Reklama

Oficiálně: Syahrin bude testovat v Buriramu za Tech3

Pro pravidelné čtenáře webu Motoforum.cz to samozřejmě není žádné velké překvapení: Tým Monster Yamaha Tech3 dnes potvrdil, že na testech v Buriramu bude motocykl Yamaha YZR-M1 pilotovat Hafizh Syahrin.

Když 16. ledna odřekl Jonas Folger své závodění v týmu Tech3-Yamaha na sezónu 2018, tak se diskutovalo hodně divoce, kdo zaujme jeho místo. Dnes to bylo oficiálně potvrzeno: Hafizh Syahrin bude týmovým kolegou Johanna Zarca.

21. října 2012 při závodě na okruhu Sepang Circuit se tehdy absolutně neznámý malajsijský jezdec s wild card probojoval ze 27. místa na startovním roštu v deštivém závodě celým závodním polem až na 4. místo v cíli.

A když Anthony West neprošel dopingovou kontrolou a byl nakonec diskvalifikován, tak se Hafizh Syahrin nakonec umístil na třetím místě.

Dnes byl 23-letý Malajsijec představen týmem Tech3-Yamaha jako nový týmový kolega Johanna Zarca. Tedy minimálně pro následující test v Thajsku.

Tento Asiat rozhodně nebyl jedinou možnou volbou, na konci ale zůstali pouze tři: Američan Cameron Beaubier a Kolumbijec Yonny Hernandez dostali košem. Ovšem nabízeli se třeba také jezdci jako Axel Pons nebo Domi Aegerter...

Tým Tech3-Yamaha zatím oficiálně potvrdil Syahrinovu účast na testech v Buriramu (16. až 18. února), ale je veřejným tajemstvím, že pokud vyloženě Malajsijec nevybouchne, tak pojede celé letošní mistrovství světa královské kubatury MotoGP.

Fámy o tom, že rozhodly peníze od Petronasu jsou opravdu jenom fámami: Tech3 má smlouvu s úplně jiným koncernem a sice s Motulem.

Ovšem angažování Syahrina má jiné výhody: Motocyklový trh v jižní Asii je pro všechny továrny hodně důležitý a navíc už brzy (2019) se zde pojedou tři závody Grand Prix: Po Sepangu a Buriramu by se mělo 2019 závodit i v Indonésii.

A tým Tech3-Yamaha nemusel zrušit žádnou platnou smlouvu, vše se odehrálo na dobrovolné bázi: Syahrin měl 2018 závodit v MS-Moto2 za týmu SIC (Sepang International Circuit). A CEO okruhu Sepang-Circuit Razlan Razali prostě angažoval do svého týmu Moto2 Fahmiho Khairuddina, když si dobře spočítal, že když 4. listopadu při Grand Prix v Sepangu pojede poprvé lokalmatador v královské kubatuře MotoGP, tak přijde poprvé na nedělní závody více než 100 000 fanoušků...!

Syahrin má mezitím na svém kontě čtyři kompletní sezóny v MS-Moto2 a získal další dvě pódiová umístěn - 2017 v Misanu a v Motegi. Celkově se nejlépe umístil 2016 v Top-9, vloni skončil Hafizh jako desátý.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama