Reklama

Macau Motorcycle Grand Prix 2022 pouze 15 startujících

Normálně stálo na startovním roštu «Macau Motorcycle Grand Prix» pravidelně 20 až 22 jezdců. To ale letos nebude pravda; kvůli karanténním předpisům platným v této čínské hráčské metropoli jich bude maximálně 15!

2019 se konala «Macau Motorcycle Grand Prix» naposledy a skončila se vítězstvím 8-násobného vítěze Brita Michaela Ruttera (Honda).

A co se vlastně v roce 2019 stalo? Michael Rutter (MGM by Bathams Honda RC213V) byl vyhlášen vítězem Suncity Group Macau Motorcycle Grand Prix - 53. Edition po dvou závodech přerušených červenou vlajkou na 6,2 km dlouhém okruhu Guia. Obhájce titulu Peter Hickman (MGM by Bathams BMW) byl druhý, David Johnson (Tak Chun by PBM Ducati) třetí.

Závod začal tím, že Hickman udělal to, co od něj všichni očekávali: zaútočil na úvodní dvě kola a vytvořil si náskok sedmi sekund před Rutterem (MGM by Bathams Honda RC213V) s Davidem Johnsonem (Tak Chun od PBM Ducati), Lee Johnstonem (Ashcourt Racing BMW) a Davey Todd (MGM by Penz 13 BMW) všichni v těsném závěsu.

Zdálo se, že Hickman vyhraje, když se usadil ve vedení závodu. Když ale probíhalo třetí kolo, tak se objevily vyvěšené červené vlajky, neboť Rob Hodson (JGH Racing) havaroval a Marek Červený (Wepol Racing BMW), který byl těsně za ním, se nedokázal vyhnout jeho motocyklu. Oba jezdci utrpěli jen lehká zranění a vrátili se do paddocku na vyprošťovacím voze.

Pořadatelé vyhlásili restart, čímž anulovali tři odjetá kola podle předpisů a znovu vytvořili startovní rošt pro závod na 8 kol.

Tentokrát měl nejrychlejší start Michael Rutter a před první zatáčkou vedl před Hickmanem, ale nedokázal se odtrhnout od Hickmana stejným způsobem, jak se to podařilo Hickmanovi v prvním závodě. V prvním kole se ztráta blížila ke třem desetinám a Hickman řádně předjel Ruttera pod brzdami do Lisboa Bend a začal mezeru okamžitě zvětšovat.

Ale červené vlajky byly vyvěšeny jen o několik sekund později, protože šest jezdců bylo zapleteno do incidentu na Postu 15. – Erno Kostamo (MGM by Penz 13), Derek Sheils (Burrows Engineering/RK Racing Suzuki), Didier Grams (G&G Motorsport BMW) , Michael Sweeney (Martin Jones Racing BMW), Philip Crowe (Handtrans-Lee-Jackson-AC BMW) a Dan Kruger (MGM by Penz 13 BMW). Tři jezdci byli převezeni do nemocnice; Kostamo, Sheils a Kruger, všichni byli při vědomí. Kruger a Sheils byli propuštěni z nemocnice, zatímco Kostamo byl ve stabilizovaném stavu a hned večer podstoupil operaci.

A neexistovala možnost zahájit závod znovu . Předpisy totiž nařizují, že výsledek musí být vyhlášen na základě jednoho kola druhého závodu. Pro Ruttera to byl jeho devátý trumf na okruhu Guia Circuit.

2020 a 2021 se kvůli pandemii Coronavirus v této čínské hráčské metropoli nezávodilo.

Letos se pořadatelé rozhodli tradiční závod opět uspořádat, ale za hodně přísných předpisů: Jezdci a jejich doprovod musí po příletu absolvovat nejen test PCR, ale především 7-denní karanténu v hotelu jak pro jezdce, tak pro všechny členy týmů; a to se stalo velkým problémem. Většina z členů doprovodu jednotlivých jezdců už ke konci roku neměla k dispozici tolik volných dnů dovolené a tak startovní pole hodně prořídlo!

Proto je startovní pole hodně malé, chybí jezdci z Velké Británie jako Rutter, Hickman, John McGuinness, Ian Hutchinson, Gary Johnson nebo Conor Cummins. Díky jejich neúčasti bude závodit maximálně 15 jezdců a tak šanci dostat se do «světel ramp» dostanou i další, tedy méně známí jezdci.

54. ročník «Macau Motorcycle Grand Prix» se pojede v sobotu 19. listopadu ve dvou jízdách po 8 kolech. mezi účastníky bude poprvé v historii i jedna žena: Nizozemka Nadieh Schools (Kawasaki).

Startovní listina Macau Motorcycle Grand Prix

14 Andres Silva Pires (P), Honda
18 Lukas Maurer (CH), Kawasaki
26 Paul Williams (GB), Suzuki
29 Timothy Monot (F), Yamaha
32 Sheridan Morais (SA), Honda
38 Erno Kostamo (FIN), BMW
44 Rob Hodson (GB), Kawasaki
49 Raul Torres Martinez (E), Honda
55 David Datzer (D), BMW
69 Nadieh Schoots (NL), Kawasaki
74 Joey Thompson (GB), BMW
91 Julian Trummer (A), Yamaha
164 Matt Stevenson (GB), BMW
174 Laurent Hoffmann (B), BMW
474 Kamil Holan (CZ), Kawasaki

Časový plán

Čtvrtek, 17. listopadu

07.30 – 08.15 hod. volný trénink

Pátek, 18. listoapadu

07.30 – 08.00 hod. Qualifying 1
12.30 – 13.00 hod. Qualifying 2

Sobota, 19. listopadu

07.30 – 07.50 hod. Warm-up
10.35 – 11.05 hod. Race 1
16.10 – 16.40 hod. Race 2



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama