Reklama

Salač nepojede v Portugalsku

Poté, co se během předsezónního testování a úvodního kola mistrovství světa Moto2 2024 v Kataru setkal s přetrvávajícím problémem «arm pump», absolvoval jezdec Elf Marc VDS Racing Team Filip Salač dnes úspěšnou operaci pravého předloktí.

Salač byl operován týmem specialistů pod vedením doktora Xaviera Mira z nemocnice Universitari Dexeus v Barceloně, aby zmírnil syndrom chronického námahového kompartmentu, který je běžně známý jako «arm pump».

Dvaadvacetiletý jezdec podstoupil v prosinci 2023 v České republice operaci, aby vyřešil problém s «arm pump», se kterým se potýkal v závěrečných závodech intenzivní sezóny 2023. Salačovy problémy se ale bohužel vrátily a po konzultaci s Dr. Mirem a lékařským ředitelem MotoGP Dr. Angelem Chartrem se tým Elf Marc VDS Racing Team rozhodl, že nejlepším krokem bude provést druhou operaci.

Několik dní před startem Velké ceny Portugalska v Portimau se Elf Marc VDS Racing Team rozhodl, že Salac se nezúčastní druhého závodu letošního šampionátu Moto2 na Algarve International Circuitu, aby se mohl soustředit na úplné zotavení pro příští závod za měsíc v Austinu, GP Texasu.

Filip Salač: „Během zimy jsem byl na operaci, abych se pokusil vyřešit problémy s «arm pump», ale bohužel, jakmile jsem začal znovu jezdit v předsezóně, problém se vrátil. Bolest a nepohodlí mi velmi ztěžovaly jízdu na delší vzdálenosti v prvním závodě v Kataru. Měl jsem dlouhou diskusi s lékařským týmem v Barceloně a zdá se, že problém nebyl vyřešen a nejlepším řešením bude druhá operace. Operace dopadla velmi dobře a cítím se dobře, i když jsem extrémně smutný a zklamaný, když vím, že nebudu moci závodit v Portimau. Omlouvám se týmu a našim skvělým sponzorům a děkuji všem za pochopení a podporu, protože od začátku dávali jasně najevo, že moje pohoda je pro ně hlavní prioritou. Nyní budu tvrdě pracovat na tom, abych se rychle zotavil, abych se mohl co nejdříve vrátit na trať a podávat výkon na své nejvyšší úrovni."

Marc Van Der Straten, majitel týmu: „Je to velká ostuda, že důsledky nevyřešeného problému si vyžádaly nový chirurgický zákrok a absenci Filipa na Grand Prix. Jeho zdraví a rehabilitace jsou však pro nás na prvním místě. Je škoda, že si Filip musí projít touto situací, ale jsme přesvědčeni, že to bylo správné rozhodnutí zajistit mu jak nyní pohodu, tak i výkony na optimální úrovni po zbytek sezóny. Jsem moc rád, že se operace podařila, a jsem přesvědčen, že ve velmi krátké době si budeme moci opět vychutnat Filipův talent u ovládání našeho motocyklu. Nakonec bych rád poděkoval našim sponzorům za pochopení a důvěru s vědomím, že vždy dbáme na nejlepší zájem všech stran.“



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama