Reklama

Makar Yurchenko a Mykyta Kalinin

Rus Makar Jurchenko a Ukrajinec Mykyta Kalinin se spřátelili před 7 lety v Red Bull Rookies Cupu. Už v roce 2015 protestovali proti ruskému vůdci Putinovi.

Poté, co ruské síly napadly Ukrajinu, byly sportovcům a týmům z Ruské federace zakázány všechny sportovní soutěže, včetně mistrovství světa v Kataru. Poláci odmítli nastoupit do dalšího barážového zápasu proti Rusku na konci března a nechtěli hrát ani na neutrální půdě. A RB Lipsko nyní dostalo sbohem do dalšího kola Evropské ligy, protože soupeř Spartak Moskva byl ze soutěže vyloučen.

Zároveň byly od začátku války zrušeny GP Formule 1 v Soči , Speedway GP v Togliatti , závod Mistrovství světa SidecarCrossu na Ukrajině a Mistrovství světa v motokrosu v Orlyonoku na pobřeží Černého moře.

Bývalý jezdec mistrovství světa Moto3 Makar Yurchenko si nyní vzpomíná pár let nazpět, kdy v letech 2014-2016 závodil v Red Bull Rookies Cupu.

„Zrovna jsem začínal svou sportovní kariéru a v roce 2015 jsem druhý rok jezdil v Red Bull MotoGP Rookies Cupu, když jsem zjistil, že Mykyta ‚Nick‘ Kalinin, soupeř z Ukrajiny, byl vybrán pro tento juniorský šampionát. Už tehdy, po událostech roku 2014, panovala mezi oběma zeměmi vyhrocená atmosféra,“ vzpomíná Rus Yurchenko, který si s sebou přivezl «tučné věno» prostřednictvím národní federace Kazachstánu (s jejíž licencí jezdil).

Pro připomenutí: Rusko tehdy bez jediného výstřelu anektovalo Krymský poloostrov a podporovalo ruské separatisty na východě Ukrajiny, kteří tam vyhlásili dvě lidové republiky, které Putin poprvé oficiálně uznal před týdnem. Nick Kalinin pochází z ukrajinského přístavního města Oděsa; soutěžil v Rookies Cup v roce 2015 a 2016.

Dnes Yurchenko napsal na Facebook: „Kluci z Rookies Cupu, kteří přijeli z jiných zemí, mě a Mykytu automaticky vnímali jako tajné nepřátele, ačkoli jsme si nic neudělali a ani jsme se osobně neznali. Jejich smysluplné pohledy nám ale neunikly. Tak jsem šel za ‚Nickem‘ a řekl jsem mu: ‚Pojďme říct svůj názor. Myslím, že je to důležité.“

Tato fotografie, která je dnes již sedm let stará, se tedy objevila na sociálních sítích tehdejších dvou jezdců Rookies Cupu a nyní znovu získala veškerý svůj současný význam.

„Po téhle společné fotce jsme s ‚Nickem‘ jezdili bezstarostně celou sezónu,“ vzpomíná Makar Yurchenko.

„Tento obrázek opět přináší velmi důležité poselství,“ oznámil dnes Jurčenko. „Proto jsem tu fotku po sedmi letech znovu zveřejnil. Od té doby se toho stalo hodně. Ale můj názor se nezměnil. To, co se děje ve světě mezi našimi národy, není normální."

#MakeSportNotWar

Zdroj: SpeedWeek



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama