Reklama

Kdo jsou favorité Tourist Trophy 2017?

Rozdělí si i letos Ian Hutchinson a Michael Dunlop vítězství při Tourist Trophy mezi sebou? Vrátí se na vítěznou cestu Dave Molyneux v kubatuře sidecarů?

Poslední Tourist Trophy byl celá ve znamení Brita Iana Hutchinsona a Severního Ira Michaela Dunlopa. Hutchinson vyhrál oba závody Supersport- a Superstock, Dunlop si ve svůj prospěch rozhodl Superbike-TT a Senior-TT. Pouze Lightweight-TT uviděla v Ivanu Lintinovi jiného vítěze v Solo-kubaturách.

Podaří se při 110. jubileu nejdůležitějšího silničního motocyklového závodu, který začal v sobotu 27. května tréninky «Newcomer,» nějakému jinému jezdci zamíchat se do souboje velikánů mezi Hutchinsonem a Dunlopem?

Kubatura Superstock, Superbike & Senior-TT

Po vypadnutí zraněného 23-násobného vítěze TT Johna McGuinnesse je snad Peter Hickman (BMW) jediným, který bude schopen zasáhnout mezi Huchtyho (BMW) a Mickey D, když pojede s novým motocyklem Suzuki GSX-R1000.

Je samozřejmě nutné stále na okruhu Mountain Course počítat s Bruce Ansteyem (Honda), ovšem 47-letý Novozélanďan měl naposled při závodě North West 200 smůlu. Na TT ale může jak s motocyklem Superbike-, tak s Supersport rozhodně překvapit.

James Hillier a Dean Harrison (oba Kawasaki), to jsou dva «Young Guns», kteří čekají na svou šanci. Hillier (2013) a Harrison (2014) už dokázali v Lightweight-TT při Tourist Trophy trumfovat.

Populární miláček domácích fanoušků Guy Martin stále čeká na své první vítězství v závodě Tourist Trophy. Po více jak roční přestávce od závodění je on sám hodně vzdálen od své nejlepší formy, navíc nový motocykl Honda CBR1000RR Fireblade 2 není ještě ve stavu vyhrávat závody TT.

Kubatura Supersport

2015 a 2016 byla kubatura Supersport zcela v režii Iana Hutchinsona (Yamaha) a ani Michael Dunlop (Yamaha) tomu nedokázal zabránit. Vloni se dokonce konala slovní přestřelka, když byl Dunlop v prvním závodě diskvalifikován kvůli motocyklu, který neodpovídal pravidlům.

Potom, co místo McGuinnesse pojede za Jackson Racing Team Joshua Brookes (Honda), tak se jistě může postarat o senzaci. Ex-šampion britských Superbiků už dokázal, že i na otevřených silnicích a při svém debutu na Isle of Man. patří mezi ty nejrychlejší.

Listina dalších spolufavoritů v této kubatuře je hodně dlouhá a patří sem tito jezdci: Bruce Anstey (Honda), Gary Johnson (Triumph), James Hillier (Kawasaki), Dean Harrison (Kawasaki), William Dunlop (Yamaha) – starší bratr Michaela stále čeká na své první vítězství - a Guy Martin (Honda).

Lightweight

Po dvou trumfech v řadě touží Ivan Lintin při letošním závodě Lightweight-TT po vítězném hattricku. Tento Brit se stal specialitou dvouválcové kubatury. Vyhrál totiž jak při North West 200, tak při Ulster Grand Prix.

Největšími soupeři mu budou Martin Jessopp - vítěz jednoho závodu při North West 200, konnte, Michael Rutter – britský Evergreen vyhrál při NW200 druhý závod Supertwin, Lee Johnston, Michael Dunlop, Peter Hickman, Dan Cooper a Joshua Brookes.

Zero-TT

V kubatuře Zero-TT by mohl miláček domácího publika Guy Martin konečně dosáhnout na své první vítězství vůbec. S motocyklem Mugen bude mít k dispozici ten nejlepší závodní materiál.

Největším soupeřem zřejmě bude Bruce Anstey, který vyhrál v této kubatuře vloni a byl to jeho už 11. trumf na TT. «Flying Kiwi» z Nového Zélandu pojede po vypadnutí Johna McGuinnesse za Japonce.

Sidecary

Pokud nebudou mít technické problémy s tříkolovým motocyklem, tak budou bratři Ben a Tom Birchallové jen těžko k poražená. Od roku 2013 vyhráli plnu polovinu z 8 uskutečněných závodů a jsou pro vítězství ochotni hodně riskovat.

Dave Molyneux, 17-násobný vítěz TT, se znovu dal dohromady s pasažérem Danielem Saylem, v posledních dvou ročnících zabrzdily muže z ostrova Manx technické problémy s tříkolovým motocyklem vlastní konstrukce.

Mnohonásobný mistr světa sidecarů Tim Reeves čeká od roku 2013 na své další vítězství při . Tourist Trophy. Tentokrát mu bude spolujezdcem Rookie-TT Mark Wilkes, takže by to bylo velké překvapení. Pomoci by mu k úspěchu měl Rakušan Klaus Klaffenböck, který i letos podporuje Reeves přímo na místě.

Šanci na vítězství ale mají rozhodně i bývalí vítězové TT Conrad Harrison/Andrew Winkle a John Holden/Lee Cain.

Mimochodem: Na okruhu Mountain Course přišlo o život od roku 1907 celkem 252 motocyklových závodníků, právě dnes je to 26 let, co se zde zabil český závodník Petr Hlavatka.

Program 110. Tourist Trophy

27.05. – 02.06. Trénink
03.06. Superbike-TT (6 kol)
03.06. Sidecary-TT (3 kola)
05.06. Supersport-TT (4 kola)
05.06. Superstock-TT (4 kola)
07.06. Supersport-TT (4 kola)
07.06. Lightweight-TT (4 kola)
07.06. Zero-TT (1 kolo)
09.06. Sidecary-TT (3 kola)
09.06. Senior-TT (6 kol)



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama