Reklama

Nico Terol definitivně ukončil závodní kariéru

Španěl Nico Terol ukončil svou závodní kariéru. Poslední mistr světa v kubatuře do 125 ccm (2011) a dva roky závodící jezdec v šampionátu FIM EWC, který bojoval poslední sezónu se zdravotními problémy, tak nadobro končí.

„Je to skutečné rozloučení“, oznámil Nico Terol, poslední mistr světa třídy 125cc, který poslední dva roky závodil i v FIM EWC, se rozhodl oficiálně ukončit závodní kariéru. Důvod je zdravotní: Španěl během 24-hodinového závodu bohužel trpěl různými záchvaty nevolnosti, byl pronásledován zvracením, zejména v prestižním závodu 24 hodin Le Mans. Pozdější důkladná lékařská vyšetření odhalila infikovanou krev, dle lékařů to byl důsledek přílišného stresu z těchto událostí. Motocyklový paddock ale Terol rozhodně neopouští: Už léta je součástí týmu Aspar, nejprve jako jezdec a léta je také zapojený do procesu růstu mladých jezdců jako trenér.

Toto jeho oznámení ovšem zavrhuje jakoukoli možnost závodění s týmem VDR Igol Experiences, se kterým závodil v mistrovství světa vytrvalostních závodů od roku 2020. Vedle potvrzeného Floriana Alta, nového pilota Stevena Odendaala a rezervního jezdce Jamese Westmorelanda, zůstává tedy stále ještě jedno volné místo, ale nebude to Nicolas Terol, kdo je obsadí.

Ten ale zůstane nedílnou součástí struktury týmu Jorge Martíneze v týmu Aspar, se kterým v roce 2011 vyhrál svůj jediný titul mistra světa, tedy poslední rok závodění kubatury 125 ccm. Později (2012 - 2014) závodil v kubatuře Moto2 za Mapfre Aspar Team Moto2, ve které Terol získal tři vítězství a dvě další umístění na stupních vítězů, než po roce 2014 změnil šampionát.

A tak ho najdeme v Superbike (část roku 2015) a v Supersportu (tři závody v roce 2016) i s pódiem. V roce 2019 přijal výzvu v nově zrozené kubatuře MotoE, po boku Marie Herrery v týmu Aspar. Zároveň ale stál na startu 24 hodin Le Mans s týmem SC-Project Paton Reparto Corse a od roku 2020 pokračoval s VDR Igol Experiences. Letos byl jeden krok od druhého místa v celkovém hodnocení Superstock, dokud selhání motocyklu Yamaha # 333 v posledním podniku (u nás v Mostu) tuto možnost vyloučilo.

Jak již bylo zmíněno, nyní bude Nico Terol pokračovat pouze „v zákulisí“ ve službách budoucích talentů na motocyklech.

Mimochodem: 2005 - 2007 byl Terol týmovým kolegou našeho Lukáše Peška v týmech Metis Racing Team, Derbi Racing a Valsir Seedorf Derbi.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama