Reklama

Petr Najman: Vydařené závody v Hričově jako příprava na Imatru

Petr Najman o uplynulém víkendu pokračoval v letošní road racingové sezóně závody na Slovensku v Hričově. Ty se jely jen víkend před IRRC v Imatře, takže šlo hlavně o dobrý trénink před tak důležitým závodem.

Prakticky po měsíční pauze od závodů 300 zatáček Gustava Havla pokračoval letošní seriál mezinárodního mistrovství České republiky pod záštitou Autoklubu ČR závody v Dolním Hričově. Ty probíhají ve spolupráci se SMF a CAMS. Petr Najman sem nakonec vyrazil s tréninkovou motorkou a závody pojal hlavně jako dobrou přípravu na nadcházející víkend. Nyní ho totiž čeká premiéra ve finské Imatře, kde pokračuje sezóna IRRC.

Tak, jako v předchozích závodech, tak i v Hričově nejvíce bojoval se svým letošním hlavním konkurentem Markem Červeným, jejichž souboje byly kořením obou závodů třídy do 600 ccm. V obou závodech Petr Najman skončil druhý, jen těsně za Márou. Přesto je spokojený, protože šlo o slabší motorku, která měla navíc problém s přehříváním. Ve třídě Supemono bohužel první závod kvůli technickému problém nedokončil, ale ve druhém opět vyhrál.

#69 Petr Najman: "Do Hričova na mezinárodní mistrovství ČR jsme se rozhodli jet s tréninkovou motorkou, abychom ostrou závodní šestku pošetřili na závody IRRC ve finské Imatře. Ještě před víkendem jsme na tréninkové motorce pracovali, ale vše se podařilo dát dohromady a mohli jsme na Slovensko vyrazit. V pátek nás čekaly první tréninky, kde jsme techniku vyzkoušeli a doladili nastavení. Supermono také fungovalo dobře, takže zatím panovala spokojenost. V sobotu dopoledne jsme se rozhodli vyjet jen do tréninku Supersportů, abychom zlepšili čas a rozdíl na Marka Červeného byl jen pár desetin vteřiny. Do tréninku Supermono jsme nenastoupili, protože bychom nejspíš páteční kvalifikační čas nezlepšili, a i tak mi to stačilo na první místo. Se Supersportem jsem byl spokojený, protože vzhledem k tomu, že jde tréninkovou motorku, tak nemá takový výkon a komponenty, jako ta druhá. Navíc mě limitoval malý chladič, protože se motorka přehřívala a ztrácela výkon.“ „Do prvního závodu třídy do 600 jsem dobře odstartoval a držel se na prvním místě. To se mi dařilo udržet přibližně do poloviny závodu, než mě předjel Marek Červený. Motorka měla stále problém s teplotou, ale i přes to jsem dokázal držet jeho tempo a ostatním jezdcům jsme ujeli. Nakonec jsem dojel druhý a byl s tím spokojený. Závod ve třídě Supermono jsem bohužel nedokončil, protože jsem měl problém s brzdami, ale spravil jsem si chuť ve druhém závodě, který jsem vyhrál. Na neděli byla předpověď ještě horší, co se týče tepla. Teplo během víkendu totiž neustále stoupalo a my měli ve stanu nějakých 39°C, což bylo náročné pro nás i motorku. Do závodu jsem špatně odstartoval, ale následně byl závod přerušen po pádu jezdce a nás čekal restart. Tam už se mi podařilo odstartovat dobře a držel jsem se za Markem Červeným. Byl problém, že teplota motorky byla na maximu, ale stále jsem držel jeho tempo. V posledních třech kolech jsem se ho snažil předjet na brzdy. Vždy jsem mu to tam dvakrát poslal, ale následně jsem byl delší, takže mě předjetí vrátil. V posledním kole závodu jsem to zkusil znovu, ale Marek mi to zavřel a nechal tam minimum místa na vnitřku. Sotva jsem tam projel, ale opět jsem byl delší a znamenalo to, že mě podjel. Rozdíl v cíli byl menší než půl vteřiny, takže to bylo napínavé. Vůbec toho nelituji, byly to výborné závody a skvěle jsem si zazávodil. Měl jsem radost z toho, jak to dopadlo. Byl jsem rád, že jsem i s touto motorkou mohl s Markem jet.“

„Hričov hodnotím velice pozitivně, protože jsme tam jeli kvůli tréninku a myslím se, že se to povedlo. Ještě musíme trochu poladit nastavení tréninkové motorky. Věřím, že jsme připravení na další závody a držte mi palce. Teď odjíždíme do Finska na další podnik IRRC, bude to pro mě nová zkušenost. Nikdy jsem tam nebyl, takže doufám, že mi trať sedne a budu schopný jet s kluky vpředu a bojovat o ty nejvyšší pozice. Veškeré aktuální informace budu dávat na mé sociální sítě, tak budu rád za sledování.“



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama