Reklama

MotoGP 2022: Poprvé bez Rossiho

Po 22 letech bude poprvé chybět startovní číslo «46», a také odchází Iker Lecuona a Danilo Petrucci. Naopak jsou zde rychlí Rookies Gardner a R. Fernandez. Uvidíme celkem osm Ducati, čtyři Hondy, čtyři Yamahy, čtyři KTM a dvě Suzuki a dvě Aprilie. – 24 motocyklů tvoří startovní pole MotoGP na rok 2022.

Tento víkend uveřejní FIM, IRTA a Dorna jezdecké sestavy pro sezónu MotoGP 2022. A dochází nejen k několika změnám v nasazení pilotů v závodních stájích, ale také v závodním materiálu: Gresini Racing ukončil Joint Venture s týmem Aprilia Racing po sedmi společných letech a v příštích třech sezónách pojede s motocykly Ducati. Valentino Rossi převzal dosavadní tým Esponsorama Avintia a podepsal s Ducati dvouletou smlouvu. Tím se uvolnily dvě místa v MotoGP pro jeho svěřence z VR46-Academy Mariniho a Bezzecchiho.

Aprilia Racing obdržela po sedmi letech poprvé dvě vlastní místa na startovním roštu, ty měla tato italská továrna naposledy 2002 až 2004 – tehdy ještě s tříválcovým motocyklem 990-ccm-Cube. Dosavadní tým Petronas-Yamaha změnil jak majitele, tak hlavního sponzora.

Ducati rozdělí 2022 poprvé pět aktuálních továrních verzí GP22, dostanou je Pramac-Team a tovární tým Lenovo. Pátý motocykl GP22 obdrží Luca Marini v týmu VR46, zatímco týmový kolega Bezzecchi pojede jako Rookie jeden stroj GP21 – stejně jako oba dva jezdci týmu Gresini-Ducati Enea Bastianini a Fabio Di Giannantonio.

Z Petronas-Yamaha se stal po této sezóně nový tým WITHU-Yamaha-RNF, novým majitelem je dosavadní principál Razlan Razali z Malajsie. Jezdci jsou Andrea Dovizioso a hodně diskutovaný Darryn Binder.

KTM bude v továrním týmu Red Bull Factory i nadále závodit s Bradem Binderem a Miguelem Oliveirou, u KTM-Tech3 jsou dva Rookies Raúl Fernández a Remy Gardner - místo Petrucciho a Lecuony.

Naopak žádnou změnu nenahlásily tovární týmy Suzuki a Yamaha, Aprilia nastoupí s Maverickem Viñalesem a Aleixem Espargaró. V týmu Repsol Honda jsou aktuálně Marc Márquez a Pol Espargaró, ale problémy s dvojitým viděním Marca Márqueze (po crashi s motocyklem při tréninku Offroadu) mohou připravit manažerům HRC bezesné noci.

Uvidíme celkem pět Rookies v «premier class»: Bezzecchi, Di Giannantonio, Remy Gardner, Raúl Fernández a hodně diskutovaný přímo z Moto3 přicházející Darryn Binder.

Týmy a jezdci MotoGP pro sezónu 2022

Repsol-Honda: Marc Márquez, Pol Espargaró

Ducati Lenovo Team: Jack Miller, Pecco Bagnaia

Monster Energy Yamaha: Franco Morbidelli, Fabio Quartararo

Suzuki Ecstar: Alex Rins, Joan Mir

Red Bull KTM Factory Racing: Brad Binder, Miguel Oliveira

Aprilia Racing Team: Aleix Espargaró, Maverick Viñales

Pramac Racing: Jorge Martin, Johann Zarco

Sky VR46 Ducati Racing: Luca Marini, Marco Bezzecchi

WITHU Yamaha RNF: Andrea Dovizioso, Darryn Binder

LCR Honda: Alex Márquez, Takaaki Nakagami

KTM Tech3 Factory Racing: Remy Gardner, Rául Fernández

Gresini Ducati Racing: Enea Bastianini, Fabio Di Giannantonio



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama