Reklama

Königovi radí David Salom

Vylepšit 18. místo, tedy dosavadní maximum v šampionátu superbiků. A hlavně zrychlovat, držet se zkušenějších soupeřů. Takové jsou cíle Olivera Königa v portugalském Estorilu, kde o víkendu čekají českého jezdce další závody. A v nich už ví, že musí ukázat alespoň dílčí úspěchy.

To od něj očekává David Salom, bývalý zkušený závodník, který na Olivera v týmu Orelac dohlíží. „Zatím na mě moc netlačil, což se má prý od Portugalska změnit. Těším se na další závodní víkend,“ prohlásil nováček v MS superbiků. Závody odvysílá stanice Nova Sport. Je pod profesionálním dohledem a v komfortním prostředí. Oliver König je ve španělském týmu jediným závodníkem, a tak se všichni o něho starají. V Orelacu mu například radí David Slalom, který nakoukl také do MotoGP.

„Řeším s ním všechny jezdecké záležitosti, třeba jak se pohybovat na motorce, náklony, techniku jízdy atd. Také jsem s ním v kontaktu ohledně přípravy a kondičky,“ popsal König, kterého čeká třetí letošní závodní víkend v královské třídě superbiků.

Salom patří ke zkušeným španělským jezdcům. Celkově absolvoval 74 závodů v MS superbiků, ve kterých získal 152 bodů. Úspěšnější byl v supersportech, tedy v nižší kategorii, kde v roce 2011 dojel na celkovém druhém místě a vystoupal třikrát na stupně vítězů. V následujícím roce zavítal také do MotoGP, ale pouze na dva závody. Například v San Marinu si dojel pro bod za patnácté místo, tehdy Grand Prix nedokončil Karel Abraham. Poslední závod 37letý Španěl odjel v roce 2015, nyní spolupracuje s týmem Orelac Racing, kde má na starosti růst Königa.

„Je v pozici crew chiefa neboli šéf mechanika, který rozhoduje o strategii a nastavení. K ruce má inženýra na elektroniku – data a řídící jednotku a mechaniky. To, že je bývalý jezdec, je výhodou, protože může poradit jezdecky a zná všechny okruhy,“ viděl výhody Miloš Čihák, zkušený manažer. Právě se Salomem komunikuje König nejčastěji a řeší s ním detaily jízdy na superbiky.

„Doposud na mě moc netlačil, nechával mi prostor se s motorkou více sžít. Od Estorilu už prý trochu zatlačí. Tak jsem zvědavý, jak se komunikace změní. Půjde ale hlavně o to, abychom se zaměřili na nějaké dílčí výsledky a cíle, které by bylo dobré, abych splnil,“ doplnil český jezdec, který zatím v premiérové sezoně mezi elitou dojížděl na příčkách kolem 20. místa.

Už v pátek čekají Königa první tréninky, které budou důležité. V Portugalsku toho totiž tolik nenajezdil.

„Nevím, co od toho čekat. Nechci ale dojet poslední a nechci mít na konci závodu ztrátu,“ dodal český jezdec, který o přestávce pilně trénoval.

„Cvičil jsem, jezdil na kole, byl jsem dvakrát na silniční motorce. Jednou v Mostě, jednou na Slovakia ringu. Zaměřil se na ruce a záda, vše cvičil na Brumlovce, kde mám svého trenéra.“

První závod v Portugalsku odstartuje v sobotu od 15:00, ve stejný čas pak v neděli. - tedy SEČ

Stav šampionátu WorldSBK: 1. Alvaro Bautista Ducati 109 bodů; 2. Jonathan Rea Kawasaki 91; 3. Toprak Razgatlioglu Yamaha 64; 4. Andrea Locatelli Yamaha 55; 5. Iker Lecuona Honda 50; 6. Michael Rinaldi Ducati 43; 7. Axel Bassani Ducati 30; 8. Xavi Vierge Honda 30; 9. Alex Lowes Kawasaki 28; 10. Loris Baz BMW 28; 11. Garrett Gerloff Yamaha 25; 12. Scott Redding BMW 19; 13. Philipp Öttl Ducati 15; 14. Lucas Mahias Kawasaki 14; 15. Michael van der Mark BMW 11; 16. Eugene Laverty BMW 10; 17. Ilya Mikhalchik BMW 9; 18. Roberto Tamburini Yamaha 9; 19. Christophe Ponsson Yamaha 8; 20. Luca Bernardi Ducati 6; 21. Leon Haslam Kawasaki 3; 22. Leandro Mercado Honda 1; Oliver König Kawasaki 0



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama