Reklama

Kdo pojede 2022 MS-Superbike?

Oficiální startovní listina vydaná promoterem šampionátu DWO (Dorna World Organisation) pro šampionát mistrovství světa Superbike 2022 vyjde zřejmě až počátkem ledna. Podívejme se na aktuální stav, jak vypadají Superbike na Vánoce 2021.

BMW, Ducati, Honda, Kawasaki a Yamaha posílají do MS-Superbike tovární týmy, BMW a Yamaha s Bonovo action a GRT dokonce ještě druhý tým se skoro identickým materiálem.

KRT Kawasaki nasadí i v roce 2022 s rekordmanem v počtu titulů Jonathanem Reou a Alexem Lowesem stejnou sestavu jako letos, oba dva mají smlouvy do konce roku 2023.

Ze tří zákaznických týmů zatím pouze Puccetti Kawasaki oznámila jednoho pilota, bude pokračovat i nadále s Francouzem Lucasem Mahiasem.

Pedercini Kawasaki chce prodloužit s Belgičanem Lorisem Cressonem, ovšem hledá dalšího rychlého jezdce. Stejně jako ostatní týmy ze severu Itálie nemá ale rozhodně na růžích ustláno. Absolutně nevyřešená je otázka pilotů v týmu Orelac Kawasaki, kde dostal konkrétní nabídku (tedy za kolik?) i Čech Oliver König.

Yamaha samozřejmě pokračuje s mistrem světa Toprakem Razgatlioglem, prodlouženy byly i smlouvy dalších letošních jezdců, takže zůstávají: letošní týmový kolega Andrea Locatelli stejně jako jezdci stáje GRT Garrett Gerloff a Kohta Nozane. Jediný zákaznický tým značky Yamaha Motor Sport sice ještě oficiální účast v sezóně 2022, ale jelikož tým patří otci jezdce Chrise Ponssona a stojí za ním velmi dobří sponzoři, tak je to pouze formalita.

BMW se v sezóně 2022 objeví s novou strategií: Místo jednoho továrního a jednoho satelitního týmu pojedou v příští sezóně čtyři jezdci s identickým materiálem v obou týmech: Shaun Muir Racing a Bonovo action. Michael van der Mark obdrží u SMR nového týmového kolegu Scotta Reddinga, který nahradí Toma Sykese.

Německý Bonovo-Team se rozrostl z jednoho na dva piloty a pojedou za ně Francouz Loris Baz a Severní Ir Eugene Laverty. Sportovní budoucnost letošního jezdce Jonase Folgera je stále otevřena.

Honda udělala radikální řez: Když se v létě ukázalo, že 37-letý Bautista míří k Ducati, tak se HRC rozhodla k masivnímu omlazení svého továrního týmu. Největší výrobce motocyklů na světě vzal do svého týmu na rok 2022 Ikera Lecuonu (21) a Xaviera Viergeho (24), oba dva přicházejí z paddocku MotoGP. Veterán Leon Haslam (38) odchází do šampionátu BSB-Superbike.

Japonsko-pražský tým MIE Honda zdvojnásobil svoje závodní angažmá: Kromě Argentince Tatiho Mercada pojede za tuto stáj i ex-pilot z MotoGP Hafizh Syahrin z Malajsie.

Aruba.it Ducati bude pokračovat s pátým jezdcem šampionátu MS-Superbike 2021 Michaelem Rubenem Rinaldim (25) a získala nazpět Alvara Bautistu, který nahradí Reddinga. Zkušený Španěl je nejúspěšnějším jezdcem s motocyklem Panigale V4R, 2019 vyhrál 16 závodů a celkem 24x stál na pódiu a stal se ve stejné sezóně také vice-mistrem světa.

S Barni, Motocorsa a Go Eleven uvidíme další tři zákaznické týmy s motocykly Ducati. Hodně zajímavé bude závodění týmu Go Eleven: Z MS-Supersport přichází Philipp Öttl a podepsal s tímto týmem dvouletou smlouvu.

Týmy a jezdci MS-Superbike 2022:

Aruba.it Ducati: Michael Rinaldi (I), Alvaro Bautista (E)

Barni Spark Ducati: Luca Bernardi (I)

Motocorsa Ducati: Axel Bassani (I)

Go Eleven Ducati: Philipp Öttl (D)


Honda Racing Corporation: Iker Lecuona (E), Xavier Vierge (E)

MIE Honda: Tati Mercado (RA), Hafizh Syahrin (MAL)


BMW Motorrad: Michael van der Mark (NL), Scott Redding (GB)

Bonovo action BMW: Eugene Laverty (IRL), Loris Baz (F)


Kawasaki Racing Team: Jonathan Rea (GB), Alex Lowes (GB)

Puccetti Kawasaki: Lucas Mahias (F)

Orelac VerdNatura Kawasaki: Sykes? Vinales? König?

Outdo Pedercini Kawasaki: Loris Cresson (B)


Pata Yamaha: Toprak Razgatlioglu (TR), Andrea Locatelli (I)

GRT Yamaha: Kohta Nozane (J), Garrett Gerloff (USA)

Gil Motor Sport Yamaha: Christophe Ponsson (F)


Tučně = potvrzeno



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama