Reklama

Re Phillip Island: Překvapení jménem Alex Lowes

Máme za sebou úvodní z 12 letošních závodních víkendů šampionátu motocyklů co nejvíce podobných těm sériovým. A ačkoliv se po úvodních dvou (resp. třech) závodech nedají dělat nějaké předčasné závěry, tak už australský úvod ledacos naznačil.

Jistě, byl to hodně specifický víkend - letos ostatně jako jediný mimo Evropu - ovšem některé okamžiky, které jsme zažili, se dají očekávat i v blízké budoucnosti. Podívejme se na obě kubatury odlišně a co nám tedy úvod letošního šampionátu v Down Under ukázal a naznačil pro celou sezónu:

Superbike

V «premier class» jsme zažili o víkendu skvělé a dramatické závody a jak milá překvapení, tak i určitá zklamání:

Zřejmě nikdo nečekal, že po odchodu Jonathana Rey od „zelených“ bude mít velmi kvalitního nástupce. Alex Lowes se definitivně dostal ze stínu šestinásobného mistra světa a po australském úvodním víkendu povede šampionát právě on: navíc, že po 4 letech konečně opět vyhraje závod MS-Superbike.

Rookie Nicolo Bulega s továrním motocyklem z Borgo Panigale je druhý se ztrátou 9 bodů a pouze tak potvrdil svou rychlost z předsezonního testování. Nejlepší motocykl Yamaha pilotuje Andrea Locatelli a tento Ital s výjimkou osudného highsideru v posledním kole nedělního závodu zatím je jedním z největších překvapení letošního šampionátu. Ale když už jsme u těch pozitivních momentů a jménech jezdců, tak mezi ně rovněž patří další jezdec pocházející z Apeninského poloostrova a sice «enfant terrible» Andrea Iannone. Ve své superbikové premiéře po čtyřech letech oficiální závodní překvapení zřejmě všechny příjemně překvapil a během sezóny to může být ještě vehementnější! Top-5 uzavírá dle mého názoru největší kandidát na letošní titul, tedy obhájce koruny mistra světa Alvaro Bautista. Ten sice zřejmě nebude letos vyhrávat „o parník“, ale svou jezdeckou inteligencí a možností pilotovat nejlepší motocykl ve startovním poli, je kandidátem Nr.1 na titul mistra světa 2024.

Nejvíce diskutovaný přestup nové sezóny, to byla změna motocyklu Yamaha na BMW u Topraka Razgatliogla. Jedno je jisté, turecký jezdec je hodně rychlý, je schopen vyhrát závod, ale ne vyhrávat, na to je motocykl BMW trochu nespolehlivý. Největším zklamáním víkendu v Austrálii byl bezesporu Jonathan Rea se svou Yamahou. Že zatím nemá na svém kontě ani jeden bod, je věc jedna, ale jeho závodní projev je věc druhá a podstatná. A nedařilo se ani „dvojkám“ v továrních týmech: Kompletně zklamali Michael Rinaldi (Ducati), nebo Axel Bassani (Kawasaki). A rovněž u BMW se jasně ukázal „rozdílový“ Toprak proti Vd Markovi, Gerloffovi nebo Reddingovi. Od jezdců s motocykly Honda jsme ani více nemohli očekávat, ani od továrních nebo od satelitů...

Stav MS Superbike 2024 (po 3 z 36 závodů): 1. Alex Lowes (GB) Kawasaki 50 bodů; 2. Nicolo Bulega (I) Ducati 41; 3. Andrea Locatelli (I) Yamaha 29; 4. Andrea Iannone (I) Ducati 29; 5. Alvaro Bautista (E) Ducati 27; 6. Danilo Petrucci (I) Ducati 24; 7. Dominique Aegerter (CH) Yamaha 19; 8. Toprak Razgatlioglu (TR) BMW 18; 9. Michael vd Mark (NL) BMW 16; 10. Garrett Gerloff (USA) BMW 15.

Supersport

Vítězným doublem vede prostřední kubaturu celkem překvapivě 24-letý Yari Montella (Barni Spark Ducati). Je sice jedním z nejzkušenějších jezdců (2022 - 2023) celkem 44 závodů, ale s pouze jediným vítězstvím. Druhý je ex-pilot Moto2 Marcel Schrötter (MV Agusta) a třetí nejzkušenější z celého startovního pole, jeho značkový kolega Federico Caricasulo (už 119 startů v tomto šampionátu). Další Ital Stefano Manzi (Yamaha) je hodně rychlý a z jezdců se „starými“ supersportovými motocykly suverénní #1. Nástupce mistra světa Bulegy v továrním týmu Lenovo Ducati Adrian Huertas (9.) bude zřejmě ještě potřebovat nějaký ten čas k adaptaci v nové kubatuře.

Naopak za papírovými předpoklady zatím zaostali Lucas Mahias (mistr světa 2017) - průběžně 8. a také Lorenzo Baldassarri (vícemistr světa 2022) - zatím 13.

A ještě jedna zajímavost s otazníkem: Zatímco oba piloti soukromého českého týmu WRP-RT Motorsport by SKM Luďka Weaga, tedy Skot John McPhee (7. - 16 bodů) a Španěl Jorge Navarro (10. - 13 bodů) jsou už po svém premiérovém startu za tým z Chlumce nad Cidlinou s motocykly připravovanými v domácích dílnách jasně mezi nejlepšími (tedy v Top-10), tak oba tovární jezdci týmu PTR Triumph Brit Thomas Booth-Amos (16. - 3 body) a mladý Čech Ondřej Vostatek (19. - 2 body) zatím bodově pouze paběrkují. Všichni čtyři mají k dispozici na pohled původně identické stroje Triumph Street Triple RS 765, ovšem ty „české“ připravuje německý šéftechnik Frank Krekeler přímo v Chlumci nad Cidlinou.

Stav MS Supersport 2024 (stav po 2 z 24 závodů): 1. Yari Montella (I) Ducati 50 bodů; 2. Marcel Schrötter (D) MV Agusta 36; 3. Federico Caricasulo (I) MV Agusta 26; 4. Stefano Manzi (I) Yamaha 20; 5. Bahattin Sofuoglu (TR) MV Agusta 20; 6. Oliver Bayliss (AUS) Ducati 17; 7. John McPhee (GB) Triumph 16; 8. Lucas Mahias (F) Yamaha 16; 9. Adrian Huertas (E) Ducati 16; 10. Jorge Navarro (E) Triumph 13; 19. Ondrej Vostatek (CZ) Triumph 2.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama