Reklama

Pouze 21 Grand Prix? Bez Argentiny!

Zrušení GP Argentiny v Termas de Río Hondo, plánované na 5. až 7. dubna, se minulý týden neoficiálně objevilo na veřejnosti, ale brzy bude oficiální. Závod MotoGP na důležitém jihoamerickém trhu je proto nepravděpodobný.

V roce 2023 se mělo v argentinském San Juan Villicum konat finále mistrovství světa superbiků. Ale navzdory dobrému přijetí publika v předchozích letech místní promotér porušil smlouvu s držitelem práv Dorna a raději zaplatil pokutu, než aby zorganizoval další akci. Hlavním důvodem je vysoká míra inflace v jihoamerické zemi, která v prosinci 2023 činila šokujících 211,4 procenta. Nový argentinský prezident Javier Milei proto prosazuje přísnou politiku úspor.

Nyní přichází zrušení prestižního podniku MotoGP v Termas de Río Hondo, největšího motoristického podniku v Argentině, který byl opakovaně kritizován a zažil určité turbulence. To znamená, že Jižní Amerika mizí z mapy motocyklového mistrovství světa, což výrobcům hodně vadí, protože subkontinent je obrovský prodejní trh a závody se tam kvůli časovému posunu v Evropě vysílaly v hlavním vysílacím čase večer.

Navíc: Teď už jen 12.–14. dubna musí celý doprovod vyrazit na závody do Texasu. Odleťte do Ameriky v dubnu a Dorna nemůže rozdělit náklady na dopravu mezi dvě akce, takže jediná akce v USA je velmi drahá. Letenky, půjčovny aut a hotely pro Argentinu jsou navíc již měsíce rezervované a lze je zrušit jen částečně.

Cirkus MotoGP v «Autódromo Termas de Río Hondo» pořádá GP Argentiny pravidelně od roku 2014 s přerušeními v letech 2020 a 2021 kvůli pandémii Corona. Do té doby tamní fanoušci museli být dlouho trpěliví: Argentina svou poslední motocyklovou GP hostila v roce 1999, v té době se závod konal na «Autodromo Oscar Alfredo Gálvez v Buenos Aires».

Došlo k opakovaným pokusům uspořádat Grand Prix v Jižní Americe, ale plány pro Brazílii a Chile selhaly. A nyní stejný osud postihl také Argentinu.

V roce 2024 by se mělo poprvé jet 22 motocyklových Grand Prix. S okruhem Balaton v Maďarsku, který se nachází asi 95 kilometrů jihozápadně od hlavního města Budapešti, sice jmenovala Dorna loni rezervní místo, když zveřejnila kalendář na rok 2024, který se nyní teoreticky přesouvá do Argentiny. Z Maďarska však slyšíme, že trať nemusí včas splňovat požadované standardy MotoGP. Premiéra šampionátu WorldSBK na Balatonu byla proto naplánována až na konec srpna.

Pokud tedy Balaton nemůže nahradit Argentinu, kalendář se zmenší na 21 závodních víkendů.

Kalendář MotoGP 2024:

10. března: Losail* Circuit/Katar
24. března: Portimão***/Portugalsko
14. dubna: Circuit of The Americas/USA
28. dubna: ​​Jerez/Španělsko
12. května: Le Mans/Francie
26. května: Katalánsko/ Španělsko
2. června: Mugello/Itálie
16. června: Circuit Sokol**/Kazachstán
30. června: Assen/Nizozemsko
7. července: Sachsenring/Německo
4. srpna: Silverstone/GB
18. srpna: Red Bull Ring/Rakousko
1. září: MotorLand Aragón/Španělsko
8. září: Misano /Itálie
22. září: Buddh International Circuit***/Indie
29. září: Mandalika/Indonésie
6. října: Motegi/Japonsko
20. října: Phillip Island/Austrálie
27. října: Buriram/Thajsko
3. listopadu: Sepang/Malajsie
17. listopadu: Valencie/Španělsko

* = noční závod za umělého osvětlení
** = trať ještě není homologována, smlouva není podepsána
*** = závisí na nové smlouvě



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama