Reklama

MotoGP & WorldSBK společně? Revoluce!

Možná se to zdá jako utopie, ale Dorna se tím opravdu zabývá. V budoucnu by se oba šampionáty MotoGP & WorldSBK mohly spojit v jeden! Autorem celého projektu je šéf týmu Althea BMW Genesio Bevilacqua a zaintegrován by byl i závodní seriál British Superbike.

Dorna v současné době pořádá jak první ligu MotoGP, tak i ligu druhou, tedy WorldSBK. Že je WorldSBK prodělečný, je všem jasné a Dorna na to pouze doplácí. Zúčastněné týmy nemají „na růžích ustláno“ a především soukromé stáje přežívají závod od závodu.

Šéf týmu Althea BMW Genesio Bevilacqua - s Carlosem Checou získal v roce 2011 titul mistra světa pro Ducati - od té doby trumfovaly pouze značky Kawasaki nebo Aprilia, přišel s revolučním projektem o spojení obou šampionátů, tedy MotoGP & WorldSBK, v jeden závodní víkend.

Projekt by spočíval v tom, že by uměle vytvořenou kubaturu Moto2, která dle Genesia Bevilacquy stejně nemá žádnou hodnotu, co se týká dalšího jezdeckého vývoje jezdců, vystřídaly závody WorldSBK, takže by závodní nedělní program vytvořili: Moto3, WorldSBK a MotoGP!

Na drahé cestování po světě privátní týmy WorldSBK stejně nemají a navíc tyto závody jsou prodělečné jako takové. A třeba v zámoří je nikdo po zkušenostech z posledních sezón nechce pořádat. Takže by se jezdil jeden pořádný šampionát a kubatura SBK by se stala nástupnickou pro královskou MotoGP.

Týmy, které by nebyly schopny finančně utáhnout tento nový seriál, by se zúčastnily závodů MSV, tedy seriálu British Superbike. Ty by se jezdily pouze v Evropě, a místo jediného hostování jako dosud v Assenu, by přibyly ještě další 2-3 okruhy.

Zda tato myšlenka dojde uplatnění, se uvidí v budoucnosti, v každém případě by se zkvalitnil seriál WorldSBK, kde některé současné týmy jako MV Agusta Reparto Corse, IodaRacing Team, Pedercini Racing, Team GoEleven, Team Toth či Grillini Racing Team doslova živoří a jak říká jeden z týmových šéfů: „Bohaté jsou ty týmy, které mají peníze na další dva závody, ale jsou i takové, které dluží na 2 až 4 poslední sezóny.“

A ty nejkvalitnější týmy z Moto2 by doplnily startovní rošt WorldSBK.

Mně osobně se tato myšlenka líbí, neboť vidí do budoucnosti! Co na to říkáte vy?



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama