Reklama

Lídry jsou Lopez a Alonso

Podívejme se na situaci v obou nižších objemových kubaturách. V prostřední kubatuře Moto2 totálně neuspěli oba dva největší papíroví uchazeči o titul Tony Arbolino a Fermin Aldeguer.

Moto2

Tato dvojice nedokázala postoupit přes 16. a 20. místo v Kataru poté, co měla problémy s pneumatikami. Samozřejmě přechod z Dunlopu na Pirelli je pro někoho větším oříškem, než se původně předpokládalo, což se také stalo. Za vítězným Alonso Lopezem jedoucím s motocyklem Boscoscuro skončil hodně překvapivě druhý Barry Baltus. Stupně vítězů dokompletoval rovněž překvapivě Sergio Garcia, a úspěch týmu MT Helmets - MSI podtrhl dalším umístěním v Top-4 Ai Ogura. Nová posila Gresiniho týmu Manuel Gonzales pak doplnil elitní pětici.

Náš Filip Salač v letošní premiéře v Kataru byl odmávnut po problémech s pneumatikami až za Top-20 a tedy pochopitelně nebodoval. To by tak nebylo nejhorší, jako že minimálně v Portugalsku bude chybět, neboť se musel ve Španělsku u Dr. Mira v nemocnici Universitari Dexeus v Barceloně podrobit operaci, aby zmírnil syndrom chronického námahového kompartmentu, který je běžně známý jako «arm pump».

Filip Salač: „Během zimy jsem byl na operaci, abych se pokusil vyřešit problémy s «arm pump», ale bohužel, jakmile jsem začal znovu jezdit v předsezóně, problém se vrátil. Bolest a nepohodlí mi velmi ztěžovaly jízdu na delší vzdálenosti v prvním závodě v Kataru. Měl jsem dlouhou diskusi s lékařským týmem v Barceloně a zdá se, že problém nebyl vyřešen a nejlepším řešením bude druhá operace. Operace dopadla velmi dobře a cítím se dobře, i když jsem extrémně smutný a zklamaný, když vím, že nebudu moci závodit v Portimau. Omlouvám se týmu a našim skvělým sponzorům a děkuji všem za pochopení a podporu, protože od začátku dávali jasně najevo, že moje pohoda je pro ně hlavní prioritou. Nyní budu tvrdě pracovat na tom, abych se rychle zotavil, abych se mohl co nejdříve vrátit na trať a podávat výkon na své nejvyšší úrovni."

Marc Van Der Straten, majitel týmu: „Je to velká ostuda, že důsledky nevyřešeného problému si vyžádaly nový chirurgický zákrok a absenci Filipa na Grand Prix. Jeho zdraví a rehabilitace jsou však pro nás na prvním místě. Je škoda, že si Filip musí projít touto situací, ale jsme přesvědčeni, že to bylo správné rozhodnutí zajistit mu jak nyní pohodu, tak i výkony na optimální úrovni po zbytek sezóny. Jsem moc rád, že se operace podařila, a jsem přesvědčen, že ve velmi krátké době si budeme moci opět vychutnat Filipův talent u ovládání našeho motocyklu. Nakonec bych rád poděkoval našim sponzorům za pochopení a důvěru s vědomím, že vždy dbáme na nejlepší zájem všech stran.“

Stav šampionátu Moto2 po Kataru

1. Alonso Lopez (ESP) Sync SpeedUp 25 bodů
2. Barry Baltus (BEL) RW-Idrofoglia Racing GP 20
3. Sergio Garcia (ESP) MT Helmets - MSI 16
4. Ai Ogura (JAP) MT Helmets – MSI 13
5. Manuel González (ESP) QJMOTOR Gresini 11
6. Marcos Ramirez (ESP) American Racing 10
7. Joe Roberts (USA) American Racing 9
8. Albert Arenas (ESP) QJMOTOR Gresini 8
9. Celestino Vietti (ITA) Red Bull KTM Ajo 7
10. Arón Canet (ESP) Fantic Racing 6
11. Somkiat Chantra (THA) Honda Team Asia 5
12. Jeremy Alcoba (ESP) Yamaha VR46 Master 4
13. Zonta van den Goorbergh (NL) RW-Racing 3
14. Bo Bendsneyder (NED) Pertamina Mandalika 2
15. Deniz Öncü (TUR) Red Bull KTM Ajo 1

Moto3

Během závodu Moto3 v Kataru jsme viděli pád předních závodníků José Antonia Ruedy a Ivana Ortoly. Dvojice tak hned na začátku sezóny ztratila cenné body v souboji se svými rivaly Danielem Holgadem a Davidem Alonsem, kteří zvítězili v tomto prvním závodě sezóny. Ortolá se sice rychle zvedl a po pádu dokázal dojet ještě devátý, ale jezdec MT Helmets MSI s tím poté nebyl vůbec spokojen.

Na čele šampionátu nejslabší objemové kubatury je nový jihoamerický supertalent David Alonso (bylo to už jeho páté vítězství v MS), druhý je Daniel Holdago a stupně vítězů celkem překvapivě doplnil mladý Japonec Taiyo Furusato.

Chybět bude zraněný David Almansa (Rivacold Snipers Team) - havaroval během volného tréninku a utrpěl trojnásobnou zlomeninu levé ruky.

Stav šampionátu Moto3 po Kataru

1. David Alonso (COL) CFMOTO Aspar Team 25 bodů
2. Daniel Holgado (ESP) Red Bull GASGAS 20
3. Taiyo Furusato (JAP) Honda Team Asia 16
4. Riccardo Rossi (ITA) CIP Green Power 13
5. Collin Veijer (NED) Liqui Moly Husqvarna 11
6. Stefano Nepa (ITA) LEVELUP - MTA 10
7. Tatsuki Suzuki (JAP) Liqui Moly Husqvarna Intact 9
8. Joel Kelso (AUS) BOE Motorsports 8
9. Ivan Ortola (ESP) MT Helmets - MSI 7
10. Jacob Roulstone (AUS) Red Bull GASGAS 6
11. Joel Esteban (ESP) CFMOTO Aspar Team 5
12. Angel Piqueras (ESP) Leopard Racing 4
13. Scott Ogden (GBR) MLav Racing 3
14. Nicola Fabio Carraro (ITA) LEVELUP - MTA 2
15. Luca Lunetta (ITA) SIC58 Squadra Corse 1



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama