Reklama

K celé kauze se poprvé vyjádřil i Hanika

Kauza Karel Hanika, Ondřej Ježek a tým Guandalini Yamaha Racing ve WorldSBK pořádně zatřásla malým českým světem okolo závodění v silničních motocyklových závodech.

Protože našemu webu Motoforum.cz Karel Hanika už od minulého čtvrtku bohužel nebral telefon a ani nám neodpověděl na SMS, tak jsme museli využít jako zdroj brnensky.denik.cz, kde jsme se dozvěděli, že:

Shrňme si fakta: Dvaadvacetiletý Karel Hanika letos závodí ve vytrvalostním světovém šampionátu za tým Mercury Racing a také v seriálu Alpe Adria Champioship v kubatuře SBK, ovšem s motocyklem EWC-BMW. O víkendu si vyzkouší na okruhu Laguna Seca i mistrovství světa superbiků. Po závodech se bude jednat o jeho budoucnosti. Zkušenosti má i z Red Bull Rookies Cupu, Moto3 a Moto2.

V superbikovém seriálu zatím jezdci odjeli sedm podniků (čtrnáct závodů), zbývá ještě dalších šest – ve Spojených státech amerických, Itálii, Portugalsku, Francii, Argentině (nebo jako náhradu ve španělském Jerezu) a Kataru.

V sobotu a neděli čeká Karla Haniku na okruhu Laguna Seca v Kalifornii start v šampionátu superbiků ve stáji Guandalini. „Byl jsem první jezdec, který mohl jet, a samozřejmě jsem využil příležitost nastoupit hned do příštího závodu,“ řekl motocyklista, který nahradil dalšího brněnského závodníka Ondřeje Ježka.

„Ještě jsme se nesetkali. Seznámíme se až přímo na závodním okruhu nejspíš ve čtvrtek před tréninkovými jízdami.“, říká Hanika o svém novém týmu.

„Závody budou samozřejmě hodně náročné. V superbicích jezdí hodně rychlých pilotů a tovární týmy, které mají lepší motocykly. Čeká mě nová motorka, nový tým i trať, ale myslím, že jsem připravený. Jedu se hlavně něco přiučit.“, je názoru Karel Hanika na svou světovou superbikovou premiéru.

„Dohodli jsme se s týmem Mercury, že budu pokračovat na jiné motorce a s jinými mechaniky. Všechno bude jinak. Příští měsíc ale pojedu osmihodinovku v Suzuce.“, vidí svou jistou budoucnost Hanika.

„V týmu Guandalini mi nabídli spolupráci až po konci jeho spolupráce. Hlavně se snažím soustředit sám na sebe. Spor mezi Guandalinim a Ondrou je jejich věc. Když jsme začali řešit moje angažmá, smlouva mezi nimi byla ukončená. S Ondrou máme pohodové vztahy. Možná s námi pojede vytrvalostní závod v Suzuce.“, říká o svém předchůdci v italském týmu Guandalini Karel Hanika.

Pro dvaadvacetiletého Haniku je angažmá v italské stáji velká příležitost. V letošní sezoně se navíc účastní i vytrvalostního mistrovství světa v týmu Mercury Racing. „Šampionát superbiků je výzva. Jde o soutěž, kterou chci v budoucnu jezdit, protože je to reálnější než například účast v MotoGP. Plánuji se v Guandalini hlavně co nejvíc naučit. Po víkendových závodech superbiků budeme dál jednat. Zároveň ale zůstávám i ve vytrvalostním šampionátu,“ poznamenal pilot.

Šanci nahradit Ježka mu zprostředkoval Jakub Smrž, manažer reprezentace silničních motocyklů a Hanikův týmový kolega z Mercury. „Tři roky jsem závodil v Guandalini Racing (2008-2010 poznámka Bosso). Mirco Guandalini mě kontaktoval v sezoně už dřív, jestli v týmu nechci jezdit. Nabídku jsem odmítl, ale tušil jsem, že se mezi ním a Ondrou něco děje. Pak se mi ozval znovu s tím, že spolupráci s Ondrou ukončil. S rozchodem nemám nic společného. Nemohl jsem nabídku přijmout kvůli zranění, proto jsem za sebe doporučil Karla,“ vysvětlil Smrž.

Hanika má dle Kuby Smrže potenciál. „Je mladý, může se v Kalifornii ukázat. Jde o to, aby se postupně zlepšoval a prokázal, že je jezdec pro mistrovství světa. Otázka je, jestli k tomu bude mít i dobré zázemí. Každopádně je to šance se zadarmo ukázat,“.

Naopak Ježek, který v šampionátu ve čtrnácti závodech vybojoval dva body, před začátkem seriálu týmu Guandalini své místo zaplatil a část peněz chce teď zpět. „Domnívám se, že k ukončení smlouvy nebyly právní důvody, proto jej považuji za bezdůvodné a budu požadovat vrácení poměrné částky, kterou jsem týmu uhradil na celou sezonu mistrovství světa. Případně zvážím další právní kroky,“ oznámil oficiálně 29-letý Ježek.

Manažer stáje a zároveň majitel týmu se ale k vrácení peněz nemá. Naopak hrozí soudními spory, protože se podle něj Ježek nevyjadřoval o týmu dobře.

Smrž chce Ježkovi ze své pozice pomoct. „O víkendu se pokusím dostat nějaké vyjádření ohledně peněz u Guandaliniho a poprosit ho, aby se domluvili a vše uvedli do pořádku,“

Zdroj: brnensky.denik.cz



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama