Reklama

North West 200: Prodlouží Alastair Seeley svou vítěznou sérii?

Loňským hattrickem vyrovnal Alastair Seeley rekord Roberta Dunlopa. Oba dva dokázali při závodě North West 200 už vyhrát celkem 15x. Podaří se letos 36letému Severnímu Irovi pokračovat ve vítězné sérii?

Na trojúhelníkovém okruhu v Severním Irsku vedoucím mezi městy Portstewart, Coleraine a Portrush začal závodní Race Week pod názvem North West 200.

„Vauxhall International North West 200ů je největším sportovním představením v Severním Irsku v přírodě. Ročně ho navštíví více než 150.000 diváků na rychlém, 14,436 kilometrů dlouhém, okruhu na pobřeží Atlantiku.

V posledních letech se Alastair Seeley stal dominantní postavou závodu North West 200. Společně s Robertem Dunlopem je na čele historické tabulky s 15 úspěchy. Letos má ale tento Severní Ir z Carryfergus šanci, dostat se v žebříčku úspěchů na samotnou špici úplně sám. A kdo mu v tom může zabránit?

Jedním z největších soupeřů Seeleyho bude určitě Michael Dunlop, jehož otec Robert se zabil právě při tréninku v roce 2008 na závod North West 200.

Po dvou letech v týmu TAS Racing přestoupil William Dunlop do stáje CD Racing. Starší syn Roberta Dunlopa se ale jen několik dní před letošním ročníkem North West 200 s týmem CD Racing rozešel a o důvodech se zatím pouze spekuluje.

Hodně bude pozornost fanoušků a médií upřena při letošním roce na Iana Hutchinsona, který bude startovat za tým Tyco BMW a má na svém kontě už osm vítězných závodů při tomto závodním mítinku. Dle experta Steve Platera by právě Hutchinson měl být letošní hvězdou NW 200.

Ačkoliv závodí během sezóny pouze v několika závodech a jeho Honda je v oblasti Highspeedu proti motocyklům BMW a Kawasaki v nevýhodě, nesmíme zapomenout ani na Bruce Ansteyho. Ten má na svém kontě rovněž rekord, od roku 2002 skončil tento Severní Ir každý rok minimálně jednou na pódiovém umístění.

Lee Johnston je dalším “local hero„, který jistě v tomto roce promluví do pořadí na prvních místech. Ten především v minulých letech předváděl skvělé souboje hlavně v kubatuře Supersport, v roce 2014 se dokonce tento souboj skončil jeho těžkým pádem. Před několika dny havaroval Johnston při závodě ve Scarbaroughi a přivodil si bolestivá zranění, uvidíme, jak ho budou limitovat při letošním NW 200.

V prvním kvalifikačním tréninku na sobotní závod “Vauxhall International North West 200" si provizorní Pole-Position zajistil v kubatuře Superbike Michael Dunlop časem 4:25.446. Jako druhý byl na 14,436 kilometrů dlouhém okruhu ležícím na trojúhelníku Portstewart, Coleraine a Portrush se ztrátou 0.581 sekundy 15násobný vítěz NW200 Alastair Seeley (Briggs BMW), třetí se ztrátou 1,664 sec. skončil Ian Hutchinson s motocyklem Tyco BMW. Následovali John McGuinness (Honda), Michael Rutter (BMW), James Hillier a Peter Hickman (oba Kawasaki). Top-10 pak dokompletovali Conor Cummins, Bruce Anstey (oba Honda) a Lee Johnston (BMW). Český jezdec Petr Bičiště s motocyklem BMW týmu Heidger Motorsport.de obsadil P26, když jeho čas měl hodnotu 4:47,056 a na nejrychlejšího Michaela Dunlopa měl ztrátu 21,610 s.

V kubatuře Supersport byl nejrychlejším Alastair Seeley, který s motocyklem Kawasaki zajel čas 4:37,395. Druhý se umístil se ztrátou 3.880 sekund Ian Hutchinson s Yamahou a třetím nejlepším byl Martin Jessopp s Triumphem. V Top-10 se dále umístili Lee Johnston (Triumph), John McGuinness (Honda), Dean Harrison (Kawasaki), Michael Dunlop (Yamaha), Burce Anstey (Honda), William Dunlop (Yamaha) a James Hillier (Kawasaki). Český nováček na tomto okruhu Marek Červený (Kawasaki) z týmu Heidger-Motorsport.de byl klasifikován na P20, když zajel čas 4.56,702, a na Seeleyho ztratil 19,307 s.

V kubatuře Superstock musel být trénink předčasně ukončen po havárii 34letého Bena Wilsona, který si přivodil otevřenou zlomeninu pravé nohy. Nejrychlejším jezdcem této kubatury byl časem 4:25,021 Michael Rutter s motocyklem BMW, za ním skončil se ztrátou 0,970 sekundy Alastair Seeley (BMW) a třetí Ian Hutchinson (BMW) - +2.291. Michael Dunlop obsadil P4 a Top-5 dokompletoval Lee Johnston. Následovali Martin Jessopp, Gary Johnson (všichni BMW) a dále Dean Harrison, Horst Saiger a William Dunlop (všichni Kawasaki), což bylo složení elitní desítky. Petr Bičiště (BMW - Heidger-Motorsport.de ) si vyjel 21. místo časem 4:47,781 se ztrátou 22.760 sec. na lídra této kubatury Ruttera.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama