Reklama

Omezení počtu startujících, zvýšení věkového limitu

Po třech smrtelných úrazech od konce května reagovala FIM a Dorna hodně rychle. Byly zvýšeny věkové limity pro účastníky a zmenšeny počty startujících v nástupnických kubaturách!

Permanentní kancelář skládající se z FIM a Dorny, se sešla v Misanu, aby stanovila nová pravidla pro větší bezpečnost. Tato permanentní kancelář spolupracuje už několik let s pořadateli Road Racingu a s ředitelstvími jednotlivých okruhů a také s IRTA a MSMA, aby se závodilo s větší bezpečností.

Po třech letošních smrtelných úrazech bylo bezpodmínečně nutné zavést další bezpečnostní předpisy: Šlo především o nové věkové limity a maximální počet účastníků závodů pro jednotlivé závodní série a kubatury. Rovněž v oblasti «rider equipments» (vybavení jezdců) a «rider communication» budou zavedeny nová pravidla.

Počet účastníků a věkový limit

V příštích letech bude počet jezdců na okruhu v každé sérii omezen. K tomu bude zaveden nový «age limits» pro každou kubaturu a pro každý šampionát. Národní federace spadající pod FIM budou zodpovědné za dodržování platných předpisů.

Zvýšení minimálního věku účastníků každé motocyklové kategorie má vést k větší bezpečnosti mladých účastníků na začátku jejich kariéry.

Tyto změny platí od roku 2022:

European, British, Northern a Asia Talent Cup a další série Pre-Moto3: Minimální věkový limit se zvyšuje na 13 let, maximálně 30 startujících.

Red Bull MotoGP Rookies Cup: Minimální věk 14 let.

MSJ - Moto3: Minimální věk 15 let, maximálně 32 účastníků.

MS-Supersport 300: Minimální věk 16 let, maximálně 32 účastníků.

Následující návrhy vejdou v platnost od 2023:

14 let bude minimální věk pro každý Racing na tratích GP (tedy na všech tratích s homologací A-, B- nebo C), tedy závodních sérií Asia, British, European a Northern Talent Cupu.

Minimální věk všech kubatur FIM MotoGP World Championshipu bude zvýšen na 18 let. (Aktuálně je v Moto3 a Moto2 16 let).

Celkoví vítězové MSJ-Moto3 a Red Bull Rookies-Cupu mohou závodit od 17 let.

Pro MSJ Moto3 a ME-Moto2 bude platit minimální limit 16 let. V Red Bull Rookies Cupu pak 15 let.

Minimální věk v MS-Supersport bude 18 let.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama