Reklama

Smolař roku Oliveira nepojede ani v Kataru

Portugalec Miguel Oliveira z týmu CryptoDATA-RNF-Aprilia je smolařem sezóny 2023. Včera při «Sprintu» v Doha si přivodil podobné zranění jako Enea Bastianini koncem března, kvůli kterému byl více jako 4 měsíce «mimo hru».

První sezóna Miguela Oliveiry v MotoGP na CryptoDATA-RNF-Aprilia probíhá jako zaklínadlo: Portugalec se již zranil při kolizi s Marcem Márquezem při zahájení sezóny v Portimão, poté se vrátil v Austinu a znovu se zranil v Jerezu (vykloubení ramene) . Poté se vrátil do týmu v Mugello. Pětinásobný vítěz MotoGP (na KTM) ale letos nedosáhl nejlepšího výsledku se dvěma pátými místy v Austinu a Silverstone.

Miguel Oliveira přijel do Dauhá/Katar na mistrovství světa na šestnáctém místě. A včera havaroval hned na začátku sprintu v prvním kole v 6. zatáčce, když se při brzdění dotkl zadního kola Aleixe Espargaróa; oba jezdci Aprilie spadli, Bastianini přejel motocykl před sebou a také upadl.

Zatímco Aleix Espargaró (drobná zlomenina hlavičky lýtkové kosti na levé noze) doufá, že bude moci dnes po lékařské prohlídce závodit, Oliveira zažívá opravdu špatné časy. Osmadvacetiletý Portugalec utrpěl zlomeninu pravé lopatky.

„Pravděpodobně půjde o podobné zranění jako Bastianini v Portugalsku,“ obává se Massimo Rivola, generální ředitel Aprilia Racing.

Poté, co si v Portugalsku zlomil «Bestia» lopatku (sestřelil ho Marini), prošel Bastianini dlouhou historií utrpení. O comeback se pokusil o pět týdnů později v Jerezu, ale v pátek se musel sbalit. Do Barcelony se vrátil pouze první víkend v září, ale při havárii po startu utrpěl zranění nohy a ruky a mohl znovu soutěžit pouze na Mandalika GP. Tovární jezdec Ducati-Lenovo pak vyhrál skvělým stylem v Sepangu, než v sobotu v Q1 na okruhu Lusail selhal a musel startovat daleko vzadu.

Pro Aprilii, RNF a Oliveiru, je to vážný problém, protože Portugalec vynechá nejen GP Kataru, ale bude chybět i ve Valencii a nezvládne to tedy ani 28. listopadu na prvním testu na RS-GP 23, který dostane pro rok 2024.

A pokud prožije podobný příběh utrpení jako Bastianini, který chyběl téměř čtyři a půl měsíce, nebude Portugalec stoprocentně fit ani na test v Sepangu na začátku února.

O tom, zda Aprilia může soutěžit na GP Kataru s alespoň třemi piloty namísto pouhých dvou, se rozhodne na lékařské prohlídce Aleixe Espargara před warm-upem, který začíná ve 13:40 hodin SEČ.

Jen připomínám, že Portugalec už letos kvůli zranění vynechal víkendy Grand Prix ve Spojených státech, Francii a Rakousku.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama