Reklama

Pouze dva piloti bodovali ve všech závodech Grand Prix

Už zítra začíná v Le Mans sedmý závod letošní sezóny 2022. První závod MS na okruhu Circuit Bugatti se konal 1969, Giacomo Agostini tehdy vyhrál závod kubatury do 500-ccm. 1991 se uskutečnily dokonce dvě Grand Prix Francie, ta v Le Mans se jela pod názvem «Vitesse du Mans».

Grand Prix v Le Mans je už dlouhodobě fixním bodem v kalendáři MotoGP. Od roku 2000 tento závodní víkend nechybí na šachovnici tohoto šampionátu, ovšem suchý závod se zde konal málokdy. V Le Mans ještě nikdy nevyhrál francouzský jezdec v «premier class», při Grand Prix Francie vyhrál v kubatuře 500 ccm pouze 1954 Pierre Monneret, ale to bylo na okruhu v Reimsi.

Z dosavadních vítězů budou na startu především Marc Marquez, jeho bratr Alex Marquez, Alex Rins, Brad Binder, Maverick Viňales, Jack Miller, Franco Morbidelli, Francesco Bagnaia, Albert Arenas, John McPhee, Celestino Vietti, Sam Lowes a Raul Fernandez. Ovšem pouze Marc Marquez (3x), Maverick Viňales a Jack Miller zde dokázali vyhrát v «premier class».

Lokalmatador Fabio Quartararo přijíždí jako leader ke svému domácímu závodu do Le Mans. Tovární pilot Yamahy se bude určitě při «SHARK Grand Prix de France» snažit zvýšit svůj bodový náskok na čele šampionátu «premier class».

Honda je nejúspěšnější značkou v Le Mans, má na svém kontě celkem 15 prvních míst v «premier class». To poslední se podařilo 2019 Marcu Márquezovi, a bylo to 300. vítězství Hondy v královské kubatuře.

Yamaha vyhrála naposledy 2017 v Le Mans, tehdy to byl Maverick Viñales. Celkem vyhrála 10x a v posledních dvou letech vždy skončila na stupních vítězů.

Rovněž Suzuki už na okruhu Circuit Bugatti vyhrála: Chris Vermeulen vyhrál deštivý závod 2007.

Naopak Ducati hrála v posledních letech «první housle» na 4,185 km dlouhém okruhu v roce 2021 zásluhou Jacka Millera, 2020 trumfoval Danilo Petrucci. KTM skončila 2020 třetí, Aprilia nejlépe 2003 - zasloužil se o to Noriyuki Haga.

Velkou roli při Grand Prix Francie hraje vždy počasí. Z dosavadních 20 závodů v Le Mans se 11 konalo za deště, nebo minimálně na mokré trati.

V letošním roce jsme v dosavadních šesti závodech poznali celkem pět různých vítězů (dvakrát Bastianini, Oliveira, Aleix Espargaró, Quartararo a Bagnaia). Také 2020 byla stejná situace, tehdy v sedmi závodech bylo šest různých vítězů - bude se letos situace opakovat?

Fabio Quartararo získal v Jerezu své 23. pódiové umístění v MotoGP s motocyklem Yamaha a je tak pouze o jedno místo za Maverickem Viñalesem. Na čele je jasně Valentino Rossi se 142 umístěními s M1 v Top-3.

Aleix Espargaró získal 2022 už tři pódia, což je u Aprilie rekord během jedné sezóny; navíc ve dvou závodech Grand Prix v řadě (Portimão, Jerez).

V Jerezu vyhrál Bagnaia, druhý skončil Quartararo a třetí Aleix Espargaró – stejné bylo i jejich postavení na startovním roštu. Naposledy jsme to zažili 2016 při GP Malajsie (Dovizioso, Rossi, Lorenzo).

Jelikož Alex Rins v Jerezu nebodoval, tak pouze dva jsou zatím 100%: Fabio Quartararo a Aleix Espargaró, tedy první dva jezdci v celkovém pořadí.

Marco Bezzecchi obsadil v Jerezu P9, a vede tak pořadí Rookies-MotoGP se ziskem 15 bodů. Za ním následují Darryn Binder (šest bodů) a Remy Gardner se třemi body.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama