodech. To se jí «podařilo» poprvé od jejího návratu do MotoGP 2015.

Od začátku letošní sezóny nedokázal žádný vítěz dokončit následující závod v Top-10. Jediná výjimka: Fabio Quartararo (vítězství v Portimão, 2. místo v Jerezu). Naposled vítěz z Le Mans Enea Bastianini (Ducati) havaroval v Mugellu.

Marco Bezzecchi se v Mugellu umístil v Top-5 a byl to jeho nejlepší výsledek v MotoGP. Nyní také vede v soutěži «Rookie of the year» ziskem 30 bodů před svým krajanem Fabio Di Giannantoniem, který má 8 bodů. Darryn Binder (Yamaha) nashromáždil bodů šest, Remy Gardner získal 3.

Jorge Martin (Ducati) zajel v Mugello nový Top-Speed rRekord. Španěl se na rovince dlouhé 1,1 km dostal na 363,6 km/h – tedy na 101 metrů za sekundu.

Závod MotoGP v Mugello se dostal do Top nejtěsnějších závodů v historii. Top-15 dělilo v cíli pouhých 17,687 sekundy. Italská GP 2022 je na 6. místě celkově. První místo zaujímá druhý závod v Losailu 2021 s rozdílem 8,928 sekund v Top-15. Tehdejším vítězem se stal Fabio Quartararo (Yamaha).

Nejúspěšnější značkou motocyklu na okruhu Circuit de Barcelona-Catalunya je Yamaha s 13 vítězstvími. Valentino Rossi vyhrál pět závodů s motocyklem M1, Jorge Lorenzo vyhrál čtyřikrát, Fabio Quartararo jednou. V kubatuře 500 ccm vyhrál dvakrát Wayne Rainey. Luca Cadalora pak jednou.

Závod v Barceloně je v kalendáři nepřetržitě od roku 1992, 2022 to bude 31. závod Grand Prix na této trati.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama