Reklama

Marc Marquez vyhrál 3 závody Grand Prix v řadě!

Tradiční Grand Prix Itálie v Mugellu je každoročně jedním z vrcholů úvodních závodů sezóny. Zde se závodí před fantastickou diváckou kulisou a je to domácí závod Grand Prix pro italské hvězdy, jako jsou Valentino Rossi (Yamaha), Andrea Dovizioso (Ducati), Andrea Iannone (Suzuki), a rovněž domácím závodem pro Ducati a Aprilii.

Gran Premio d’Italia Oakley se koná v rozhodujícím bodu v boji o titul mistra světa. Marc Márquez (Repsol Honda) zajel bezchybně v Jerezu a dokázal to zopakovat i ve Francii, což mu přineslo tři vítězné závody v řadě - poprvé od roku 2014. Mělo by to něco naznačovat? Mugello bylo pro Marqueze častokrát během přes překážky více než šťastným okruhem. Vloni zde obsadil šesté místo.

Andrea Dovizioso, Marquezův největší soupeř 2017, má na čem stavět. «Desmo Dovi» nebyl zapleten pouze v crashi tří jezdců ve Španělsku, nýbrž havaroval i v Le Mans – když v závodě vedl. Proto se nyní propadl až hodně dozadu. Vítěz z Kataru a bývalý lídr šampionátu má nyní ztrátu 49 bodů na lídra MS Márqueze a aktuálně se propadl na 9. místo. Ovšem sezóna bude trvat ještě dlouho, zbývá totiž 14 závodů a Ital přepsal vloni v Mugellu historii, když poprvé od roku 1974 vyhrál Ital na italském motocyklu v Itálii v závodě královské kubatury (1974 vyhrál Gianfranco Bonera s motocyklem MV Agusta v Imole).

Bylo to velké sice překvapení, ale toto jeho první vítězství nemůže nechat zapomenout na dva jezdce, kteří zde psali historii a i letos budou závodit s «Dovim».

Jedním z nich je Jorge Lorenzo, tedy jeho týmový kolega od Ducati. Ten zde vyhrál každoročně v letech 2011 až 2016, s výjimkou 2014. Potom, co v Jerezu a v Le Mans vedl, tak už vypadá sezóna pro #99 lépe - stejně jako pro Valentina Rossiho, dalšího rekordmana tohoto okruhu.

Rossi se ve Francii poprvé od Kataru vrátil na pódium, i když i tento Ital potvrdil, že okruh Circuit-Bugatti je pro M1 jako stvořený. Ovšem pódium z Le Mans je pro Rossiho velkou motivací pro Mugello. Zde byl Rossi králem 2004 až 2008, celkem zde dokázal vyhrát sedmkrát. A právě «The Doctor» je v Mugellu #1, vzduch na trati a ve městě je prosycen žlutým kouřem, fanoušci jsou plni entuziasmu jako nikde na světě, tribuny jsou doslova zaplaveny všemi možnými žlutými předměty s číslem #46.

Vloni to ovšem byl Rossiho týmový kolega Maverick Vinales, který zde stál na stupních vítězů, když skončil druhý, ačkoliv s motocyklem Yamaha jel na tomto okruhu poprvé.

Třetí byl vloni odmávnut Danilo Petrucci (Alma Pramac), který zajistil pro satelitní tým při domácím závodě pódium. A právě Petrucci přijíždí tentokrát přímo s pódiovým umístěním z Francie a tak na něho nesmíme určitě zapomenout.

A další rivalové? Dani Pedrosa (Repsol Honda) už v Mugellu dokázal vyhrát, Cal Crutchlow (LCR Honda) se už určitě od svého highsideru v Q1 v Le Mans dokázal zotavit, Johann Zarco (Yamaha Tech3) na sebe upozornil doma ziskem Pole-Position a potom v závodě havaroval, stejně jako Andrea Iannone - ten už v Mugellu stál na Pole-Position a v prostřední kubatuře dokonce dvakrát vyhrál.

Franco Morbidelli (EG 0,0 Marc VDS) bude jistě na domácí půdě dokázat, že je nejlepším Rookiem. A také tým Aprilia Racing Gresini bude chtít na domácím okruhu potvrdit úspěch z Francie, kde byl Aleix Espargaró odmávnut v Top-Ten.

Nejúspěšnějším jezdcem na tomto toskánském okruhu je Valentino Rossi se 7 vítězstvími, 5x zde dokázal vyhrát Jorge Lorenzo a jedno vítězství má na svém kontě Andrea Dovizioso. V počtu získaných Pole Position vede rovněž Valentino Rossi se 6 úspěchy, Dani Pedrosa získal tři a Casey Stoner dvě.

Nejrychlejší kolo zde zajel Andrea Iannone (Ducati) v roce 2015 časem 1:46.489, ovšem oficiální rekord drží Marc Marquez (Honda) výkonem 1:47.639 z roku 2013. Pole Position rekord patří Andreu Iannonemu (Ducati) z roku 2015 za čas 1:46.489 a největší zaznamenaný Top Speed má stejný jezdec Andrea Iannone rovněž s motocyklem Ducati z roku 2016 za rychlost 354,9 km/h.

S wild card se v Mugellu představí italský testovací jezdec Ducati #51 Michele Pirro.

MotoGP World Championship 2018 – stav šampionátu:

1. Marc Márquez – Repsol Honda Team – Honda RC213V – 95 bodů
2. Maverick Vinales – Movistar Yamaha MotoGP – Yamaha YZR M1 – 59
3. Johann Zarco – Monster Yamaha Tech 3 – Yamaha YZR M1 – 58
4. Valentino Rossi – Movistar Yamaha MotoGP – Yamaha YZR M1 – 56
5. Danilo Petrucci – OCTO Pramac Racing – Ducati Desmosedici GP – 54
6. Jack Miller - Alma Pramac Ducati - Ducati Desmosedici GP - 49
7. Andrea Iannone - Team Suzuki Ecstar - Suzuki GSX-RR - 47
8. Cal Crutchlow – LCR Honda Castrol – Honda RC213V – 46
9. Andrea Dovizioso – Ducati Team – Ducati Desmosedici GP – 46
10. Dani Pedrosa - Repsol Honda Team – Honda RC213V - 29
11. Tito Rabat - Reale Avintia Racing - Ducati Desmosedici GP - 24
12. Alex Rins - Team Suzuki Ecstar - Suzuki GSX-RR - 22
13. Pol Espargaro - Red Bull KTM Factory Racing - KTM RC16 - 18
14. Jorge Lorenzo - Ducati Team – Ducati Desmosedici GP - 16
15. Franco Morbidelli - EG 0,0 Marc VDS - Honda RC213V - 16
16. Aleix Espargaro -Aprilia Racing Team Gresini - Aprilia RS-GP4 - 13
17. Hafizh Syahrin - Monster Yamaha Tech 3 – Yamaha YZR M1 - 13
18. Alvaro Bautista - Angel Nieto Team - Ducati Desmosedici GP - 12
19. Takaaki Nakagami - LCR Honda IDEMITSU - Honda RC213V - 10
20. Mika Kallio - Red Bull KTM Factory Racing - KTM RC16 - 6
21. Scott Redding - Aprilia Racing Team Gresini - Aprilia RS-GP4 - 5
22. Bradley Smith - Red Bull KTM Factory Racing - KTM RC16 - 5
23. Karel Abraham – Angel Nieto Team – Ducati Desmosedici GP – 1
24. Thomas Lüthi - EG 0,0 Marc VDS - Honda RC213V - 0
25. Xavier Simeon - Reale Avintia Racing - Ducati Desmosedici GP - 0



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama