Reklama

Mistry světa Ellis a Clément

Až poslední závod letošní sezóny konaný v portugalském Estorilu rozhodl o zisku titulu mistrů světa v šampionátu sidecar: Těmi se stali Brit Todd Ellis a jeho francouzská spolujezdkyně Emmanuelle Clément. Druzí se umístili obhájci titulu Markus Schlosser a Marcel Fries, kteří se tak ziskem titulu vicemistra světa rozloučili s aktivní kariérou.

Finálový závod v Estorilu vyhrála dvojice Stephen Kershaw/Ryan Charlwood, druzí byli odmávnuti Markus Schlosser/Marcel Fries, třetí místo v cíli stačilo dvojici ve složení Todd Ellis/Emmanuele Clement k zisku letošního titulu mistra světa.

Z Pole-Position vystartovali na okruh Circuito do Estoril Stephen Kershaw/Ryan Charlwood (Quattro Group) a vedli mezi 3. a 6. okruhem, pak se dostali do čela tři kola před koncem a po závodech v Chorvatsku a ve Velké Británii vyhráli letos už potřetí.

Druzí skončili obhájci titulu Markus Schlosser/Marcel Fries (Gustoil Sidecar Racing) ze Švýcarska, když v 8. kole zajeli nový rekord okruhu (překonali svůj vlastní) a chtěli tak uzavřít svou 30 letou závodní kariéru obhájením titulu mistra světa. 50-letý pilot Schlosser a 55-letý spolujezdec Fries se tak se závoděním rozloučili titulem vice-mistra světa a nenavázali tak po 28 letech na trumf svých legendárních krajanů Rolf Biland/Kurt Waltisperg.

Švýcaři v dnešním závodě vedli, ovšem při nešťastném předjíždění opozdilců o celý okruh, se propadli na druhé místo v cíli.

Britsko-francouzská dvojice Todd Ellis a jeho spolujezdkyně Emmanuelle Clément (Santander Salt) nešli dnes vůbec do nějakého rizika - k zisku titulu jim totiž stačilo 11. místo v cíli a tak dojeli úplně v jistotě jako třetí. Čtvrtí projeli pod šachovnicovým praporkem Sam a Tom Christie (Christie Engineering Services), pátí pak Lukas Wyssen/Thomas Hofer (Gustoil Sidecar Racing), Top-6 dokompletovali Fin Pekka Päivärinta a jeho nizozemská spolujezdkyně Ilse de Haas (Bonovo Action).

Mimochodem: Emmanuelle Clément se tak stala druhou ženou po Kirsi Kainulainen (2016) mistryní světa jako spolujezdkyně!

Výsledek Race 2, Estoril: 1. Stephen Kershaw/Ryan Charlwood (GB), 18 kol za 32:11,640 min. 2. Markus Schlosser/Marcel Fries (CH), 3,703 sec zpět. 3. Todd Ellis/Emmanuelle Clément (GB/F), +8,187 sec. 4. Sam Christie/Tom Christie (GB). 5. Lukas Wyssen/Thomas Hofer (CH). 6. Pekka Päivärinta/Ilse de Haas (FIN/NL). 7. Ted Peugeot/Vincent Peugeot (F). 8. Harry Payne/Callum Crowe (GB/GBM). 9. Kevin Cable/Charlie Richardson (GB). 10. Rupert Archer/Steve Thomas (GB). 11. Philippe Le Bail/Serge Leveau (F). 12. Claude Vinet/Christophe Pouillot (F). 13. Pierre Leguen/Leopold Rouby (F). Nejrychlejší kolo: Schlosser/Fries za 1:45,837 min.

Konečné pořadí MS-side: 1. Todd Ellis/Emmanuelle Clément (GB/F), 377 bodů. 2. Markus Schlosser/Marcel Fries (CH), 344. 3. Stephen Kershaw/Ryan Charlwood (GB), 302. 4. Lukas Wyssen/Thomas Hofer (CH), 188. 5. Harry Payne/Callum Crowe (GB), 151. 6. Ted Peugeot/Vincent Peugeot (F), 143. 7. Bennie Streuer/Kevin Kölsch (NL/D), 130. 8. Kevin Cable/Charlie Richardson (GB), 105. 9. Claude Vinet/Christophe Pouillot (F) 90. 10. Sam Christie/Tom Christie (GB), 89. 11. Tim Reeves/Kevin Rousseau (GB/F), 68. 12. Pekka Päivärinta/Ilse de Haas, 60. 13. Cédric Pierard/Arnaud Pierard (B) 45. 14. Philippe Le Bail/Serge Leveau (F) 38. 15. Rupert Archer/Steve Thomas (GB), 34. 16. Pierre Leguen/Leopold Rouby (F), 34. 17. Paul Leglise/Mélanie Farnier (F) 27. 18. Robb Biggs/Jake Lowther (GB), 26. 19. Philippe Gallerne/Jean-Philippe Bouchart (F) 18. 20. Peter Kimeswenger/Ondrej Sedlacek (A/CZ), 17. 21. Janez Remse/Manfred Wechselberger (SLO/A), 16. 22. Markus Schwegler/ Ondrej Kopecky (D/CZ), 10. 23. Stéphane Gadet/Tristan Gadet (F), 8.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama