Reklama

Sezóna Grand Prix 2016 a její rekordy

Právě probíhající sezóna píše řadu rekordů do 68leté historie Grand Prix. Po GP San Marina se měnily historické tabulky následovně.

V letošní sezóně MotoGP jsme zaznamenali už osm různých vítězů závodů královské kubatury MotoGP (Marquez, Rossi, Lorenzo, Pedrosa, Vinales, Iannone, Crutchlow, Miller), což je největší počet různých vítězů v éře MotoGP. Pouze jednou v celé historii 68 let motocyklového závodění Grand Prix jich bylo stejně, v roce 2000, tehdy ještě v kubatuře 500 ccm jich bylo rovněž osm: Kenny Roberts Jnr, Garry McCoy, Valentino Rossi, Max Biaggi, Alex Barros, Alex Criville, Loris Capirossi a Norick Abe.

Posledních osm závodů kubatury MotoGP vyhrálo celkem osm různých pilotů a to zde ještě v premier-class v historii Grand Prix nebylo.

Jack Miller vyhrál Dutch TT, Andrea Iannone GP Rakouska, Cal Crutchlow v Brně a Maverick Vinales v Silverstone, tedy během jedné sezóny máme hned čtyři nové vítěze MotoGP. Posledním rokem, kdy v královské kubatuře vyhráli hned čtyři noví piloti, byla sezóna 1982. Tehdy vyhráli Franco Uncini, Freddie Spencer, Takazumi Katayama a Michel Frutschi - ovšem jeho vítězství bylo při GP Francie v Nogaru, který ale tovární a Top piloti bojkotovali.

Vítězství Lorenza Baldassarriho v Misanu znamenalo vítězství už sedmého různého pilota v prvních 13 závodech sezóny Moto2 (Zarco, Rins, Luthi, Lowes, Folger, Nakagami a Baldassarri), kteří pocházejí ze sedmi různých zemí (Francie, Španělsko, Švýcarsko, Velká Británie, Německo, Japonsko a Itálie).

V tomto roce vyhrálo závody kubatury Moto3 celkem osm různých jezdců. To se naposled v lightweight-class stalo v sezóně 2008.

Z těchto osmi různých vítězů Moto3 bylo šest, kteří vyhráli závod GP poprvé. To se povedlo naposled v lightweight-class v sezóně 2005.

Celkem 23 různých jezdců vyhrálo letos závody GP, více jich během jedné sezóny bylo pouze v roce 1974 - tehdy jsme zaznamenali celkem 24 vítězů GP. Ovšem tehdy se jezdilo celkem 5 sólo kubatur, kromě těch současných také 350 ccm a 50 ccm. Od zavedení pouhých tří kubatur jsme ale nikdy tolik různých vítězů nezažili.

Z těchto 23 různých vítězů jich dvanáct vyhrálo poprvé závod Grand Prix. To je největší počet nových vítězů od roku 2003, kdy jich vyhrálo devět jezdců vůbec poprvé.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama