Reklama

Pre WorldSSP300: 5 favoritů a 5 ev. překvapení o titul WorldSSP300 v roce 2024

Čeká nás další sezóna kubatury WorldSSP300, takže vám přinášíme základní přehled účastníků. Ale jedno je jisté, v této kubatuře není nikdy nic jisté, a vždy se naskytne nějaké to překvapení.

Po čtyřech sezónách v šampionátu Supersport 300 s Kawasaki změnil nejúspěšnější jezdec historie a dvojnásobný mistr světa Jeffrey Buis za KTM týmu Freudenberg. Je celkem pochopitelné, že #1 Jeffrey Buis (Freudenberg KTM-PALIGO Racing) je horkým favoritem letošního ročníku.

Úřadující šampion je jediným jezdcem v historii WorldSSP300, který vyhrál titul dvakrát, ale oba tituly získal v etablovaném týmu MTM Kawasaki, který se uchází o titul. Pro Nizozemce je to změna do týmu Freudenberg KTM-PALIGO Racing pro rok 2024, protože se snaží stát se prvním trojnásobným šampionem a prvním pro KTM. S hrdě zobrazeným číslem #1 je jasným favoritem.

Buisovo místo v týmu MTM Kawasaki přebírá #26 Mirko Gennai (MTM Kawasaki), který vyhrál poslední dva závody roku 2023 a skončil celkově třetí. Nejúspěšnější Ital z hlediska výher se připojuje k zavedenému přednímu týmu šampionátu a hned v prvním závodě se může zapsat do historie. Může být prvním jezdcem, který vyhraje tři závody v řadě, a také prvním jezdcem, který vyhraje back-to-back, tedy závody s různými výrobci.

#23 Samuel Di Sora (ARCO Motor University Team) vstupuje do své šesté sezóny v této kubatuře a je tedy jejím veteránem; Francouz bude chtít ukázat, že v roce 2024 bude jedním z těch, na které je potřeba se pozorně dívat, protože v posledních čtyřech sezónách dokázal vyhrávat jednotlivé závody, i když v roce 2023 měl problémy. Nová výzva pro něj v roce 2024 nastává s přechodem na Yamahu a už brzy uvidíme, zda tým se dokáže v Barceloně, jedné z jeho oblíbených tratí, prosadit?

#91 Matteo Vannucci (AG Motorsport Italia Yamaha) - Ital s číslem 91 byl v roce 2023 hvězdou díky vítězství v závodě, umístění na stupních vítězů a četným bitvám, díky nimž bylo jeho jméno v honbě za titulem navzdory poklesu v polovině sezóny. Je jedním z pouhých dvou našich vybraných „favoritů“, kteří zůstávají ve stejném týmu a kontinuita ve třídě může být na začátku sezóny rozdílovým momentem.

#7 Loris Veneman (MTM Kawasaki) - druhá MTM Kawasaki je v seznamu z velmi dobrých důvodů. Aragonský vítěz z páté řady startovního roštu a síla prokázaná na různých jiných místech, Veneman – syn ​​vítěze na stupních vítězů WorldSSP Barryho Venemana – byl hodně silný ve druhé polovině roku 2023. Celkově skončil na P8 a rozhodně je černým koněm sezóny 2024.

Z kvinteta dalších jezdců může kdokoliv svrhnout oblíbené hvězdy!

#53 Petr Svoboda (Fusport-RT Motorsports by SKM-Kawasaki) - vloni v Assenu byl dvojnásobným vítězem prvního kola a tedy lídrem šampionátu. Ovšem špatná druhá polovina roku 2023 zanechala Petru Svobodovi hořkosladkou příchuť. Jednadvacetiletý nadějný jezdec by rád navázal na konzistenci z první poloviny loňského roku, a rád by se stal prvním českým mistrem světa v silničních motocyklových závodech vůbec.

#9 Emilio Ercolani (Yamaha Motoxracing WorldSSP300 Team) - úřadující evropský šampion Yamaha R3 bLU cRU se dostává na velkou scénu a bude chtít ukázat, že má na to, aby bojoval o nejvyšší příčky. Loni na cestě k titulu byl v Barceloně první a druhý, takže se zdá, že je to dobré místo pro zahájení nové výzvy.

#22 Marc Garcia (China Racing Team) - rok v kubatuře SSP300 pro Kove znamená, že světový šampion WorldSSP300 2017 Marc Garcia se pravidelně snaží bojovat o Top-5 a o stupně vítězů. Cesta k titulu může být těžká, ale tohle je WorldSSP300 – může se stát cokoliv…

#31 Elia Bartolini (Yamaha Motoxracing WorldSSP300 Team) - italský nováček Elia Bartolini, který už také skončil v první desítce světového šampionátu Moto3™, bude samozřejmě jezdcem, s kterým se musí v roce 2024 počítat. Měl by být rychlý od začátku, ale nic není potvrzeno; s týmem Sandra Carusiho, který se hodně ukazuje, očekávejte od týmu vždy něco speciálního.

#47 Fenton Seabright (Kawasaki GP Project) - Seabright se třemi nejrychlejšími koly v posledních šesti závodech roku 2023 a neustále narůstající sebedůvěrou se zapsal do seznamu jezdců, na které se bude muset letos hodně pozorně dívat. Britský jezdec s deseti umístěními v Top-10 vloni, pokračuje se stejným týmem, což je dobrý základ pro rok 2024.

Zúžit cokoli souvisejícího s WorldSSP300 na deset je vždy obtížné a existuje spousta jezdců, kteří mohou slíbit silnou kampaň v roce 2024. Indonéští bratři Galang Hendra Pratama (ProGP Racing) a Aldi Satya Mahendra (Team BrCorse) jsou oba vítězové ve třídě a vždy rychlí, zatímco Inigo Iglesias (Fusport-RT Motorsports by SKM-Kawasaki) je po roce zpět „ve světě“, když v roce 2023 získal titul šampioana IDM Supersport 300.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama