Reklama

Mandalika Circuit: Jiný kraj, jiný mrav...

Jezdci mistrovství světa superbiků 2021 si nový Mandalika Street Circuit velmi pochvalovali. Méně vzrušující zážitek to ale byl pro diváky a už vůbec ne pro obyvatele vesnice uprostřed motocyklového okruhu.

Co jste zřejmě nevěděli a ani možná netušili: Na okruhu Mandalika je uvnitř ještě jedna vesnice! Ta se jmenuje 'Dusun Bunut'.

Už teď lze předvídat jednu věc: Mandalika Street Circuit bude v nadcházejících letech skvělou kulisou pro závody MotoGP a World Superbike. Umístěním, dispozicí, lidmi i okolím je nově vybudovaný okruh prostě jedinečný.

Při premiéře motocyklového šampionátu se pořadatelé snažili maximálně zpříjemnit život týmům, jezdcům i novinářům. To, co se během krátké doby podařilo vybudovat na ostrově Lombok, zanechalo velký dojem na doprovod mistrovství světa superbiků.

Většina fanoušků si všimla, že ne všechny plánované úpravy byly dokončeny. Protože divácké plochy nebyly zpevněné a ani vyasfaltované a po bouřkách o závodním víkendu vypadalo vše jako v rozbahněné krajině. Skutečnost, že na nekrytých tribunách byly zakázány deštníky, vyvolala nelibost v žhnoucím slunci i v silném dešti.

Když už jsme u toho: pořadatelé se dokonce snažili ovlivnit počasí. Indonéské letectvo rozsypalo nad Lombokem hodně soli, aby se nad okruhem nekupily dešťové mraky. Jak dnes víme, tyto snahy byly neúspěšné.

Nedostatek značení způsobil zmatek a hněv mezi návštěvníky. Diváci, kteří si chtěli koupit lístek na pokladně, hlásili, že po hodinovém čekání zjistili, že se jedná o frontu na povinný test PCR. Pro návštěvníky byla náročná i orientace na tomto místě.

Dá se předpokládat, že tyto nedostatky snad vyřeší debut MotoGP v roce 2022.

Předtím se v souvislosti s miliardovým projektem na ostrově Lombok objevovaly také zprávy o vyvlastňování a porušování lidských práv.

Obyvatelům vesnice 'Dusun Bunut', který se na místě nachází, dosud nebyla vyplacena dohodnutá kompenzace, a tak zůstali ve svých domovech. Tam hospodaří a chovají dobytek!

Obec je zcela obklopena závodní tratí a nachází se v bezprostřední blízkosti zatáček 5 až 8. Místní média hodně často a hlasitě informovala, že o závodním víkendu zde byla vysoká a nepříjemná hladina hluku.

man 1 man 2 man



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama